Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Histeva_O.V.,_Koleno_I.V._Finansi_korporatsiy._...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

Тема 6. Управління оборотним капіталом та короткостроковий кредит

6.1. Економічна сутність та динамічні характеристики оборотного капіталу

6.2. Визначення джерел фінансування оборотного капіталу.

6.3. Короткостроковий кредит як форма фінансування оборотного капіталу.

6.4. Політика управління оборотним капіталом.

Рекомендована література

1, 5, 8, 6, 10, 12, 14, 15, 16, 17, 22, 24, ,28, 27, 31, 32, 34, 35, 38, 41, 42, 44, 45

Методичні рекомендації до вивчення теми.

При вивченні теми студент повинен вивчити сутність оборотного капіталу корпорацій, законодавче регулювання його формування.

Особливу увагу слід звернути на форми фінансування оборотного капіталу корпорацій, специфіку залучення корпораціями позикового капіталу.

6.1. Економічна сутність та динамічні характеристики оборотного капіталу

Необхідно розуміти, що термін "капітал" має неоднозначне трактування у вітчизняній і закордонній літературі. За деякої умовності можна говорити про існування двох підходів: вважається, що перший більш широко розповсюджений серед бухгалтерів, другий – економістів. Відповідно до першого, капітал – це інтерес власників підприємства, формально представлений у балансі у вигляді акціонерного капіталу, емісійного доходу й нерозподіленого прибутку. Відповідно до другого, під терміном "капітал" розуміють матеріальні активи підприємства (оборотні кошти, інвентар).

Що стосується оборотного капіталу, то багато визначень цього терміна являють собою непогодженість з боку фінансової й класичної економічної науки. Так, відповідно до першої, капіталом вважають всі активи фірми й джерела їхнього формування, у той час як у чисто економічному аспекті капітал – це реальне майно, тобто засоби виробництва та предмети праці.

Оборотний капітал як і оборотні кошти вкладається в оборотні засоби і засоби обігу на всіх стадіях кругообігу, постійно перебуває в русі і забезпечує безперервність процесу виробництва продукції, виконує такі самі завдання як і оборотні кошти.

Запам’ятайте визначення оборотного капіталу – це грошові кошти, вкладені в оборотні засоби і засоби обігу для того, щоб забезпечити процес виробництва й реалізації продукції і за сприятливих умов отримати прибуток.

Студенти повинні знати, що структура оборотного капіталу визначається співвідношенням окремих його елементів і відбиває специфіку операційного циклу виробництва, а також те, яка частина оборотних активів фінансується за рахунок власних коштів і довгострокових кредитів, а яка – за рахунок короткострокових кредитів.

Оборотний капітал, як економічна категорія, характеризує складну систему як у якісному, так й у кількісному вираженнях.

6.2. Визначення джерел фінансування оборотного капіталу

Необхідно розуміти, що власні джерела формування оборотного капіталу виконують головну роль в організації кругообігу оборотних засобів і засобів обігу. Для нормального забезпечення господарської діяльності оборотними коштами величина їх встановлюється на рівні 1/3 величини власного капіталу

Власний капітал підприємства включає різні за економічним змістом, принципами формування і використання джерела фінансових ресурсів, основними серед яких є: статутний капітал, нерозподілений прибуток, спеціальні фонди і цільове фінансування, резервний фонд, який утворюється з прибутку відповідно до статутних документів.

Основними джерелами формування оборотного капіталу є:

  • Статутний капітал

  • Нерозподілений прибуток звітного року

  • Резервний фонд

  • Банківський кредит

  • Комерційний кредит.

  • Інвестиційний внесок працівників

  • Кредиторська заборгованість

  • Капітал підприємств, отриманий в порядку перерозподілу ( дивіденди від володіння акціями інших суб'єктів господарювання (акціонерних товариств); відсотки від пайової участі в різного роду підприємствах; відсотки, отримані від вкладення коштів на депозит; кошти, які надходять від вищестоящих організацій; бюджетні кошти або бюджетне фінансування; кошти, які надходять з централізованих фондів держави (інноваційний фонд, фонд сприяння конверсії тощо).