Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KONSPEKT_UPP_NOVIJ_KOREGOVANIJ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Тема 2.6 Управління інноваційним потенціалом підприємства Зміст лекційних занять

1 Сутність інноваційного потенціалу підприємства.

2 Методи оцінки інноваційного потенціалу підприємства.

3 Управління інноваційним потенціалом підприємства.

1 Сутність інноваційного потенціалу підприємства

В сучасних умовах інновації є одним із чинників, що дозволяє робити це з найкращим результатом. Як зазначає Л.І. Федулова "розвиток сучасного суспільства неможливо уявити без нових рішень у галузі технології, техніки, організаційних форм та економічних методів господарювання. Тому на сьогодні спостерігається значний інтерес до виявлення економічної значимості інновацій, які дозволяють підвищити гнучкість виробництва, задовольнити попит і пропозицію на конкуренто-спроможну продукцію, а в цілому сприяють зростанню економічного потенціалу як окремого підприємства, так і держави в цілому". Ефективність діяльності будь-якого сучасного підприємства безпосередньо залежить від впровадження новацій у процеси виробництва, управління та планування господарської діяльності, тобто від результатів науково-технічного прогресу, який ґрунтується на інноваційній діяльності.

Відповідно до Господарського кодексу України (глава 34 ст. 325) під інноваційною діяльністю у сфері господарювання слід розуміти діяльність учасників господарських відносин, що здійснюється на основі реалізації інвестицій з метою виконання довгострокових науково-технічних програм з тривалими строками окупності витрат і впровадження нових науково-технічних досягнень у виробництво та інші сфери суспільного життя.

Правовою основою формування та реалізації інноваційної діяльності є Конституція України, Закони України "Про наукову і науково – технічну діяльність", "Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України", "Про інноваційну діяльність", "Про наукову і науково- технічну експертизу", "Про пріоритетні напрямки розвитку науки і техніки", "Про спеціальний режим інвестиційної та інноваційної діяльності технологічних парків", інші закони України, Концепція науково-технологічного та інноваційного розвитку України.

Згідно зі Законом України "Про пріоритетні напрями іннова­ційної діяльності в Україні", інноваційний потенціал являє собою "сукупність науково-технологічних, фі­нансово-економічних, виробничо-соціальних та куль­турно-освітніх можливостей країни (галузі, регіону, підприємства тощо), необхідних для забезпечення інноваційного розвитку економіки".

Під інноваційним потенціалом розглядають мережу наукових організацій, насиченість економіки науковими кадрами та освіченість робочої сили, обсяги фінансування наукової і науково-технічної діяльності, рівень інноваційної активності промислових підприємств та динаміка виробництва інноваційної продукції, наявність платоспроможного попиту на інноваційну продукцію [26].

Кожне підприємство повинно прагнути до формування відповідного інноваційного потенціалу, під яким розуміють здатність підприємства забезпечувати виробничі процеси новими технікою, технологією та спроможністю випускати нові товари (послуги).

На рівні підприємства інноваційний потенціал розглядають як здатність підприємства створювати нову вартість через цільову інтеграцію матеріальних і нематеріальних активів для забезпечення інноваційного розвитку [33].

Інноваційний потенціал – сукупність науково-технологічних, виробничих, фінансово-економічних, соціальних та культурно-освітніх можливостей країни (галузі, регіону, підприємства), необхідних для забезпечення інноваційного розвитку економіки.

Для постійного відновлення інноваційного потенціалу слід здійснювати безперервний моніторинг інноваційної діяльності як в межах підприємства, так і на рівні галузі, регіону, країни.

Моніторинг інноваційної діяльності – систематичний збір, обробка та аналіз інформації про перебіг інноваційних процесів, практичні наслідки заходів щодо стимулювання і регулювання інноваційної діяльності в країні (регіоні, галузі, на підприємстві), результати реалізації пріоритетних напрямів інноваційної діяльності.

Узагальнена інформація про хід пріоритетних напрямів інноваційного розвитку України щорічно до 1 квітня подається Кабінетом Міністрів України до Верховної Ради України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]