Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Histeva_O.V.,_Koleno_I.V._Finansi_korporatsiy._...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

Тема 8. Вартість капіталу і дивідендна політика

8.1. Необхідність, завдання і принципи оцінки вартості капіталу

8.2. Методика оцінки вартості капіталу

8.3. Визначення вартості капіталу з урахуванням фактору часу

8.4. Сучасні теорії визначення ціни фінансових активів

8.5. Середньозважена і гранична вартості капіталу

8.6. Сучасні підходи до оцінки акціонерного капіталу

8.7. Дивідендна політика корпорацій

Рекомендована література

1, 5, 8, 6, 10, 12, 14, 15, 16, 17, 22, 24, ,28, 27, 31, 32, 34, 35, 38, 41, 42, 44, 45

Методичні рекомендації до вивчення теми

При вивчення теми студент повинен знати механізм формування капіталу корпорацій, законодавчі обмеження процесу формування капіталу, інструменти формування та джерела їх фінансування.

Особливу увагу слід звернути на методи оцінки вартості капіталу та специфіку їх застосування.

Крім цього, слід вивчити сутність та зміст дивідендної політики корпорації, етапи її реалізації, форми виплати дивідендів.

8.1. Необхідність, завдання і принципи оцінки вартості капіталу

Запам’ятайте, що по-перше, оцінка вартості підприємства (бізнесу) - це процес, тобто для отримання результату експерт оцінювач повинен виконати ряд операцій, черговість і зміст яких залежать від мети оцінки, характеристик об'єкта і ви лайливих методів.

Друга характеристика оцінки, а саме те, що цей процес - впорядкований, тобто всі дії відбуваються в певній послідовності.

По-третє, оцінка вартості - процес цілеспрямований. Експерт оцінювач у своїй діяльності завжди керується конкретною метою. Природно, що він повинен розрахувати величину вартості об'єкта. Але ось яку вартість визначити, залежить саме від мети оцінки, а також від характеристик оцінюваного об'єкта.

Четверта риса процесу оцінки вартості полягає в тому, що оцінювач завжди визначає величину вартості як кількість грошових одиниць, отже, все вартісні характеристики повинні бути виражені кількісно, незалежно від того, наскільки просто вони піддаються точному виміру і грошовому виразу.

П'ята сутнісна риса вартісної оцінки полягає в її ринковому характері. Це означає, що оцінювач не обмежується обліком лише одних витрат на створення або придбання оцінюваного об'єкту, його технічних характеристик, місця розташування, генерованого ним доходу, складу і структури активів і зобов'язань і т. п. оцінюваного об'єкта.

Студенти повинні знати, що вартість бізнесу — це вартість діючої корпорації або вартість 100 % корпоративних прав у компанії. Необхідність оцінки вартості корпорації виникає в основному у таких випадках:

* під час інвестиційного аналізу у ході прийняття рішень про доцільність інвестування коштів у ту чи іншу компанію, у т. ч. при здійсненні операцій (поглинання і приєднання);

* у ході реорганізації корпорації (мета оцінки — визначення бази для складання передавального чи розподільного балансу, а також для встановлення пропорцій обміну корпоративних прав);

* у разі банкрутства та ліквідації корпорації (оцінка прово­диться з метою визначення вартості ліквідаційної маси);

* у разі продажу корпорації як цілісного майнового комплексу (мета оцінки — визначення реальної ціни продажу майна);

* у разі застави майна та при визначенні кредитоспроможності корпорації (мета оцінки — визначити реальну вартість кредитного забезпечення);

* у процесі санаційного аудиту при визначенні санаційної спроможності (оцінка вартості майна проводиться з метою розрахунку ефективності санації);

Запам’ятайте, що вартість компанії - це аналітичний показник, який являє собою оцінку вартості компанії з урахуванням всіх джерел її фінансування:

  1. боргові зобов’язання;

  2. привілейований акції;

  3. долі меншини;

  4. звичайні акції компанії.