Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Романова Є.М. Контроль і ревізія, 200...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

2. Ревiзiя фiнансових результатiв дiяльностi пiдприємства

Кiнцевий фiнансовий результат дiяльностi пiдприємства — це балансовий прибуток або збиток, якi є алгебраїчною сумою результатiв вiд реалiзації продукції, робiт i послуг, iншої реалiзацii, доходiв i витрат вiд позареалiзацiйних операцiй тощо.

Фiнансовi результати дiяльностi пiдприємства характеризують також показники виручки (валового доходу) вiд реалiзації продукції, товарiв, надання послуг.

Виручка вiд реалiзацiї продукцiї характеризує завершення виробничого циклу на пiдприємствi, повернення авансованих у виробництво коштiв пiдприємства i початок нового етапу в обiгу коштiв. Шляхом вирахування з виручки вiд реалізації i продукцii суми непрямих податкiв i витрат на виробництво реалiзованої продукцiї визначається чистий результат (прибуток чи збиток) вiд реалiзації.

Показники фiнансових результатiв характеризують абсолютну ефективнiсть господарювання на пiдприємствi. Разом з абсолютною оцiнкою розраховують також вiдноснi показники ефективностi господарювання — показники рентабельностi. Вiдношення балансового прибутку до середньої вартостi основних засобiв i оборотних коштiв визначає загальну рентабельнiсть пiдприємства.

В умовах ринкової економiки основу економiчного розвитку пiдприємства становить прибуток. Прибуток є основним показником ефективностi роботи пiдприємства, джерелом його дiяльностi. Зростання прибутку створює фiнансову основу для самофiнансування дiяльностi пiдприємства, здiйснення розширеного вiдтворення i задоволення зростаючих соцiальних i матерiальних потреб трудових колективiв. За рахунок прибутку виконуються також зобов’язання пiдприємства перед бюджетом, банками та iншими контрагентами. Тому при ревiзiї прибутку вивчають фактори як його формування, так i розподiлу.

Ревiзiя фiнансових результатiв складається з кiлькох етапiв.

1) Визначення прибутку вiд реалiаацiї товарної продукції (робiт, по слуг);

Прибуток вiд реалізацiї продукції та iншої реалiзації визначається як рiзниця мiж виручкою вiд реалiзацiї без податку на додану вартiсть i витратами на виробництво, на управлiння пiдприємством та реалiзацiю продукції. У собiвартiсть продукцiї при визначеннi прибутку включають: матерiальнi витрати; амортизацiю основних засобiв; витрати на оплату працi, вiдрахування на соцiальнi заходи, iншi операцiйнi витрати, пов’язанi з виробництвом продукції.

2) Визначення суми балансового прибутку;

Балансовий прибуток — це сума прибутку вiд реалiзацiї продукцiї та iншої реалiзації й доходiв вiд позареалiзацiйних операцiй, зменшена на суму витрат по цих операцiях. До складу доходiв (витрат) вiд позареалiзацiйних операцiй включають:

доходи, отриманi вiд участi у спiльних пiдприємствах; вiд здавання майна в оренду; дивiденди по акцiях, облiгацiях та iнших цiнних паперах, якi належать пiдприємству; суми, одержанi у виглядi економiчних санкцiй i вiдшкодування збиткiв; iншi витрати i доходи вiд операцiй, що безпосередньо не пов’язанi з виробництвом i реалiзацiєю продукції.

При цьому суми, внесенi до бюджету у виглядi санкцiй вiдповiдно до законодавства, вiдносяться за рахунок прибутку, що залишився у розпорядженнi пiдприємства. До зазначених санкцiй належить перерахування до бюджету прибутку, одержаного внаслiдок порушення державної дисциплiни цiн, недодержання стандартiв i технiчних умов, а також суми фiнансових санкцiй, утриманих податковими службами, суми пенi за несвоєчасну сплату платежiв до бюджету та iншi види сайкцiй.