Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Романова Є.М. Контроль і ревізія, 200...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

4. Ревiзiйний контроль використання оборотних коштiв

У процесi контролю фiнансового стану пiдпряємства насамперед перевiряється достовiрнiсть даних про наявнiсть коштiв пiдгтриємства, вiдображених у бухгалтерському балансi на звiтну дату (квартал, пiврiччя, дев’ять мiсяцiв, рiк), якi беруться для розрахунку обiгу коштiв.

У балансi пiдприємства вiдображаються такi показники наявностi активiв, якi використовуються ревiзором при дослiдженнi використання оборотних коштiв: основнi засоби, нематерiальнi активи, незавершенi капiтальнi iнвестицiї, довгостроковi фiнансовi iнвестицiї тощо. Основнi засоби вiдображаються в балансi за фактичними витратами на їх придбання, спору дження, що становить їх первiсну вартiсть, але вона коригується на суму зносу основнiтх засобiв, що показують у активi балансу окремою статтею. Нематеріальні активи - це придбанi пiдприємством права користування землею, водою, iншими природними ресурсами, промисловими зразками, товарними знаками, об’єктами промислової та iнтелектуальної власностi та iншi аналогiчнi майновi права. Нематерiальнi активи вiдображаються у балансi в сумi витрат на придбання i доведення їх до стану, в якому вони придатнi для використання за призначенням. Вартiсть нематерiальних активiв погашається списанням на витрати виробництва та обiгу вiдрахувань за нормами, визначеними вiдповiдно до строку їх використання. Кiнцевий результат дiяльностi пiдприємства в балансi показується прибутком або збитком.

Для ревiзiї використання оборотних коштiв вивчають такi джерела iнформацiї:

  1. Баланс (ф. № 1 );

  2. Звiт про фiнансовi результати (ф. № 2);

  3. Звiт про рух грошових коштiв пiдприємства (Ф.№ З).

Насамперед за даними активу балансу ревiзор визначає наявнiсть оборотних засобiв пiдприємства. Далi необхiдно перевiрити виробничi запаси, незавершене виробництво, витрати майбутнiх перiодiв, готову продукцiю, товари, витрати обiгу на залишок товарiв, iншi запаси i витрати. По кожному з названих ресурсiв у балансi подають фактичну їх наявнiсть, яку зiставляють iз розрахунками нормативiв, розроблених пiдприємством при складаннi плану економiчного i соцiального розвитку на календарний рiк.

Контроль використання оборотних коштiв у сферi виробництва i обороту готового продукту здiйснюєтъся iз застосуванням розрахунково-аналітичних методичних прийомiв, передусiм економiчного аналiзу i ЕОМ по пiдроздiлах i пiдприємству в цiлому. Пiд час ревiзiї застосовуються документальнi методичнi прийоми для встановлення конкретних винуватцiв негативних явищ, визначаються розмiри збиткiв, причини безгосподарностi.

5. Ревiзiйний контроль розрахункових взаємовідносин та iнших активів і пасивiв пiдприємства

У процесi своєї дiяльностi пiдприємства вступають у рiзнi розрахунковi взаємовiдносини. Внаслiдок незавершення розрахункiв на кінець звітного перiоду вони у виглядi дебiторської i кредиторської заборгованості вiдображаються у роздiлi ІІ активу i III та IV пасиву бухгалтерського балансу.

Завданням ревiзора є визначення величини, характеру i динамiки заборгованості та причин її утворення. Крiм того, у процесi ревiзiї необхідно встановити платоспроможнiсть пiдприємства. Порушення розрахункових взаємовiдносин на пiдприємствi призводить до непередбаченого перерозподiлу оборотних коштiв, що негативно позначається на фiнансовій i виробничiй дiяльностi пiдприємства.

При перевiрцi стану дебiторської та кредиторської заборгованостi осоливу увагу ревiзор має зосередити на контролi позовної давностi заборгованостi, що значиться на балансi як реальна, а насправдi строки її стягнення через арбiтраж чи суд адмiнiстрацiєю пiдприємства пропущенi, тому пiдлягає списанню на збитки. Ревiзору необхiдно виявити причити, мiсце утворення збиткiв та вiдповiдальних за них осiб. При цьому застосовуються документальнi методичнi прийоми контролю.

Аналогiчно перевiряються розрахунки з вiдшкодування заподіяних збиткiв, розрахунки з iншими дебiторами.

Перевiряючи дебiторську i кредиторську заборгованiсть за строками виникнення, необхiдно визначити поточну i очiкувану платоспроможнiсть пiдприємства.

Поточна платоспроможнiсть — це стан розрахункових вiдносин, за яких відсутня прострочена кредиторська заборговаяiсть пiдприємства i, навпаки, три наявностi на балансi несплаченої заборговавостi кредиторам, за якою втраченi строки платежу, пiдприємство вважають неплатоспроможним.

Очiкувана платоспроможнiсть — це забезпеченiсть пiдтiриємства коштами для погашення заборгованостi, строки сплати якої настали.

Для визначення платоспроможностi пiдприємства використовуються данi бухгалтерського балансу. Застосовуючи методичнi прийоми економiчного аналiзу для дослiдження розрахункiв пiдприємства, необхiдно розробити заходи щодо повного погашення заборгованостi по платежах до державного бюджету, що тiсно пов’язано з економiчним аналiзом стану коштiв, що знаходяться на рахунках в банку, касi та у пiдзвiтних осiб, а також iнших активiв i пасивiв балансу.

При контролi коштiв на розрахунковому рахунку та iнших рахунках перевiряють забезпеченiсть коштами для виконання виробничого процесу, своєчаснiсть виплати заробiтної плати працiвникам, розрахунки з державним бюджетом i органами соцiального страхування та iнших розрахункiв. При цьому використовується iнформацiя, вiдображена на рахунках „Рахунки в банках”, „Іншi кошти”.

При контролi касових операций визначається використання готiвки для розрахункiв по заробiтнiй платi з робiтниками i службовцями, а також задоволення невiдкладних потреб в коштах пiдприємства при розрахунках готiвкою. Перевiрка здiйснюється за даними облiкових регiстрiв по рахунку „Каса”.

При контролi розрахункiв з пiдзвiтними особами встановлюється необхiднiсть цього виду розрахункiв, їх своєчаснiсть i цiльове використання коштiв, виданих пiд звiт працiвникам пiдприємства, згiдно з даними на рахунку „Розрахунки з пiдзвiтними особами”.

Контроль розрахункових взаємовiдносин з державним бюджетом охоплює операцiї, пов’язанi з бюджетом по сплатi податку на прибуток, податку на додану вартiсть, акцизного збiру, а також мiсцевих податкiв i зборiв, податкiв iз заробiтної плати робiтникiв i службовцiв та iнших платежiв, вiдображених по рахунку „Розрахунки за податками й платежами”. За даними облiку необхiдно встановити правильнiсть i своєчаснiсть нарахування та сплати у державний бюджет належних сум. Причини затримання внескiв платежiв у бюджет перевiряються по кожному випадку окремо. За даними контролю в разi порушень накладаються певнi штрафнi санкцi на винуватцiв.