Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Романова Є.М. Контроль і ревізія, 200...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

4. Ревiзiя операцiй по руху матерiальних цiнностей

Перевіряючи операції з надходження матеріальних цінностей, ревізор насамперед зобов’язаний вивчити порядок їх обліку та контролю на підприємстві. Якщо матерiальнi цінності надійшли на підприємство шляхом видачі довіреностей особам, якi мають право на їх одержання, то ревізор згідно з інструкцією "Про порядок видачі довіреностей" зобов’язаний перевірити:

1) наявнiсть журналу облiку виданих довiреностей;

2) наявнiсть наказу на тих осiб, якi мають право пiдпису довiреностей;

З) своєчасність подання звіту з використання одержаних довіреностей.

На пiдставi журналу реєстрацiї довіреностей та первинних документів ревізор перевіряє своєчасність оприбуткування матеріальних цінностей. Важливим завданням ревiзiї є перевірка повноти оприбуткування матеріальних цінностей. При надходженні матеріальних цінностей заставляють назву та кількість оприбуткованих матеріальних цінностей з даними супроводжувальних документів. У разі виявлення недостачі складають акт прийому, який підписується представником постачальника та незацікавленою особою.

Ревізор зобов’язаний звернути увагу на випадки складання прийомних актів та перевірити їх обґрунтованість. Акти вважають обґрунтованими, якщо вони приймаються постачальником або задовольняються арбітражним судом. У всіх інших випадках данi акти вважаються безпідставними. Особливо детальній перевірці підлягають операції якi пов’язані з придбанням матеріальних цінностей підзвітними особами. Практика роботи показує, що на цій ділянці є значні зловживання.

Наступним етапом роботи є перевірка правильності вiдпуску матерiалiв.

Згідно з П(С)БО 9 «Запаси» на підприємстві можна використовувати один із шести методів оцінки запасів або декілька одночасно. Але при цьому слід уточнити, що «для усіх одиниць бухгалтерського обліку запасів, що мають однакові умови використання, застосовується тільки один із наведених методiв".

Різнойменні та різнотипні запаси не заборонено облікувати різними методами, але при цьому слід аргументовано підтвердити вiдмiннiсть в умовах їх використання. Слід мати на увазі, що при зміні специфіки господарської діяльності можлива зміна облiкової політики, яка може проявлятися у зміні методів оцінки запасів при їх списанні.

Оцінка запасів може проводитися за такими методами:

- за собівартістю перших за часом надходження запасів (ПРО);

- за собівартістю останніх за часом надходження запасів (ПРО);

- за середньозваженою собівартістю;

- за цiнами продажу;

- за нормативними витратами;

- за ідентифікованою собівартістю вiдповiдної одиниці запасів.

Якщо є випадки відпуску матеріальних цінностей за вимогою, то в кожному окремому випадку необхідно визначити систематичність такого відпуску, конкретних виконавців.

Перевіряючи відпуск матеріальних цінностей стороннім особам, ревізор перевіряє пiдставi відпуску матеріальних цінностей та умови їх реалізації. При цьому необхідно перевірити данi первинних документів, пов’язаних з відпуском матеріалів з даними перепустки на вивіз продукцiї, своєчасність зарахування виручки тощо.

Під час ревiзiї матеріальних цінностей слід обов’язково врахувати залишки незавершеного виробництва. До цих залишків не мають бути включені:

1) матеріали, комплектуючі та деталі, що отримані цехами, але не розпочата їхня обробка;

2) забраковані деталі та напівфабрикати.