Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KONSPEKT_UPP_NOVIJ_KOREGOVANIJ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

3 Основні напрями поліпшення управління кадровим потенціалом підприємства. Поняття інтелектуального потенціалу

Управління кадровим потенціалом здійснюється шляхом впливу та регулювання таких показників (напрямів):

  • рух кадрів;

  • зміна кваліфікації працівників як через їх підвищення, так і через її зниження;

  • зміна мотивації працівників;

  • створення умов, що сприяють прояву індивідуально-кваліфікаційного потенціалу і професійних характеристик працівника;

  • управління конфліктними і стресовими ситуаціями та перемінами в організації.

Виділяють такі критерії ефективності управління кадровим потенціалом:

  • система, заснована на кінцевих результатах діяльності підприємства, яка використовує такі показники: прибуток, собівартість, рентабельність, виручка від реалізації, обсяг виробництва, якість продукції;

  • система, заснована на результативності діяльності: продуктивність праці, темпи зростання, частка фонду оплати праці в собівартості продукції, продуктивність праці та заробітна плата, витрати робочого часу, відсоток браку, чисельність персоналу (у різних варіаціях);

  • система, заснована на формах і методах роботи з персоналом і охоплює такі показники: плинність кадрів, рівень кваліфікації персоналу, рівень трудової дисципліни, професійно-кваліфікаційна структура, співвідношення виробничого і адміністративно-управлінського персоналу, витрати на управління.

В сучасних умовах важливим чинником кадрового потенціалу підприємства є його інтелектуальна складова. Під інтелектуальним потенціалом підприємства розуміють сукупність розумових здібностей людини (спільноти) до розумової діяльності із засвоєння, усвідомлення інформації, її систематизації, перетворення на знання. Інтелектуальний потенціал підприємства охоплюють такі характеристики:

- рівень освіти і кваліфікації, який характеризує суму знань, засвоєну й розвинуту власними силами індивіда;

- матеріалізовані здобутки інтелектуальної діяльності, уречевлені у спеціальних знаннях, представлених у друкованих виданнях, комп'ютерних програмах, інноваційних технологіях, винаходах.

Висновки до теми

1 В сучасних умовах кадровому потенціалу відводиться особлива роль, оскільки він створює можливості для досягнення цілей підприємства за рахунок активізації людського фактору.

2 Вибір напрямків на шляхів поліпшення управління кадровим потенціалом вимагає здійснення його характеристики за допомогою якісних і кількісних показників.

3 Вартісне оцінювання кадрового потенціалу є необхідною передумовою його вдосконалення.

4 Для оцінювання кадрового потенціалу використовують витратний і доходний підходи. Перший охоплює оцінювання на основі врахування витрат на формування кадрового потенціалу. Другий – на основі визначення доходу від його реалізації.

5 Управління кадровим потенціалом повинно у першу чергу орієнтуватись на збільшення продуктивності праці шляхом інтенсифікації зусиль працівників для досягнення цілей підприємства.

6 В умовах, коли конкурентоспроможність є визначальним фактором виживання підприємства, особливу роль відводять інтелектуальному потенціалу, під яким розуміють сукупність унікальних знань, досвіду, вмінь, професіоналізму працівників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]