Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Holod_V.V._Strategichniy_marketing.Navch.-met.r...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
2.99 Mб
Скачать

Тема 6 конкурентні маркетингові стратегії глосарій

Багатоваріантність стратегійосновний принцип стратегічного планування, який передбачає необхідність розробки декількох стратегічних альтернатив, із яких і здійснюється остаточний вибір стратегій підприємств, які максимально підвищать їх довгострокову ефективність.

Горді леви” – перша стадія в розвитку гігантських підприємств-віолентів; підприємство-лев швидко зростає завдяки ринковому успіху своєї продукції і майже не має побічних виробництв (тобто слабко диверсифіковано), як правило, очолює технічний прогрес у своїй галузі.

Дженерика, або клон-мейкери виробники легальних копій продуктів відомих підприємств; одна з розповсюджених сфер діяльності підприємств-комутантів.

Диверсифікація – процес проникнення підприємства в суміжні галузі (підгалузі) виробництва.

Диверсифікованість горизонтальна – полягає в розширенні асортименту за рахунок нових товарів-аналогів або поповненні свого асортименту товарами, технологічно не зв'язаними з основною продукцією, але привабливими для колишніх клієнтів, тобто пропозиція нових товарів для прихильних товарній марці споживачів.

Диверсифікованість концентрична (або диверсифікованість, що доповнює, або діагональна інтеграція) – полягає в тому, що підприємство намагається завоювати нові ринки за допомогою випуску видів товарів, що раніше не вироблялися, але у технологічному плані зв'язаних з основною продукцією підприємства.

Дуополія – ринок, на якому діють тільки два продавця, що пропонують, як правило, стандартизований товар.

Еволюція конкурентної взаємодії – поступовий (поетапний) рух підприємств уперед за рахунок зміни ціннісної орієнтації у конкурентній боротьбі на більш прогресивну.

Захист мобільний – передбачає вихід на інші товарні та територіальні ринки збуту з метою зміцнення свого конкурентного становища.

Захист позиційний – полягає в захисті ринкової частки завойованих ринків збуту лідера за всією товарною номенклатурою.

Захист упереджуватильний означає перехід до наступальних упереджувальних дій щодо конкурента, який має намір атакувати ринкового лідера.

Захист фланговий означає оборону слабких місць ринкового лідера.

Збільшення присутності на ринку припускає розширення продажів вже існуючих товарів на існуючих ринках за допомогою агресивного маркетингу.

Інтеграція – полягає в розширенні підприємства за рахунок поглинань і злиттів з підприємствами своєї галузі.

Інтеграція вертикальна прогресивна (або пряма інтеграція, або інтеграція «вперед») полягає в захопленнях (злиттях) підприємств, розташованих нижче за технологічним ланцюжком; так, виробник сировини може поставити під свій контроль випуск напівфабрикатів або навіть готових виробів з нього; інший напрямок полягає в покупці торговельних підприємств, що реалізують продукцію підприємства.

Інтеграція вертикальна регресивна (або зворотна інтеграція, або інтеграція «назад»)полягає в захопленні постачальників сировини і напівфабрикатів.

Інтеграція горизонтальна полягає в скупці підприємств-конкурентів, що випускають продукцію, аналогічну продукції підприємства; її метою є збільшення частки на ринку, а нерідко і монополізація ринку.

Конгломерація – складається у випуску продукції, ніяк не зв'язаної ні з колишніми товарами, ні з ринками, що входили в реалізовану нішу підприємства.

Конкуренти-бажання – цей вид конкуренції пов’язаний з тим, що існує багато альтернативних засобів вкладення споживачем фінансових ресурсів.

Конкурентна боротьба – містить у собі способи поведінки окремих підприємств на ринку.

Конкурентна перевага – це будь-яка ексклюзивна цінність, якою володіє підприємство, що забезпечує йому першість серед конкурентів.

Конкурентна поведінка – це позиція, яку в процесі ухвалення рішення займає підприємство стосовно своїх конкурентів.

Конкурентна політика визначає систему загальних установлень, критеріїв, орієнтирів, прийнятих підприємствами з метою розробки дій і прийняття рішень у сфері питань конкурентної боротьби.

Конкурентна стратегія – це концепція і підпорядкована їй система дій підприємства, спрямованих на досягнення його стратегічних конкурентних цілей.

Конкурентна стратегія – набір правил поведінки в обраних стратегічних областях бізнесу, якими підприємство керується для досягнення поставлених цілей у кожній області в умовах конкуренції.

Конкурентний ринок – це параметри інфраструктури ринку і товару, що надають вплив на умови реалізації товарів і їхні ціни.

Конкурентний потенціал підприємства – комплекс можливостей і ресурсів підприємства, що забезпечує отримання конкурентних переваг на ринку і досягнення поставлених стратегічних конкурентних цілей.

Конкурентоспроможність конкурентної маркетингової політики – залежить від спроможності керівництва підприємств створювати ефективну, здатну до інновацій систему маркетингу товарів та послуг, і тим самим забезпечувати довгострокові конкурентні переваги в умовах інтенсивної конкуренції.

Конкурентоспроможність країни (регіону) – адаптаційні механізми щодо створення економічно ефективної і соціально захищеної системи виробництва і реалізації товарів та послуг, і тим самим забезпечення високих стандартів якості життя.

Конкурентоспроможність підприємствздатність підприємств ефективно адаптуватися до змін конкурентного маркетингового середовища, використовувати свої сильні сторони і концентрувати свої зусилля на пріоритетних напрямках роботи; відбиває можливість ефективної фінансово-господарської діяльності та прибуткової реалізації комплексу заходів, які вони мають у своєму розпорядженні, з метою досягнення лідируючих позицій в умовах конкурентного ринку.

Конкурентоспроможність товару – це більш високе порівняно до товарів-конкурентів співвідношення сукупності якісних і вартісних характеристик товару при їхній відповідності вимогам ринку (певного сегмента), що забезпечує максимальне задоволення потреб і створює перевагу товару на конкурентному ринку.

Конкуренція – з економічної точки зору це економічний процес взаємодії, взаємозв’язку продуцентів та постачальників товарів (послуг), суперництво між окремими виробниками або продавцями товарів (послуг) в процесі боротьби за найбільш прибуткові умови виробництва/реалізації.

Конкуренція – з точки зору концепції маркетингу являє собою боротьбу продавців за обмежений обсяг платоспроможного попиту споживачів, яка ведеться підприємствами на доступних їм сегментах ринку за допомогою конкурентоспроможного комплексу маркетингу і стратегічного маркетингового інструментарію.

Конкуренція галузева (предметна, фірмова) – підприємство розглядає як конкурентів інші підприємства, які виробляють той же товар або групу товарів.

Конкуренція загальна – підприємство бачить конкурента у кожному підприємці, підприємстві, які беруть участь у боротьбі за кошти споживачів.

Конкуренція за накреслення “міграційних доріжок” – (конкурентна боротьба за управління розвитком ринку) є проміжною ланкою у боротьбі за положення на ринку і за ринкове передбачення та інтелектуальне лідерство; передбачає змагання за акумулювання необхідних конкурентних активів і ключових компетенцій (і ліквідацію критичних конкурентних точок), за завоювання прихильності та лояльності споживачів через конкурентоспроможну ринкову пропозицію; за залучення перспективних ділових партнерів і вихід на новий рівень взаємодії з ними на основі співпраці та обопільної поваги і т.п.

Конкуренція за передбачення нових можливостей – (конкурентна боротьба за ринкове передбачення та інтелектуальне лідерство) це конкуренція за створення нового конкурентного простору, що передбачає довгострокове розуміння перспектив і тупиків розвитку підприємств у конкурентному маркетинговому середовищі; конкуренція за передбачення параметрів завтрашнього бізнесу, за абсолютно нові вигоди для споживачів або за радикально нові засоби надання їм сьогоднішніх вигод.

Конкуренція міжтоварна – це конкуренція товарів підприємства між собою, вона не є конкуренцією за своєю суттю, але є особистим випадком асортиментного переліку, метою якого є побудова імітації споживчого вибору.

Конкуренція міжфірмова – це конкуренція альтернатив домінуючих та більш ефективних засобів задоволення потреб.

Конкуренція монополістична – займає середнє положення між чистою конкуренцією і монополією: сили великої кількості конкурентів знаходяться приблизно у рівновазі, але їх товари диференційовані, тобто, з точки зору покупців, вони володіють відмітними якостями.

Конкуренція нецінова – висуває на перший план вищу, ніж у конкурентів, споживчу вартість товару: підприємства випускають товар більш високої якості, надійності, забезпечують низьку ціну споживання, більш сучасний дизайн.

Конкуренція позиційна – (конкурентна боротьба за положення на ринку, за ринкову частку) це конкуренція в області технологічних підходів, концепцій товарної політики, маркетингових цінових і комунікаційних рішень, стратегії дистрибуції, тобто конкуренція переміщується у сферу боротьби за положення на ринку на основі відомих параметрів: товар, послуга, ціна, збут, просування.

Конкуренція торговельних марок (видова конкуренція) – має місце у тому випадку, коли підприємство розглядає як своїх конкурентів інші підприємства, які пропонують подібний товар або послугу тим же цільовим покупцям за подібними цінами.

Конкуренція функціональна – це конкуренція за більш повне задоволення потреб споживачів за допомогою маркетингових засобів.

Конкуренція формальна – підприємство вважає конкурентами усі інші підприємства, які виробляють продукцію, що призначена надати одні і ті ж послуги, тобто задовольнити одні і ті ж потреби.

Конкуренція цінова виникла у час вільного ринкового суперництва, коли навіть однорідні товари пропонуються на ринку за різноманітними цінами; зменшення ціни є тією базою, за допомогою якої підприємець визначає свій товар, звертає на себе увагу та таким чином здобуває собі бажану частку ринку.

Конкуренція цінова прихована – підприємства запускають новий товар з суттєво кращими споживчими властивостями, а ціну підіймають непропорційно мало.

Конкуренція чиста – модель ринкової ситуації, яка характеризується присутністю на ринку великої групи продавців, що протистоїть великій групі покупців, причому жодна з цих груп не володіє достатньою силою, щоб впливати на ціни.

Конкуруючі підприємства – підприємства, які мають повну або частково співпадаючу ринкову нішу.

Контрнаступ – це стратегія захисту позицій ринкового лідера, яка передбачає прийняття відповідних дієвих засобів щодо агресивної цінової, інноваційної, збутової та рекламної стратегій конкурентів.

Лідерство в ніші (стратегія концентрації, або фокусування) – підприємство встановлює сегмент ринку через низькі ціни або унікальну пропозицію; таким чином, підприємство може дістати великий прибуток, зосереджуючись на якій-небудь одній конкурентній “ніші”.

Лідерство продуктове (диференціація) – націлює підприємство на великий ринок товару, що цікавить багатьох споживачів, але відсутній у конкурентів (унікальний товар, ціна не грає ролі); орієнтовано на ринок у цілому і враховує, насамперед, поведінку споживачів; основна увага приділяється удосконаленню товару, сервісному обслуговуванню, стимулюванню продажів, створенню іміджу тощо; найбільш ефективне в умовах ненасиченого ринку, слабкої конкуренції, активних нововведень на ринку.

Лідерство цінове (перевага за витратами) підприємство може мінімізувати питомі витрати і знижувати ціни, що дозволяє йому залучати споживачів, оперативно реагувати на зростання собівартості і т.п.; орієнтоване на ринок у цілому і враховує, насамперед, дії конкурентів; основна увага приділяється зниженню витрат, впровадженню нових технологій, при цьому витрати на маркетинг можуть скорочуватися; ефективне в умовах зрілого ринку, коли нововведення виявляються слабко.

"Могутні слони" – друга стадія розвитку віоленту; підприємства-слони відрізняються особливо крупними розмірами, середнім за темпом, але дуже сталим зростанням, широкою диверсифікованістю і наявністю мережі зарубіжних філіалів.

Монополізм особливого виду – типове для постсоціалістичних країн положення підприємства як єдиного постачальника певної продукції; відрізняється від традиційного монополізму, що спостерігається в капіталістичних країнах тим, що свідомо створювався плановими органами в період соціалізму; подібні підприємства, як правило, не можуть бути примусово демонополізовані, тобто роздроблені на декілька незалежних підприємств, бо створювалися як єдиний технологічний комплекс.

Монополія – на ринку домінує один виробник, який протистоїть великій кількості покупців, внаслідок цього його товар протягом деякого часу не має у своїй категорії прямих конкурентів; це монополія новатора.

Монополія державна – заснована на виробництві і наданні суспільних благ без втручання механізму ринкового контролю; якщо монополія існує, підприємство володіє завищеною ринковою силою.

Монополія природна – стан ринку, при якому на ньому панує одне підприємство, що виробляє товар або послуги більш ефективно, ніж це робили б декілька підприємств-конкурентів.

"Неповороткий бегемот" – завершальна стадія розвитку віоленту; підприємство-бегемот зберігає великі розміри, але втрачає динамічність розвитку; для нього характерна зайва диверсифікація (розпилення зусиль за різними напрямками), поступове наростання технологічного відставання.

Нішери (новачки) – це підприємства, які обслуговують невеликі сегменти ринку, що залишилися поза увагою великих підприємств (використовують стратегію ринкової ніші).

Олігополія – це ситуація, коли кількість конкурентів мала або декілька підприємств домінують на ринку, створюючи сильну взаємозалежність; результат стратегічного маневру сильно залежить від того, чи будуть на нього реагувати конкуренти.

Органічний (інтенсивний) ріст припускає нарощування операцій підприємства в межах того виду бізнесу, яким воно вже займається.

"Перевага першого ходу" – закономірність, яка висловлюється в тому, що підприємство, яке першим захопило лідерство в галузі, одержує настільки істотну перевагу над конкурентами, що в подальшому звичайно здатне зберігати домінуючі позиції протягом багатьох десятиріч.

Позиція задовільна – передбачає, що підприємство має сприятливі можливості для продовження діяльності на певному ринку збуту, але його можливості щодо підтримки і поліпшення своїх ринкових позицій перебувають на рівні нижчому за середній, і тому підприємство-лідер за бажання може зруйнувати його позиції.

Позиція лідируюча – означає сильні конкурентні позиції підприємства, його великі можливості щодо вибору стратегічних напрямів розвитку та спроможність впливати на ринкову діяльність інших підприємств.

Позиція незадовільна – характеризує слабкий ринковий стан підприємства, наявність конкурентної вразливості і відсутність у підприємства можливостей щодо поліпшення існуючого становища.

Позиція сильна – означає спроможність підприємства формувати незалежну маркетингову стратегію без погіршення своїх ринкових позицій, але передбачає врахування конкурентних дій підприємства-лідера.

Позиція сприятлива – означає, що підприємство має певну конкурентну перевагу, яку використовує у своїй стратегічній діяльності; передбачає, що підприємство займає ринкові позиції вище середнього рівня і має можливості для їх поліпшення.

Послідовники – це успішно діючі на ринку підприємства, маркетинговим спрямуванням яких є не завоювання ринкової першості (на відміну від челенджерів), а підтримання й охорона своєї ринкової частки.

Ринкові лідери – це підприємства, що володіють найбільшою ринковою часткою на певному ринку збуту.

Розширення меж ринку полягає у впровадженні існуючих товарів на нові ринки; якщо підприємство прагне розширити свій ринок, воно може проникати на нові географічні ринки, виходити на нові сегменти, по-новому пропонувати існуючі товари, нові методи розподілу і збуту і т.п.

Сегментація конкурентна – визначення ринкової ніші, яка не зайнята конкурентами.

Сегментація продуктова (або мікросегментація) – виділення ринкових сегментів на основі споживчих, продуктових і конкурентних ознак.

Сегментація стратегічна – виділення стратегічних зон господарювання, тобто визначення базових ринків, на яких підприємства будуть діяти.

Скорочення глибини переробки – виробнича політика крупних підприємств, що полягає в зосередженні своєї діяльності тільки на найважливіших технологічних операціях; усі інші операції передоручаються субпостачальникам - дрібним підприємствам-комутантам ("сірим мишам"); політика скорочення глибини переробки є відображенням більш високої ефективності дрібного бізнесу в задоволенні локальних потреб.

Стратегічний набір – це система стратегій різного типу, що розробляються підприємством на певний відрізок часу, яка відбиває специфіку функціонування та розвитку підприємства, а також його місце і роль у конкурентному маркетинговому середовищі.

Стратегія адаптації – передбачає використання послідовником товару лідера як основи для його вдосконалення або пристосування до певного ринку збуту.

Стратегія відступу – різновид стратегій захисту позицій ринкового лідера, використовується в тому разі, коли лідер усвідомлює неможливість захисту своїх товарно-ринкових позицій у результаті виснажливої конкурентної боротьби; не завжди означає відмову ринкового лідера від того чи іншого виду бізнесу, це може бути тимчасовим послабленням маркетингової активності; основне завдання – виявити ті сегменти, від яких можна відмовитися без значних стратегічних наслідків.

Стратегія віолентна стратегія конкурентної боротьби, що зосереджується на зниженні витрат виробництва і реалізується за рахунок організації масового випуску порівняльно недорогих, але цілком доброякісних товарів; три основні різновидності підприємств-віолентів за свої великі розміри і економічну силу отримали в науці звучні назви "гордих левів", "могутніх слонів", "неповоротких бегемотів".

Стратегія експлерентна – конкурентна стратегія, що орієнтується на радикальні нововведення; підприємства, які зайняті цим ризикованим першопрохідним бізнесом, часто називають "першими ластівками".

Стратегія «збір врожаю»передбачає підтримання інвестицій на граничному мінімумі і початок дій з максимізації короткотермінових потоків готівки для підготовки спокійного виходу з ринку.

Стратегія імітації – полягає в наслідуванні окремих елементів стратегії лідера, але з унесенням певних відмінностей в упаковку, товарну марку, рекламу, цінову політику.

Стратегія компіляції – означає використання різновидів маркетингової стратегії ринкового лідера в повному обсязі (в аспекті товарної, цінової, збутової та рекламної діяльності).

Стратегія комутантна стратегія конкурентної боротьби, яка передбачає максимально гнучке задоволення невеликих за обсягом (локальних) потреб ринку; дрібні підприємства, що дотримуються цієї стратегії, звичайно не володіють ефективним обладнанням, науково-технічними розробками або особливими знаннями у спеціальній області, тому їх часто називають "сірими мишами", що, однак, нітрохи не заважає багатьом з них процвітати на ринку.

Стратегія корпоративна – це сукупність рішень, на базі яких підприємство виявляє і визначає свої наміри та цілі, розробляє основну політику і плани для їхнього досягнення, визначає сфери діяльності.

Стратегія негайної ліквідаціїпередбачає залишення бізнесу або шляхом продажу іншому підприємству, або припиненням діяльності, якщо не знайдеться покупець.

Стратегія патієнтна стратегія конкурентної боротьби, яка передбачає випуск обмеженої кількості вузькоспеціалізованої продукції високої якості; за свою спроможність перемагати більш потужних конкурентів не силою, а вмінням, підприємства, що дотримуються цієї стратегії, отримали назву "хитрих лисів".

Стратегія реагування ринкового лідера залишає ініціативу конкурентам, гнучкість дій вимагає наявність варіантів плану з метою передбачати кроки конкурентів, щоб не потрапити в безвихідну ситуацію.

Стратегія розширення місткості ринку може бути реалізована трьома засобами: пошук нових споживачів; пошук нових потреб; збільшення обсягів споживання товарів підприємства.

Стратегія фронтального наступу полягає в тому, що челенджер атакує лідера за всіма позиціями щодо комплексу маркетингових засобів в цілому.

Тактика ловкого другого розповсюджена політика віолентів-слонів у сфері науково-технічного прогресу, полягає в тому, що підприємство не прагне обов'язково бути лідером у винаході нового, але випереджає всіх своїх конкурентів щодо їх впровадження у масове виробництво; завдяки цій тактиці "слон" часто пожинає основні плоди чужих винаходів.

Удосконалення товару має своєю основною метою збільшення продажів на вже існуючих ринках модифікованої версії даного товару або зовсім нового товару, що заміняє старий.

Челенджер (претендент на лідерство) – підприємство, що займає другорядні позиції на ринку, але швидко розвивається і ставить ціль збільшення своєї ринкової частки.