Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Holod_V_V_Dergavne_ta_regionalne_upravlinnya.doc
Скачиваний:
261
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.61 Mб
Скачать

Тема 7 центральні органи виконавчої влади в україні

    1. Кабінет Міністрів України: структура і компетенція.

    2. Міністерства України та їх повноваження.

    3. Державні служби (державні комітети) України. Центральні органи виконавчої влади зі спеціальним статусом.

7.1 Кабінет Міністрів України: структура і компетенція

Кабінет Міністрів України (Уряд) здійснюючи виконавчу владу безпосередньо та через мініс­терства, інші центральні органи виконавчої влади, Раду міністрів Автономної Республіки Крим та місцеві державні ад­міністрації, спрямовує, координує та контролює діяльність цих органів.

Кабінет Міністрів України відповідальний перед Президен­том України і Верховною Радою України, підконтрольний і під­звітний Верховній Раді України у межах, передбачених Конс­титуцією України, у своїй роботі керується Конституцією та законами України, а також указами Президента України і постановами Верховної Ради України.

Законом України "Про Кабінет Міністрів України" від 07.10.2010 № 2591-VI закріплені такі основні завдання Кабінету Міністрів України:

  • забезпечення державного суверенітету та економічної са­мостійності України, здійснення внутрішньої та зовнішньої політики держави, виконання Конституції та законів України, актів Президента України;

  • вжиття заходів до забезпечення прав і свобод людини та громадянина, створення сприятливих умов для вільного і гар­монійного розвитку особистості;

  • забезпечення проведення фінансової, цінової, інвестицій­ної і податкової політики; політики у сферах праці та зайня­тості населення, соціального захисту, охорони здоров'я, освіти, науки і культури, охорони природи, екологічної безпеки і при­родокористування;

  • забезпечення однакових умов для розвитку всіх форм власності;

  • здійснення заходів щодо забезпечення обороноздатності та національної безпеки України;

  • організація і забезпечення провадження зовнішньоеко­номічної діяльності, митної справи.

Діяльність Кабінету Міністрів України ґрунтується на при­нципах верховенства права, законності, поділу державної вла­ди, безперервності, колегіальності, солідарної відповідаль­ності, відкритості та прозорості.

До складу Кабінету Міністрів України входять Прем'єр-міністр України, Перший віце-прем'єр-міністр та міністри Укра­їни. По­сади членів Кабінету Міністрів України належать до полі­тичних посад, на які не поширюється трудове законодавство. Членами Кабінету Міністрів України можуть бути громадяни України, які мають право голосу, вищу освіту та володіють державною мовою. Не можуть бути призначені на посади членів Кабінету Міністрів України особи, які мають не погашену і не зняту в установленому законом порядку судимість.

Голосування у Верховній Раді України щодо призначення Прем'єр-міністра України проводиться у поіменному режимі. Рішення приймається більшістю від конституційного складу Верховної Ради України

Члени Кабінету Міністрів України, крім міністра оборони України і міністра закордонних справ України, призначаються на посаду Верховною Радою України за поданням Прем'єр-міністра України. Міністр оборони України і міністр закордон­них справ України призначаються на посаду Верховною Радою України за поданням Президента України.

Кабінет Міністрів України набуває повноважень після скла­дення присяги не менше як двома третинами його членів.

Кабінет Міністрів України не пізніше ніж у тридцятиденний термін після набуття повноважень подає на розгляд Верховної Ради України Програму діяльності Кабінету Міністрів України, в якій визначається стратегія його діяльності.

Програма діяльності Кабінету Міністрів України вважається схваленою, якщо за неї проголосувала більшість від конституційного складу Верховної Ради України.

Кабінет Міністрів України припиняє свою діяльність у разі:

  • складення повноважень Кабінету Міністрів України у зв'язку з обранням нового складу Верховної Ради України;

  • дострокового припинення повноважень Кабінету Мініст­рів України у разі: відставки Кабінету Міністрів України у зв'яз­ку з прийняттям Верховною Радою України резолюції недовіри Кабінету Міністрів України; відставки Прем'єр-міністра Укра­їни за поданою ним заявою; смерті Прем'єр-міністра України.

Члени Кабінету Міністрів України несуть солідарну відпові­дальність за результати діяльності Кабінету Міністрів України як колегіального органу виконавчої влади та особисту політич­ну відповідальність за стан справ у доручених їм сферах дер­жавного управління.

Організаційною формою роботи Кабінету Міністрів України є його засідання, яке скликається Прем'єр-міністром України і вважається правомочним, якщо на ньому присутні більше ніж половина посадового складу Кабінету Міністрів України. Голо­вує на засіданнях Кабінету Міністрів України Прем'єр-міністр України, а в разі його відсутності — Перший віце-прем'єр-міністр України.

Для забезпечення ефективної реалізації повноважень Кабі­нету Міністрів України, координації дій органів виконавчої влади, попереднього розгляду проектів нормативно-правових актів, утворюються урядові ко­мітети.

Урядовий комітет — це постійно діючий робочий орган Ка­бінету Міністрів України, основним завданням якого є реаліза­ція програми уряду у відповідній сфері суспільного життя.

У складі Кабінету Міністрів України діють такі урядові комітети:

  • з питань правової політики, оборони та правоохоронної діяльності;

  • питань економічної політики;

  • питань гуманітарної та соціальної політики;

  • європейської інтеграції та міжнародного співробітництва.

Організаційне, експертно-аналітичне, правове, інформацій­не та матеріально-технічне забезпечення діяльності Кабінету Міністрів України здійснює Секретаріат Кабінету Міністрів України, який очолює міністр Кабінету Міністрів України.

Кабінет Міністрів України на основі та на виконання Конс­титуції та законів України видає постанови і розпорядження, обов'язкові для виконання.

Постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України приймаються на засіданнях Кабі­нету Міністрів України шляхом голосування більшістю голосів посадового складу Кабінету Міністрів України. У разі однако­вої кількості голосів голос Прем'єр-міністра України є вирі­шальним.