Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Histeva_O.V.,_Koleno_I.V._Finansi_korporatsiy._...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

10.4. Опціон як тип похідного цінного паперу

Запам’ятайте, що опціоном є цінний папір, що дає їх власнику право купити або продати протягом встановленого терміну певну кількість акцій за фіксованою ціною.

Опціон є двосторонній договір (контракт) про передачу права (для одержувача) і зобов'язання (для продавця) купити або продати певний актив (цінні папери. Валюту і т.п.) за певною (фіксовано-ванною) ціною у заздалегідь узгоджену дату або протягом узгодженого періоду часу.

Опціон "колл", або опціон на покупку. Контракт, який дає право покупцю викупити у особи, яка продала опціон, обумовлену кількість того чи іншого активу за фіксованою ціною протягом певного періоду часу.

Опціон "пут". Контракт, що дає його покупцю право продати продавцем опціону певну кількість того чи іншого фінансового активу за визначеною ціною, у визначений час.

Існують два стилі опціону:

  • європейський

  • американський.

Контрольні питання

  1. Дайте визначення гібридного фінансування

  2. Назвіть основні інструменти гібридного фінансування.

  3. Розкрийте сутність серединного фінансування.

  4. Назвіть та розкрийте функції лізингу.

  5. В чому полягають переваги лізингу?

  6. Назвіть типи лізингових операцій. Розкрийте їх відмінності

  7. Опишіть типи опціонів. Розкрийте їх відмінності

Тема 11. Аналіз ефективності капіталовкладень

11.1. Сутність і класифікація капіталовкладень корпорації

11.2. Система аналізу капіталовкладень корпорації

11.3. Досвід розвинених країн та особливості капіталовкладень на Україні.

Рекомендована література

2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 31, 32, 35, 37, 36, 39, 40, 41, 42, 43, 44

Методичні рекомендації до вивчення теми

При вивченні теми студент повинен вивчити сутність капіталовкладень, їх види та джерела фінансування. Знати методологічні основи оцінки ефективності капіталовкладень та специфіку їх практичного застосування.

11.1. Сутність і класифікація капіталовкладень корпорації

Зверніть увагу на те, що у загальному вигляді капіталовкладення представляють собою грошовий вираз сукупності витрат на створення нових, розширення, реконструкцію, технічне переоснащення діючих підприємств та оновлення основних фондів, впровадження нової техніки у виробничих галузях народного господарства.

Запам’ятайте, що з огляду на функціональну спрямованість розрізняють валові і чисті капіталовкладення.

Валові капітальні вкладення – це загальна сума одноразових витрат капіталу на просте і розширене відтворення виробничих основних фондів та об’єктів соціальної інфраструктури.

Чисті капітальні вкладення – витрати на розширене їх відтворення. Величину чистих капіталовкладень розраховують таким чином: від загального обсягу капіталовкладень треба відняти розмір амортизаційних відрахувань, що використовуються, як відомо, на просте відтворення основних фондів та іншого майна підприємства.

Необхідно розуміти, що корпорації, звичайно, класифікують проекти за наступними категоріями, аналізуючи проекти у кожній з категорій по-різному:

  • Заміщення: обслуговування виробництва.

  • Заміщення: зменшення собівартості.

  • Експансія вже існуючих продуктів або ринків.

  • Експансія на нові ринки або товари.

  • Безпечні проекти.

  • Інші. Сюди входить будівництво офісів, літаків для вищих керівників, стоянок для машин, тощо. Спосіб їх здійснення залежить від їх розміру.

Зверніть увагу на те, що фінансування капіталовкладень корпорація здійснює за рахунок як власних, так і залучених коштів.

Необхідно розуміти, що формування структури джерел фінансування капіталовкладень залежить від дії багатьох факторів, таких як:

  • діюча система оподаткування;

  • темпи зростання обсягів реалізації продукції, їх стабільність;

  • структура активів;

  • стан ринку капіталів;

  • кредитна політика національного банку країни та ін.