Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Holod_V_V_Dergavne_ta_regionalne_upravlinnya.doc
Скачиваний:
261
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.61 Mб
Скачать

Тема 13 відносини органів публічної влади в системі управління

    1. Відносини центральних органів виконавчої влади і місцевих державних адміністрацій з підприємствами, установами та орга­нізаціями.

    2. Роль органів місцевого самоврядування в окремих сферах суспільного розвитку.

    3. Звернення громадян як засіб забезпечення законності й дисципліни в державному управлінні.

    4. Публічність (комунікативність) процесу прийняття рішень у державному управлінні.

13.1 Відносини центральних органів виконавчої влади і місцевих державних адміністрацій з підприємствами, установами та орга­нізаціями

Основний напрям державної діяльності, де підприємства й установи безпосередньо пов'язано з державою та її інститутами, — виконавча влада (від місцевого рівня до центральних органів виконавчої влади) та місцеве самоврядування. У взаємовідносинах з цими суб'єктами держави та суспільства підприємства й установи практично вирішують усі питання — від створення, здійснення своєї діяльності та до її припинення.

На добровільній договірній основі підприємства беруть участь у роботі з комплексного економічного та соціального розвитку території, що проводять державні органи або органи місцевого самоврядування.

Чинне законодавство встановило основи взаємодії підприємств і установ з державою (органами виконавчої влади), а саме: порядок здійснення державної реєстрації та обґрунтування її відмови; перелік видів діяльності, що підлягають ліцензуванню, а також порядок одержання дозволу (ліцензії) для здійснення такої діяльності; здійснення оперативного та бухгалтерського обліку результатів роботи; ведення статистичної звітності.

Незалежно від форм власності, організаційно-правових форм, підприємства й установи зобов'язані своєчасно здійснювати природоохоронні заходи, спрямовані на зменшення та компенсацію негативного впливу їх діяльності на природне середовище, здоров'я й власність людей.

Підприємства й установи зобов'язані додержуватися законодавства про працю, правил безпеки на виробництві, санітарно-гігієнічних норм з охорони здоров'я працівників, населення та споживачів продукції.

Збитки, завдані підприємствам у результаті виконання ними вказівок державних та інших органів або їх посадових осіб, які порушили права підприємств, а також зумовлені ненавмисним здійсненням такими органами або їх посадовими особами передбачених законодавством обов'язків щодо підприємств, підлягають відшкодуванню за їх рахунок. Разом з тим, уповноважені державні органи, що здійснюють контроль за додержанням підприємствами й установами відповідного законодавства в цій частині, можуть втручатися в їх діяльність і вживати щодо порушників заходів примусового впливу, передбачених законом.

До відання державних органів належать заснування, ліквідація та реорганізація державних підприємств, затвердження їх статуту, управління ними, призначення на посаду й звільнення з посади їх керівників, укладання та розірвання з ними контрактів.

Вплив держави на недержавні підприємства й установи більш обмежений. Роль держави щодо них виявляється в установленні правових засад діяльності й контролю за їх додержанням. Конкретні питання заснування, організації управління, визначення видів діяльності цих підприємств і установ розв'язують засновники або уповноважені ними органи. Трудові колективи державних підприємств мають ширші повноваження, пов'язані із затвердженням статуту, внесенням до нього змін і доповнень, визначенням умов найму керівника, виділення зі складу підприємства, вступу й виходу з об'єднання підприємств, оренди, викупу майна тощо.

Місцеві держані адміністрації (МДА) здійснюють функцію управління майном підпри­ємств, установ та організацій, що належать до сфери їх управ­ління. Голови МДА укладають та розривають контракти з їх керівниками.

МДА не втручаються в господарську діяльність підпри­ємств, установ, організацій, крім випадків, визначених зако­ном.

МДА мають право звернутися до власника підприємства, установи, організації чи повноваженої ним особи із вмотиво­ваним поданням про притягнення до відповідальності їх кері­вників у разі порушення ними законів. Про результати роз­гляду власник чи уповноважена особа зобов'язані повідомити МДА в місячний термін.

Керівники підприємств, установ, організацій мають право звернутися до органів виконавчої влади вищого рівня або до суду про скасування розпорядження голови МДА, що супере­чить законодавству в питаннях, що стосуються їх діяльності.

Керівники підприємств, установ, організацій, незалежно від форм власності, зобов'язані в десятиденний термін надавати на вимогу голові МДА необхідну інформацію в межах, визна­чених законом.