Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Романова Є.М. Контроль і ревізія, 200...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

З. Органiзацiя ревiзiй (перевiрок) внутрiгосподарської дiяльностi

Контроль господарської дiяльностi здiйснюється не тiльки оперативним методом, а й подальшим контролем фiнансових органiв, що пов’язано в основному з дотриманням питань оподаткування. Разом з тим у рамках пiдприємства можуть функцiонувати рiзнi виробничi пiдроздiли, якi працюють на основi внутрiгосподарського розрахунку, пiдряду, оренди. У пiдприємства можуть бути дочiрнi пiдприємства. У таких випадках органiзовують ревiзiї (перевiрки) дiяльностi цих господарських пiдроздiлiв. Основним завданням ревiзiй (перевiрок) є визначення правильностi дiй службових осiб щодо керiвництва господарством. На вiдмiну вiд оперативного бухгалтерського контролю цей контроль є подальшим, оскiльки здiйснюється пiсля проведення операцiй.

Особливiсть подальшого контролю у формi перевiрок (ревiзiй) полягає у тому, що вiн проводиться на основi даних первинних документiв, записiв у облiкових реєстрах та за даними звiтних форм. Перевiрцi пiдлягає фактичний стан: наявностi грошей, товарно-матерiальних цiнностей у натуральному виразi. Такий контроль дає змогу виявити недолiки, помилки, а iнодi й зловживання, якi не могли бути визначенi у процесi поточного (оперативного) контролю бухгалтерською службою вiдповiдного пiдроздiлу господарства.

Об’єктами контролю у цих випадках є контрольний процес вiдповiдного господарського пiдроздiлу i робота виконавцiв цих пiдроздiлiв. У процесi контролю визначають номенклатуру, носiї контрольної номенклатури та їх рух.

При виборi номенклатури подальшого контролю господарської дiяльностi, яка здiйснюється у виглядi ревiзiї (перевiрки), особливу увагу придiляють вирiшенню таких питань:

  • обгрунтованостi розрахункових програм у господарських пiдроздiлах та господарських показникiв (обсяг виробництва, сума реалiзацiї продукції, прибутку, витрат на виробництво, особливо матерiальних);

  • виконанню достовiрних зобов’язань за основними якiсними та кiлькiсними параметрами;

  • змiсту господарських операцiй за даними облiкових документiв, реєстрiв, розрахункових таблиць;

  • вiдповiдностi цих операцiй законам, нормам, плану, квотам, кошторису тощо;

  • додержанню порядку здiйснення касових операцiй;

  • повнотi i правильностi оприбуткування матерiалiв та iнших цiнностей;

  • стану економiчної роботи (планової, фiнансової, облiкової).

Крiм зазначених питань, вибираючи контрольнi номенклатури, при топологiчних завданнях визначають особливостi їхнього складу. Так, наприклад, при перевiрцi (ревiзii) складського господарства пiдроздiлу для вибору контрольних номенклатур необхiдно дослiдити такi питання:

  • контрольна iнвентаризацiя матерiальних цiнностей;

  • стан, зберiгання матерiальних цiнностей;

  • якiсть та надiйнiсть зберiгання;

  • стан складських примiщень, вiдповiднiсть призначенню;

  • забезпечення збереженостi матерiальних цiнностей (наявнiсть договору про матерiальну вiдповiдальнiсть);

  • перевiрка документiв, що свiдчать про надходження i витрачання матерiалiв;

  • повнота оприбуткування;

  • правильнiсть облiку наявностi та руху матерiалiв на складах.

Аналогiчно вiдбирають контрольнi номенклатури i на iнших дiлянках облiку: основних засобiв, працi та її оплати, витрат виробництва продукції та її реалiзації.

У зв’язку з тим, що практично неможливо повнiстю перевiрити усю дiяльнiсть пiдроздiлу, при проведеннi перевiрок необхiдно визначити критичнi точки (моменти господарської дiяльностi). Контролю насамперед пiдлягають:

• види дiяльностi, якi є вирiшальними для конкретного пiдроздiлу;

• важливi моменти, що їх можна реально перевiрити.

Такий пiдхiд важливий ще й тому, що обмеження центрiв вiдповiдальностi за результати як роботи, так i контролю є дуже важливими.

НОРМАТИВНА БАЗА

ЗАКОН України

Про державну контрольно-ревiзiйну службу в Українi

Цей закон визначає статус державної контрольно-ревiзiйної служби в Українi, її функцiї та правовi основи дiяльностi.

Розділ 1. ЗАГАЛЬН ПОЛОЖЕННЯ

Стаття 1. Структура державної контрольно-ревiзiйної служби

Державна контрольно-ревiзiйна служба складається з Головного контрольно-ревiзiйного управлiння України , контрольно-ревiзiйних управлiнь в Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi i Севастополi, контрольно-ревiзiйних пiдроздiлiв (вiддiлiв, груп) в районах, мiстах i районах у мiстах.

Стаття 2. Головнi завдання державної контрольно-ревiзiйної служби

Головним завданням державної контрольно-ревiзiйної служби є здiйснення державного контролю за витрачанням коштiв i матерiальних цiнностей, їх збереженням, станом i достовiрнiстю бухгалтерського облiку i звiтностi в мiнiстерствах, вiдомствах, державних комiтетах, державних фондах, бюджетних установах, а також на пiдприємствах i в органiзацiях, якi отримують кошти з бюджетiв усiх рiвнiв та державних валютних фондiв, розроблення пропозицiй щодо усунення виявлених недолiкiв i порушень та запобiгання їм у подальшому.

Державний контроль здiйснюється у формi ревiзiй i перевiрок.

Ревiзiя — це метод документального контролю за фiнансово-господарською дiяльнiстю пiдприємства, установи, органiзацiї, дотриманням законодавства з фiнансових питань, достовiрнiстю облiку i звiтностi, спосiб документального викриття недостач, розтрат, привласнень та крадiжок коштiв i матерiальних цiнностей, попередження фiнансових зловживань. За наслiдками ревiзiї складається акт.

Перевiрка — це обстеження і вивчення окремих дiлянок фiнансово-господарської діяльності пiдприємства, установи, органiзацiї або їх пiдроздiлiв. Наслiдки перевірки оформляються довідкою або доповiдною запискою.

Статгя З. Законодавство, яким керується державна контрольно- ревiзiйна служба

Державна контрольно-ревізiйна служба у своїй дiяльностi керується Конституцією України , цим Законом, iншими законодавчими актами, актами Президента та Кабiнету Мiністрiв України .