Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Романова Є.М. Контроль і ревізія, 200...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Роздiл III. Права, обов’язки і відповідальнiсть державної контрольно-ревізiйної служби

Стаття 10. Права державної контрольно-ревiзiйної служби

Головному контрольно-ревiзiйному управлiнню України , контрольно-ревiзiйним управлiнням в Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi i Севастополi, контрольно-ревiзiйним пiдроздiлам (вiддiлам, групам) у районах, мiстах i районах у мiстах надається право:

1) ревiзувати i перевiряти у Мiнiстерствах, державних комiтетах та iнших органах державної виконавчої влади, державних фондах, на пiдприємствах, в установах i органiзацiях грошовi та бухгалтерськi документи, звiти, кошториси й iншi документи, що пiдтверджують надходження i витрачання коштiв та матерiальних цінностей, проводити перевiрки фактичної наявностi цінностей (грошових сум, цiнних паперiв, сировини, матерiалiв, готової продукцiї устаткування тощо);

2) безперешкодного доступу на склади, у сховища, виробничi та iншi примiщення для їх обстеження i з’ясування питань, пов’язаних з ревiзiєю або перевiркою. Припиняти на розрахункових та iнших рахунках у банках та iнших фiнансово-кредитних установах операцiї у випадках, коли керiвництво об’єкта, на якому необхiдно провести ревiзiю або перевiрку, перешкоджає працiвнику державної контрольно-ревiзiйної служби виконувати свої обов ‘язки;

З) залучати на договiрних засадах квалiфiкованих фахiвцiв вiдповiдних мiнiстерств, державних комiтетiв, iнших органiв державної виконавчої влади, державних фондiв, пiдприємств, установ i органiзацiй для проведення контрольних обмiрiв будiвельних, монтажних, ремонтних та інших робiт, контрольних запускiв сировини i матерiалiв у виробництво, контрольних аналiзiв сировини, матерiалiв i готової продукцiї, iнших перевiрок з оплатою за рахунок спецiально передбачених на цю мету коштiв;

4) вимагати вiд керiвникiв об’єктiв, що ревiзуються або перевiряються, проведення iнвентаризацiй основних фондiв, товарно-матерiальних цiнностей, грошових коштiв i розрахункiв, у необхiдних випадках опечатувати каси та касовi примiщення, склади, архiви, а при виявленнi пiдробок, iнших зловживань вилучати необхiднi документи на строк до закiнчення ревiзiї або перевiрки, залишаючи у справах акт вилучення та копiї або регiстри вилучених документiв;

5) одержувати вiд Нацiонального банку України та його установ, комерцiйних банкiв та iнших кредитних установ необхiднi вiдомостi, копiї документiв, довідки про банкiвськi операцiї та залишки коштiв на рахунках об’єктiв, що ревiзуються або перевiряються, а вiд iнших пiдприємств i органiзацiй, в тому числi недержавних форм власностi, - довiдки i копiї документiв про операцiї та розрахунки з пiдприємствами, установами, органiзацiями, що ревiзуються або перевiряються;

6) одержувати вiд службових i матерiально вiдповiдальних осiб об’єктiв, що ревiзуються або перевiряються, письмовi пояснення з питань, якi виникають у ходi ревiзiй i перевiрок;

7) пред’являти керiвникам та iншим службовим особам об’єктiв, що ревiзуються або перевiряються, вимоги щодо усунення виявлених порушень законодавства з питань эбереження i використання державної власностi та фiнансiв, вилучати до бюджету виявленi ревiзiями або перевiрками прихованi i заниженi валютнi та iншi платежi, ставити перед вiдповiдними органами питання про припинення бюджетного фiнансування i кредитування, якщо отриманi пiдприємствами, установами та органiзацiями кошти i позички використовуються з порушенням чинного законодавства;

8) стягувати у доход держави кошти, одержанi мiнiстерствами, вiдомствами, державними комiтетами, державними фондами, пiдприємствами, установами i органiзацiями за незаконними угодами, без встановлених законом пiдстав та з порушенням чинного законодавства;

9) накладати у випадках, передбачених законодавчими актами, на керiвникiв та iнших службових осiб пiдприємств, установ i органiзацiй адмiнiстративнi стягнення;

10) застосовувати до пiдприємств, установ, органiзацiй та iншях суб’єктiв пiдприємницької дiяльностi фiнансовi санкції, передбаченi пунктом 7 статтi 11 Закону „Про державну податкову службу в Україні”.

Стаття 11. Проведення ревiзiй та перевiрок

Ревiзiя або перевiрка проводиться на пiдставi документа, пiдписаного начальником контрольно-ревiзiйної служби, начальником управлiння, їх заступниками або керiвником пiдроздiлу служби в районi, мiстi або районi у мiстi.

За iнiцiативою державної контрольно-ревiзiйної служби ревiзiя або перевiрка пiдприємства, установи, органiзацiї може проводитись не частiше нiж один раз на рiк. Ревiзiю або перевiрку за дорученням правоохоронних органiв може бути проведено у будь-який час.

Службовi особи державної контрольно-ревiзiйної служби зобов’язанi пред’явити документ на право проведення ревiзії або перевiрки керiвним працiвникам вiдповiдного пiдприємства, установи або організації.

Стаття 12. Обов’язки i вiдповiдальнiсть службових осiб державної контрольно-ревiзійної служби

Службовi особи державних контрольно-ревiзiйних служб зобов’язанi суворо додержувати Конституцiї України , законiв України , прав та iнтересiв громадян, пiдприємств, установ i органiзацiй, що охороняються законом. За невиконання або неналежне виконання службовими особами державних контрольно- ревiзiйних служб своїх обов’язкiв вони притягаються до дисциплiнарної та кримiнальної вiдповiдальностi вiдповiдно до чинного законодавства.

Працiвники державної контрольно-ревiзiйної служби зобов’язанi у випадках виявлення зловживань i порушень чинного законодавства передавати правоохоронним органам матерiали ревiзiй, а також повiдомляти про виявленi зловживання i порушення державним органам i органам, уповноваженим управляти державним майном.

При вилученнi документiв у зв’язку з їх пiдробкою або виявленими зловживаннями працiвник державної контрольно-ревiзiйної служби зобов’язаний негайно повiдомити про це в правоохороннi органи. Вилученi документи зберiгаються до закiнчення ревiзiї або перевiрки. Пiсля цього вони повертаються вiдповiдному пiдприємству, установi або органiзації, якщо правоохоронними органами не прийнято рiшення про виїмку цих документiв.

Працiвники державної контрольно-ревiзiйної служби повиннi забезпечувати дотримання комерцiйної та службової таємниць.

Стаття 13. Розгляд скарг на дії службових осiб державної контрольно-ревiзiйної служби

Скарги на дiї службових осiб в районах, мiстах, районах у мiстах та службових осiб контрольно-ревiзiйних управлiнь розглядаються i вирiшуються начальниками цих управлiнь. Скарги на дiю службових осiб Головного контрольно- ревiзiйного управлiння України та начальникiв контрольно-ревiзiйних управлiнь Республiки Крим, областей, мiст Києва i Севастополя розглядаються та вирiшуються начальником Головного контрольно-ревiзiйного управлiння України .

Скарги розглядаються i рiшення за ними приймаються не пiзнiш як у мiсячний строк з моменту їх надходження. У разi незгоди юридичних i фiзичних осiб з цими рiшеннями вони можуть бути оскарженi до суду чи арбiтражного суду.

Подання скарги не прпиняє оскаржуваної дiї службових осiб державної контрольно-ревiзiйної служби.

Роздiл IV. ПРАВОВИЙ ЗАХИСТ СЛУЖБОВИХ ОСІБ ДЕРЖАВНОЇ КОНТРОЛЬНО-РЕВIЗІЙНОЇ СЛУЖБИ

Стаття 14. Взаємовiдносини державної контрольно-ревiаiйної служби з правоохоронними органами

Органи державної контрольно-ревiзiйної служби проводять ревiзiї та перевiрки суб’єктiв пiдприємницької дiяльностi незалежно вiд формв власностi за постановою прокурора або слiдчого, винесеною в ходi розслiдування кримiнальної справи.

За дорученням Прокуратури, Мiнiстерства внутрiшнiх справ, Служби безпеки України , податкових iнспекцiй у випадках, передбачених Законом, органи державної контрольно-ревiзiйної служби проводять ревiзiї та перевiрки на пiдконтрольних пiдприємствах, в установах та органiзацiях всiх форм власностi.

Ревiзiї та перевiрки на прохання правоохоронних органiв можуть проводитись також i в iнших випадках, передбачених чинним законодавством.

Працiвники правоохоронних органiв зобов’язанi сприяти службовим особам державної контрольно-ревiзiйної служби у виконаннi їх обов’язкiв. У разi недопущення працiвникiв державної контрольно-ревiзiйної служби на територiю пiдприємства, установи, органiзації, вiдмови у наданнi документiв для ревiзiї або перевiрки та будь-якої iншої протиправної дiї органи мiлiцiї на прохання цих осiб зобов’язанi негайно вжити вiдповiдних заходiв для припинення такої протидії, забезпечити нормальне проведения ревiзiї або перевiрки, охорону працiвникiв контрольно-ревiзiйної служби, документiв та матерiалiв, що перевiряються, а також вжити заходiв для притягнення винних осiб до встановленої законом вiдповiдальностi.

Стаття 15. Правове становище службових осiб державної контрольно-ревiзiйної служби

Службовi особи державної контрольно-ревiзiйної служби є представниками органiв державної виконавчої влади.

Законнi вимоги службових осiб державної контрольно-ревiзiйної служби є обов’язковими для виконання службовими особами об’єктiв, що ревiзуються чи перевiряються.

Працiвник державної контрольно-ревiзiйної служби при виконаннi покладених на нього обов’язкiв керується чинним законодавством i виконує вказiвки своїх керiвникiв. Нiхто iнший, за винятком передбачених законодавством випадкiв, не вправi втручатися в дiяльнiсть службової особи державної контрольно-ревiзiйної служби.

Втручання в дiяльнiсть працiвника державної контрольно-ревiзiйної служби тягне за собою вiдповiдальнiсть, передбачену законодавчими актами.

Стаття 16. Правовий захист службових осiб державної контрольно-ревiзiйної служби

Службова особа державної контрольно-ревiзiйної служби при виконаннi своїх службових обов’язкiв перебуває пiд захистом закону.

Держава гарантує захист життя, здоров’я, честi, гiдностi та майна службової особи державної контрольно-ревiзiйної служби i членiв її сiм’ї вiд злочинних посягань та iнших протиправних дiй.

Звiльнення службової особи державної контрольно-ревiзiйної служби з посади у зв’язку з вчиненням злочину пiд час виконання своїх обов’язкiв допускається лише пiсля винесення щодо неї обвинувального вироку суду, який набрав чинностi.