Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KONSPEKT_UPP_NOVIJ_KOREGOVANIJ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

2 Автоматизовані системи керування підприємством (стандарти mrp, mrpii, erp, erpii)

Елемент керування присутній у діяльності будь-якої компанії. Але якщо в невеликих компаніях управлінські рішення мо­жуть прийматися інтуїтивно, на основі аналізу незначної кіль­кості інформації, то на великому підприємстві для ухвалення правильного рішення інколи необхідно проаналізувати величе­зну кількість факторів. Відповідно зростає вагомість наслідків від неправильно прийнятих управлінських рішень. Завдання керування є надзвичайно складним, і час від часу доводиться чути про незаплановане скорочення обсягів виробництва і робо­чих місць навіть у великих транснаціональних компаніях, що мають значний досвід роботи й управління. Проблема полягає в тому, що завдання прийняття управлінських рішень не має стро­гої математичної інтерпретації, а його вирішення багато в чому залежить від випадкових факторів. Проте вирішувати це за­вдання потрібно, і в останнє десятиліття з'явилася велика кіль­кість методів, спрямованих на підтримку прийняття управлін­ських рішень.

Практична реалізація технологій керування виробництвом пов'язана із застосуванням інформаційних систем. У загально­му випадку під інформаційною системою будемо розуміти ком­плекс методів, алгоритмів, програмних і апаратних засобів, при­значених для вирішення завдань збору, збереження й обробки інформації. Нині у зв'язку з появою і розвитком комп'ютерної техніки інформаційні системи застосовуються в найрізноманіт­ніших галузях людської діяльності.

Незважаючи на те що всі інформаційні системи засновані на спільних принципах, конкретні реалізації значно відрізня­ються залежно від сфери застосування. Так, до особливостей інформаційних систем керування компанією належить робота в режимі реального часу з великим обсягом різнопланової інформації, використання компонентів, пов'язаних із плану­ванням і аналізом, наявність незапланованих зовнішніх впли­вів тощо.

Складовими успішного керування компанією є, з одного боку, використання сучасних методів планування, аналізу і керування, з іншого — досвід роботи, інтуїція, знання ринку і ступінь інформованості керівників різних рівнів, відповідальних за прийняття управлінських рішень.

JIT (Just-in-Time; точно вчасно) — метод планування і керу­вання, що з'явився в компаніях автомобільної промисловості в 1950-х роках. Одна з основних концепцій методу - мінімізація страхових і міжопераційних запасів шляхом стабілізації поста­чань і забезпечення резервів виробничих потужностей. У най­більш вдалих реалізаціях цей метод доведений до рівня «зборки з коліс» і негайного відвантаження готової продукції, минаючи склад.

MRP (Material Requirements Planning) - планування потреб у матеріалах. Алгоритм планування, сформульований наприкін­ці 1960-х років у публікаціях О. Уайта й Американського това­риства з керування запасами і виробництвом (APICS92).

MRP II (Manufacturing Resource Planning) - планування ре­сурсів виробництва. Як і MRP, був сформульований О. Уайтом і APICS92 наприкінці 1970 — початку 1980-х років.

OPT (Optimizing Production Technology) - оптимізована тех­нологія виробництва. Методи ОРТ були розроблені в Ізраїлі в 1970-ті роки з метою максимізації випуску продукції при скоро­ченні обсягу запасів і виробничих витрат. В основі цих методів лежить виявлення «вузьких місць» виробництва і найбільш точ­ний облік при плануванні.

СІМ (Computer Integrated Manufacturing) - комп'ютеризо­ване інтегроване виробництво. Ця концепція виникла на почат­ку 1980-х років і пов'язана з інтеграцією компонентів і систем керування ними.

CALS (Computer-aided Acquisition and Logistics Support) - комп'ютерна підтримка процесів постачань і логістики. Методи CALS розроблені в 1980-ті роки у військовому відомстві США Особливістю CALS є стандартизація обміну даними між усіма підрозділами - учасниками проекту. У наш час ці методи перено­сяться у невоєнні галузі промисловості. При цьому абревіатура CALS збереглася, але розшифровка змінилася (Continuous Acquisition and Life circle Support - «підтримка безупинного життєвого циклу продукції» ).

ERP (Enterprise Resource Planning) — керування всіма ресур­сами організації. Концепція запропонована на початку 1990-х років аналітичною фірмою Gartner Group. На сьогодніш­ній день є однією з найбільш спроможних і перспективних. Являє собою надбудову над MRP II з розширеними можливостями в роботі з віддаленими об'єктами керування (філії і залежні ком­панії, територіальне розташовані по всьому світу). Дозволяє компа­ніям різного виду діяльності виділити спільні моменти в роботі і на основі аналізу ключових позицій надати керівництву інфор­мацію для прийняття управлінських рішень.

CSRP (Customer Synchronized Resource Planning) - плану­вання ресурсів, синхронізоване з клієнтом. Концепція запропоно­вана фірмою Symix (США) і реалізована у сімействі програмних продуктів SyteLine. Одна з останніх тенденцій у бізнес-плануванні, в основу якої покладено безпосередню синхронізацію діяльності компанії з потребами клієнта.

На сьогодні повністю виключити людський фактор у реально діючих виробничих системах керування не вдається через те, що необхідною умовою комп'ютерного вирішення завдання є можливість формалізації. У керуванні далеко не всі завдання можуть бути формалізовані. Крім того, комп'ютери не мо­жуть нести відповідальність, а в умовах діючого виробництва з реальними, часто дуже відчутними наслідками прийняття неправильного управлінського рішення питання відповідаль­ності є дуже важливим. Тому першочерговим завданням розроблювача інформаційної системи керування компанією є надання користувачеві системи функціональних і зручних за­собів інформаційної підтримки процесу винесення управлінсь­кого рішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]