Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KONSPEKT_UPP_NOVIJ_KOREGOVANIJ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

3 Оцінювання нематеріальних активів підприємства

Відповідно до визначення, що міститься в Міжнародних стандартах оцінки МСО 2003, неосяжні (нематеріальні) активи являють собою інтереси, що містяться в нематеріальних об’єктах (навичках менеджменту та маркетингу, кредитних рейтингах, гудволі та різноманітних юридичних правах або інструментах (товарних знаках, авторських правах, франшизах, патентах, контрактах)).

У вітчизняній та російській економічній літературі поняття «нематеріальні активи» являють собою різного роду права та привілеї, які забезпечують власникам певний доход або іншу користь, мають вартість, але не мають матеріально-сировинного змісту.

Основні економічні властивості нематеріальних активів:

  • не мають матеріального змісту або матеріально-речовинна форма яких не має істотного значення в процесі їхнього використання;

  • забезпечують власникам права та привілеї;

  • створюють для власників певну вигоду.

Класифікація нематеріальних активів за складом виділяє 4 основні групи: інтелектуальна власність; майнові права; відкладені, або відстрочені, витрати; гудвіл

Інтелектуальна власність – виключне право фізичної або юридичної особи на результати інтелектуальної діяльності та прирівняні до них засоби індивідуалізації юридичної особи, індивідуалізації продукції, виконуваних робіт або послуг (фірмове найменування, товарний знак, знак обслуговування). До них відносяться:

а) об’єкти інтелектуальної власності (ОІВ), які охороняються патентами та свідоцтвами Укрпатенту: об’єкти промислової власності (винаходи, промислові зразки, корисні моделі, заходи для припинення несумлінної конкуренції), засоби індивідуалізації і селекційні досягнення;

б) об’єкти авторського права або суміжних прав: усі види наукових, літературних, художніх творів, програмні продукти для ЕОМ і бази даних, фонограми та відеограми, програми телерадіоорганізацій;

в) об’єкти прав на секрети виробництва (ноу-хау), підтверджені документами підприємства.

Секрет виробництва – це технічна, організаційна або комерційна інформація, що захищається від незаконного використання третіми особами, за умов, що інформація має дійсну або потенційну комерційну цінність через її невідомість третій особі, до цієї інформації немає вільного доступу, власник інформації вживає належних заходів до охорони її конфіденційності.

г) інші об’єкти, що охороняються ліцензійними, авторськими або іншими договорами на придбання прав на об’єкти інтелектуальної власності, укладені в порядку, встановленому законодавством.

Майнові права – права користування земельними ділянками, природними ресурсами, водяними об’єктами, підтвердженням яких є ліцензія, орендні права.

Відкладені, або відстрочені, витрати – організаційні витрати, що здійснюються в момент створення підприємства.

Гудвіл – сукупність тих елементів бізнесу або персональних якостей, які стимулюють клієнтів продовжувати користуватися послугами даного підприємства або даної особи і приносять фірмі прибуток понад того, який потрібний для одержання розумного доходу на всі інші активи підприємства, включаючи доход на всі інші нематеріальні активи, що можуть бути ідентифіковані й окремо оцінені (вартість ділової репутації підприємства, його ділових зв’язків, популярності найменування, товарного знаку). У бухгалтерському обліку гудвіл визначається як різниця між ціною продажу та балансовою вартістю активів.

Нематеріальні активи класифікуються на такими ознаками:

За терміном корисного використання:

- функціонуючі (працюючі) – об’єкти, використання яких приносить підприємству доход у дійсному періоді;

- нефункціонуючі (непрацюючі) – об’єкти, що не використовуються з якихось причин, але можуть використовуватися у майбутньому.

За оборотністю (тривалістю використання):

- поточні – об’єкти, що використовуються в діяльності підприємства не більше року, тому що швидко втрачають свою споживчу вартість і включаються в поточні витрати;

- довгострокові – об’єкти, що використовуються в діяльності підприємства більше року і їх вартість частинами переноситься на вартість виробленого з їх допомогою продукту (амортизується).

За ступенем відчуження:

- відчужувані – об’єкти, що здатні цілком передаватися при їх продажу, передаванні, оренді;

- невідчужувані – об’єкти, що залишаються у власності підприємства – власника при частковому передаванні прав на їх використання.

За ступенем впливу на фінансові результати діяльності підприємства:

- об’єкти, здатні приносити доход безпосередньо, шляхом упровадження їх в експлуатацію;

- об’єкти, які опосередковано впливають на фінансові результати.

За ступенем правової захищеності:

- нематеріальні активи, що захищаються охоронними документами (авторськими правами);

- нематеріальні активи, не захищені охоронними документами.

За ступенем вкладення індивідуальної праці працівниками даного підприємства:

- власні – об’єкти, розроблені особисто працівниками або засновниками підприємства;

- пайові – об’єкти, розроблені разом з іншими фізичними або юридичними особами на пайових умовах;

- придбані зі сторони – об’єкти, що отримані від інших фізичних або юридичних осіб, за плату, або безоплатно.

Особливості оцінювання вартості нематеріальних активів

Вартісне оцінювання нематеріальних активів може проводитися з метою:

  • купівлі-продажу прав на об’єкти інтелектуальної власності або ліцензій на їх використання;

  • надання франшизи новим компаньйонам при розширенні ринків збуту;

  • формування статутного капіталу;

  • визначення збитку, нанесеного діловій репутації підприємства незаконними діями з боку інших підприємств;

  • акціонування, приватизації, злиття і поглинання;

  • внесення змін у фінансову звітність;

  • страхування майна, здійснення операцій застави, дарування, спадкування або безоплатного передавання майна підприємства.

Особливостями оцінювання нематеріальних активів є:

  • залежність величини вартості від обсягу переданих прав (повний обсяг прав, що належать право власнику об’єктів інтелектуальної власності; виключні права; невиняткові права);

  • можливість несанкціонованого використання для об’єктів, що не мають правового захисту (клієнтські відносини, виробничий досвід);

  • необхідність урахування можливості відчуження нематеріального активу;

  • обов’язкове проведення підготовчої роботи з організації оцінки нематеріальних активів, що складається з: обстеження об’єкта на предмет факту наявності матеріальних носіїв, що є об’єктами оцінки (письмові й образотворчі описи, креслення, схеми); здійснення правової експертизи прав на інтелектуальну власність з метою ідентифікації наявності та дійсності охоронних документів, які ці права підтверджують (патентів, свідоцтв).

Дійсність охоронних документів перевіряють за територією, на якій охоронний документ діє, і за терміном, протягом якого він правомірний відповідно до законодавства України:

1) Патент України на винахід діє 20 років з дати надходження заявки в Укрпатент Державного департаменту інтелектуальної власності Міністерства освіти та науки;

2) Патент на промисловий зразок – протягом 10 років з можливістю продовження ще на 5 років;

3) Патент на корисну модель – 10 років;

4) Свідоцтва на товарний знак, знак обслуговування і найменування місць надходження товару – 10 років з кількаразовим продовженням строку щораз на 10 років;

5) Авторське право – протягом усього життя автора і 70 років після його смерті;

6) Термін дії суміжних прав – протягом 50 років.

  • обґрунтування типу вартості, що визначається: вартість активу в складі майнового комплексу діючого підприємства, ринкова вартість, залишкова вартість заміщення;

  • збір необхідної інформації, технічні (споживчі), експлуатаційні, екологічні й економічні характеристики об’єкта; джерела одержання доходів від його використання; галузі та напрямки застосування об’єкта за функціональними ознаками та способом застосування, географії збуту; витрати на придбання і використання об’єкта; собівартість і ціна одиниці товару з використання об’єкта.

Оцінювання ринкової вартості нематеріальних активів

У процесі оцінювання нематеріальних активів використовують загальноприйняті підходи: доходний, витратний і порівняльний.

Доходному підходу належить особливе місце як такому, що найбільш вірогідно відбиває дійсну цінність нематеріальних активів і ті майбутні вигоди, що одержить власник від володіння ними.

Під майбутніми вигодами від застосування нематеріальних активів розуміють майбутні надходження чистого прибутку, створюваного безпосередньо даними активами. Їх розглядають як грошовий потік, що утворюється від використання нематеріальних активів.

Класифікація методів доходного підходу щодо оцінювання нематеріальних активів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]