Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Histeva_O.V.,_Koleno_I.V._Finansi_korporatsiy._...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

4.2. Характеристика основних форм фінансової звітності корпорацій

Баланс корпорації

Основним фінансовим звітом компанії є Баланс. Він містить детальну характеристику активів і зобов'язань компанії на кінець звітного періоду.

Активи корпорації — ліва частина балансу (або верхня за вертикальної форми балансу) — показує, якими ресурсами володіє корпорація. Вони поділяються на фінансові і реальні: фінансові являють собою вкладення капіталу корпорації в гроші, їх еквіваленти і цінні папери; реальні — вкладення в матеріальні (tangible) і нематеріальні (intangible) ресурси.

Активи = Зобов’язання + Власний капітал

Права частина балансу (нижня за вертикальної форми балансу) складається з зобов’язань корпорації, що поділяються на поточні і довгострокові. Поточними називаються зобов’язання, які погашаються в межах одного фінансового року, довгостроковими — зобов’язання, що погашаються в більш тривалі терміни.

Різниця між активами і зобов’язаннями як з облікового, так і з економічного погляду являє собою чисту вартість (Net Worth). У балансах американських корпорацій вона називається правами акціонерів на власність (Shareholder’s Equity). Цей американський термін деякі автори перекладають як капітал власників корпорації або як акціонерний капітал чи як власний капітал корпорації. Усі ці терміни взаємозамінні і показують частку власності акціонерів, на відміну від зобов’язань, тобто боргів. У вітчизняній літературі вживається термін «власний капітал».

Звіт про прибуток і збитки корпорації

Фінансовий Звіт про прибуток і збитки забезпечує можливість визначення фінансового результату діяльності підприємства. Даний звіт дозволяє його користувачам одержати відповіді на два основних питання :

  1. Який фінансовий результат був досягнутий корпорацією на певну дату?

  2. Яка фінансова позиція корпорації у певний період часу?

Звіт про прибуток і збитки визначає сім найменувань видів прибутку:

  1. Валовий прибуток

  2. Операційний прибуток.

  3. Прибуток від звичайної діяльності до сплати відсотків.

  4. Прибуток від звичайної діяльності до оподатковування.

  5. Прибуток від звичайної діяльності після сплати податків.

  6. Прибуток, що cлід розподілити між акціонерами.

  7. Прибуток за звітний період.

Звіт про рух грошових потоків корпорації

Звіт про рух грошових потоків показує зміни, що відбулись у фінансовій позиції корпорації. Звіт про рух грошових потоків корпорації складається з трьох блоків; кожний з них відбиває специфічні грошові потоки:

- операційні (поточні);

- інвестиційні;

- фінансові.

Консолідований звіт про зміну у власному капіталі

Форма звітності про зміни у власному капіталі визначена Міжнародними стандартами рахівництва (International Accounting Standards, IAS). Відповідно до стандартів звіт має містити мінімальну інформацію про рух власного капіталу. Консолідований звіт про зміну у власному капіталі корпорації частіше всього складається у вигляді матриці. Матриця дає повну інформацію, що становить інтерес для акціонерів та кредиторів .