Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Романова Є.М. Контроль і ревізія, 200...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

З. Оформлення результатів ревiзiї

Кваліфіковано провести ревiзiю, об’єктивно й принципово обґрунтувати кожний факт, що наведений в акті ревiзiї, важлива i відповідальна частина ревiзiйної роботи. Ревiзiя вважається завершеною, якщо виявлені порушення усунено, винних притягнено до адміністративної, дисциплінарної чи матеріальної вiдповiдальностi i вжито заходів щодо недопущення таких порушень надалі.

За умови виявлення ревiзiєю грубих порушень чинних нормативних актів ревізор має встановити обсяг заподiяної матерiальної шкоди, знайти причини допущених порушень та вчинків у цьому конкретних осіб, вказати, на підставі чийого письмового розпорядження їх заподіяно (номер i число наказу, листа, резолюції грошового документа i ким його підписано).

Від кожної винної у зловживанні особи треба отримати відповідне письмове пояснення з вичерпними, точними й обґрунтованими поясненнями фактів, що відображені в акті. Пiсля викладення кожного факту порушень необхiдно обов’язково назвати документи, що підтверджують цей запис i додаються до акту.

У разі виявлення зловживань ревізор має одержати від посадових осіб підприємства, установи або організації, що ревізується, копії документів, якi свідчать про зловживання, а у разі необхідності — вилучити потрібні йому документи до закінчення ревiзiї чи перевірки, залишивши у справах акт про вилучення документів та їхні копії. Копiї оригіналів документів ревізор отримує лише за умови, якщо сам зміст документа є доказом факту порушень. Кожна копія документа має бути завірена печаткою та підписом посадової особи пiдприємства, установи чи організації, що ревізується.

На копiї кожного документа повинен бути напис такого змісту:

Цю копію знято з оригіналу документа (вказати якого) 04.04. 200_ р. для (посада ревiзуючого). Оригiнал зберiгається у справі 1Ч (вказати назву пiдприємства, установи, органiзацiї, бухгалтерський запис }.

Підпис головного бухгалтера (вказати назву пiдприємства, установи, організації).

Копія з оригіналу знiмається у двох примірниках. Другий примірник копії зберігається разом з актом у справах контрольно-ревізіїйної служби, перший примірник копії разом із матеріалами ревiзiї передається до правоохоронних органів.

За результатами документальної ревiзiї ревізором складається акт — двосторонній документ, у якому мають бути об’єктивно відображенні наслідки ревiзiї фінансово-господарської діяльності перевіреного підприємства, установи чи організації, наведено перелік фактів , виявлених порушень та хиб у їхній роботі. Форма складання акта затверджується відомчими положеннями й інструкціями.

Розрізняють два види актів — проміжні та загальні.

За проміжними актами оформляються результати інвентаризації коштів, товарно-матеріальних цінностей, розрахунків із дебіторами й кредиторами, результати контрольного запуску сировини у виробництво. Їх складають i тоді, коли виявлене порушення чи зловживання може бути приховане, або коли на підставі виявлених фактів треба вжити термiнових заходів, щоб усунути порушення чи притягти до вiдповiдальностi винних у здійсненні зловживань осіб.

Проміжні акти підписуються ревізорами, якi проводять ревiзiю, та посадовими особами, якi безпосередньо відповідають за ту ділянку, де здійснюється перевірка. Проміжні акти складаються також i за результатами ревiзiї кас. Такі акти підписуються ревізором, головним (старшим) бухгалтером i матерiально- відповідальними особами (касиром).

Загальний акт має бути складений по закінченні строку проведення ревiзiї, підписаний керівником ревізійної групи, керівником та головним бухгалтером підприємства, установи, організації, де була проведена ревiзiя. У загальному акті відображаються наслідки перевірок усіх передбачених програмою ревiзiї питань, у тому числі й за фактами, що наведені у проміжних актах.

Умовно акт ділиться на кілька частин: