Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Histeva_O.V.,_Koleno_I.V._Finansi_korporatsiy._...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

10.2. Переваги та недоліки привілейованих акцій

Зверніть увагу на недоліки привілейованих акцій:

1. на відміну від звичайної, не дає права голосу на загальних зборах акціонерів;

2. привілеї власника такої акції полягають в тому, що в статуті повинні бути визначені розмір дивіденду та / або вартість, яка сплачується при ліквідації товариства (ліквідаційна вартість), які визначаються в твердій грошовій сумі або у відсотках до номінальної вартості привілейованих акцій.

3. право голосу власник привілейованих акцій отримує в тому випадку, якщо на річних зборах акціонерів приймається рішення про невиплату або неповної виплати встановлених дивідендів.

Запам’ятайте переваги привілейованих акцій:

1. Привілейовані акції практично безризикові;

2. Ставка їх дивіденду може навіть перевищувати ставку по звичайних акціях;

3. Дивіденд виплачується навіть в ви падку збиткової діяності корпорації.

10.3. Сутність и форми лізингу

Зверніть увагу на те, що перша згадка про лізинг ставитися до епохи стародавньої держави Шумер і датуються приблизно 2000 роком до н. е..

Введення в економічний лексикон терміну "лізинг» (від англ. To lease - брати і здавати майно в тимчасове користування) пов'язують з операціями телефонної компанії «Белл», керівництво якої в 1877 р. прийняло рішення не продавати свої телефонні апарати, а здавати в оренду .

Запам’ятайте переваги лізингу.

1. Зніженню потреби у власному стартовому капіталі. Лізинг припускає, як правило, 100-відсоткове фінансування лізингодавцем і не вимагає негайного початку платежів, що дозволяє без різкого фінансового напруження оновлювати виробничі фонди, купувати дороге майно, збільшувати оборотний капітал для розширення виробництва.

2. Простота в отриманні майна в лізинг, в порівнянні з позикою на його придбання, оскільки лізингове майно виступає в якості застави. За кордоном деякі лізингові компанії не вимагають від лізингоодержувача ніяких додаткових гарантій.

3. Гнучкість лізингового угоду в порівнянні з позикою, так як переді-ставлять можливість обом сторонам виробити зручну схему виплат. За взаємною домовленістю сторін лізингові платежі можуть здійснюватися після отримання виручки від реалізації товарів, виготовлених на взятому в лізинг обладнанні. Ставки платежів можуть бути фіксованими і плаваючими.

4. Лізингова угода може бути укладена на довший термін, ніж кредитний договір. У зв'язку з цим величина періодичних лізингових платежів буде менше, знижуються витрати користувача зі сплати цих платежів і зростає надійність виконання лізингового договору.

5. Для лізингоодержувача зменшується ризик морального і фізичного зносу і застарівання майна, оскільки майно не купується у власність, а береться в тимчасове користування ..

6. Лізингове майно може не значитися у лізингоодержувача на його балансі, що не збільшує його активи і звільняє від сплати податку на це майно.

7. Лізингові платежі повністю відносяться на витрати виробництва та обігу (собівартість) і, відповідно знижують оподатковуваний прибуток.

Студенти повинні знати, що класичному лізингу притаманний тристоронній характер взаємовідносин, тобто в лізинговій операції, як правило, беруть участь три суб'єкти:

1. лізингодавець - суб'єкт підприємницької діяльності, у тому числі банківська або небанківська фінансова установа, яка передає в користування об'єкти лізингу за договором лізингу;

2. лізингоодержувач - суб'єкт підприємницької діяльності, який отримує в користування об'єкти лізингу за договором лізингу;

3. продавець лізингового майна - суб'єкт підприємницької діяльності, який виготовляє майно (машини, устаткування) і продає власне майно, яке є об'єктом лізингу.

Лізингові фірми рідко бувають незалежними. Вони виступають філіями промислових і торговельних фірм, банків, страхових компаній.

Лізинг сприяє скороченню циклу проектно-конструкторських робіт, освоєнню виробництва техніки нових поколінь, створюючи сприятливі можливості для підтримки платоспроможного попиту на нове обладнання.

Запам’ятайте типи лізингових операцій:

- фінансовий лізинг (прямий чи капітальний);

- оперативний (сервісний);

- зворотний лізинг.