Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Histeva_O.V.,_Koleno_I.V._Finansi_korporatsiy._...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

6.3. Короткостроковий кредит як форма фінансування оборотного капіталу.

В даний час найбільш поширеним видом кредитування є короткострокове кредитування.

Короткострокове кредитування є найменш ризикованим, тому що кредит зазвичай видається, в середньому, на 3-8 місяців. В рамках даного періоду представляється можливим оцінити як економічну ситуацію в цілому по країні, так і кредитоспроможність окремого позичальника, що не завжди вдається здійснити на більш тривалий термін.

Запам’ятайте основні форми короткострокового кредитування:

  1. Кредитна лінія

  2. Овердрафт

  3. Терміновий кредит

  4. Операції “РЕПО” з товарами

6.4. Політика управління оборотним капіталом

Слід розуміти, що специфіка утворення та використання оборотного капіталу зумовлена організаційними та методологічними основами функціонування господарюючих суб'єктів. Важливість оборотного капіталу у діяльності підприємств посилюється тим, що він бере участь у фінансовому забезпеченні господарської діяльності.

Оборотний капітал - одна з найважливіших категорій ринкової економіки.

Політика формування оборотного капіталу пов'язана з різноманітними фінансовими ризиками і тому повинна забезпечити пошук компромісу між такими ризиками та загальною фінансовою стійкістю підприємства.

На політику управління оборотним капіталом значним чином впливає політика управління поточними активами і поточними пасивами підприємства.

Стратегія управління оборотним капіталом повинна забезпечити пошук компромісу між ризиком втрати ліквідності та ефективністю роботи підприємства.

Основним завданням політики управління оборотним капіталом є в. Визначення обсягу й структури поточних активів, джерел їхнього покриття й співвідношення між ними, достатнього для забезпечення довгострокової виробничої та ефективної фінансової діяльності підприємства.

Процес управління оборотним капіталом можна представити, як систему, яка включає декілька підсистем, а саме: управління на кожній стадії кругообігу (в процесі формування запасів, виробництва, реалізації), управління складовими елементами оборотного капіталу (виробничі запаси, дебіторська заборгованість готова продукція, грошові кошти), кожна з яких, маючи свою специфіку і інструментарій, поєднана з іншими взаємним впливом на кінцевий результат обороту.

Налагодження механізму управління оборотним капіталом здійснюється відповідно до основних завдань системи управління активами.

Слід розуміти, що система управління оборотним капіталом повинна містити:

  • забезпечення керівництва підприємства, підрозділів і функціональних служб достатньою інформацією для прийняття обґрунтованих управлінських рішень й оперативного регулювання процесу трансформації елементів оборотних коштів;

  • визначення обґрунтованості розрахунку нормативу обігових коштів;

  • спостереження й постійний контроль за фактичним рівнем оборотних коштів;

  • виявлення відхилень елементів оборотних коштів від запланованого рівня, як на місцях виникнення цих відхилень, так і на підприємстві в цілому;

  • виявлення виробничих і внутрішньогосподарських резервів підвищення ефективності використання оборотних коштів.