Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Романова Є.М. Контроль і ревізія, 200...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

5. Реалiзацiя матерiалiв ревiзiй (перевiрок)

5.1. Матерiали ревiзiї (перевiрки) передаються в правоохороннi органи в строк не пiзнiше 7 робочих днiв пiсля її завершення на об’єктi контролю (пiдписання акта (довiдки) ревiзії (перевiрки) посадовими особами об’єкта контролю або складення акта про вiдмову в його пiдписаннi) при вiдсутностi зауважень керiвництва перевiреного пiдприємства, установи чи органiзацiї або не пiзнiше 20 робочих днiв - за наявностi таких зауважень. У виняткових випадках термiн передачi матерiалiв у правоохороннi органи встановлює керiвник органу ДКРС, про що письмово повiдомляється iнiцiатор ревiзії (перевiрки). Основний та промiжнi акти (довiдки) з усiма додатками передаються в перших примiрниках.

5.2. Передача матерiалiв ревiзiї (перевiрки) до правоохоронного органу проводиться офiцiйно через його канцелярiю з обов’язковим позначенням дати i вхiдного номера на другому примiрнику супровiдного листа органу ДКРС. Допускається передача ревiзiйних матерiалiв у правоохороннi органи рекомендованим поштовим вiдправленням. Передача ревiзiйних матерiалiв безносередньо посадовим особам правоохоронних органiв забороняється, в тому числi й пiд розписку.

5.3. У супровiдному листi на iм’я керiвника правоохоронного органу в обов’язковому порядку має бути висвiтлено:

  • коли, ким i за який перiод проводилась ревiзiя (перевiрка);

  • обставини та суть виявлених порушень законодавства з фiнансових питань;

  • якi вимоги чинного законодавства порушено (назна, дата, номер, стаття чи пункт, ким затвердженi) і хто вiдповiдальний за це порушення;

  • коли, на що, в якому обсязi й за чиєю вказiвкою були неправомiрно використанi фiнансовi ресурси, в тому числi бюджетнi кошти;

  • в якiй сумi й кому заподiяно шкоду чи збитки;

  • як вiдображено в бухгалтерському або складському облiку операції, здiйсненi з порушеннями;

  • якi заходи для усунення виявлених порушень вжито в ходi ревiзії (перевiрки) органом ДКРС та керiвництвом об’єкта контролю.

5.4. Матерiали, що передаються за результатами ревiзї (перевiрки) в правоохороннi органи, мають мiстити такi документи:

- оригiнал акта (довiдки) ревiзiї (перевiрки) з додатками, на якi є посилання в ньому, включаючи належно завiренi копії розпорядчих чи господарських документiв, якi мiстять ознаки здiйснених порушень, iнвентаризацiйнi описи, якими зафiксовано недостачi коштiв i матерiальних цiнностей, акти контрольних обмiрiв, якими встановлено вiдхилення вiд актiв приймання виконаних робiт, тощо;

- пояснення або заперечення посадових чи матерiально вiдповiдальних осiб пiдприємства, установи, органiзацiї якi перевiрялись, та iнших осiб щодо обставин порушення (якщо такi поданi) й висновки посадових осiб органiв ДКРС стосовно таких пояснень, заперечень;

- копiю повiдомлення до правоохоронного органу про доцiльнiсть вилучення документiв (якщо в ходi ревiзiї чи перевiрки ревiзорами тимчасово вилучалися документи у зв’язку з їх пiдробленням або виявленими порушеннями з ознаками зловживань);

- опис документiв, що додаються до супровiдного листа.

5.5. Матерiали ревiзiї (перевiрки), якi передаються в правоохороннi органи, нумеруються по аркушах. В описi зазначається: порядковий номер, назна документа, його дата, номер i кiлькiсть аркушiв, а також загальна кiлькiсть матерiалiв i аркушiв цифрами i лiтерами. Опис пiдписується посадовою особою органу ДКРС, ставиться дата його складення.

5.6. Доопрацювання органом ДКРС ревiзiйних матерiалiв у разi порушення вимог пункту 5.4 цiєї Iнструкції, що перешкоджає всебiчному та об’єктивному дослiдженню обставин виявленого правопорушення, проводиться позапланово.

У разi наявностi суттєвих протирiч мiж матерiалами ревiзiї (перевiрки) i висновками правоохоронного органу, висловлених щодо цих матерiалiв, керiвником органу ДКРС може бути призначена повторна ревiзiя (перевiрка), керiвництво проведенням якої доручається iншому працiвнику органу ДКРС.

5.7. У справах органу ДКРС залишаються другi примiрники акта (довiдки) та iнших матерiалiв ревiзii (перевiрки), якi передані до правоохоронного органу, i повiдомлення про прийнятi за ними рiшення.

5.8. У разi надходження вiд правоохоронного органу письмовоiї iнформації про неустановлення за ревiзiйними матерiалами умисних дiй щодо порушення законодавства з фiнансових питань, вiдмову в порушеннi кримiнальної справи або її закриття, орган ДКРС у випадках, передбачених статтею 164-2 Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення, вживає до посадових осiб об’єкта контролю, винних у допущених порушеннях, заходiв адмiнiстративного впливу.

5.9. Орган ДКРС пiсля завершення ревiзiї (перевiрки), незалежно вiд передачi ревiзiйних матерiалiв до правоохоронних органiв, у строк не пiзнiше 10 днiв з дня пiдписання акта чи розгляду заперечень до нього застосовує до пiдприємства, установи чи органiзацiї, що порушило законодавство з фiнансових питань, фiнансовi санкції та вживає iнших заходiв, передбачених статтею 10 Закону України „Про державну контрольно-ревiзiйну службу в Україні”.

5.10. Вимоги щодо усунення виявлених фiнансових порушень, рiшення про застосування фiнансових санкцiй та протоколи про застосування адмiнстягнень за матерiалами перевiрки, оформленi працiвниками органiв ДКРС, залученими до участi в ревiзiї (перевiрцi), що проводилась iншим органом державного фiнансового контролю, подаються керiвництву об’єкта контролю за погодженням з iнiцiатором її проведення. З цiєю метою з iнiцiатором контрольних дiй ведеться вiдповiдне листування (матерiали перевiрки передаються в порядку, визначеному в пунктi 5.2 даної Iнструкцii).

5.11. У звiтнiсть про контрольно-ревiзiйну роботу результати, отриманi за ревiзiями й перевiрками, проведеними органами ДКРС за дорученнями правоохоронних органiв самостiйно, як i встановленi при залученнi їх посадових осiб до ревiзiй (перевiрок), що проводилися iншими державними органами, включаються на загальних пiдставах.

5.12. Органи ДКРС не рiдше одного разу на квартал проводять звiрки з правоохоронними органами результатiв розгляду переданих матерiалiв ревiзiй (перевiрок), для чого в них призначаються особи, вiдповiдальнi за дану роботу. У разi розгляду матерiалiв ревiзii (перевiрки) за порушеною кримiналь ною справою в судовому порядку органи ДКРС для вiдображення в облiку розмiру присуджених сум вiдшкодування завданих збиткiв звертаються з питань звiрки до судових органiв.

Заступник начальника ГоловКРУ України І. Б. Стефанюк

Про затвердження Положення про Контрольно-ревiзiйнi управлiння в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi i Севастополi

Наказ Головного контрольно-ревiзiйного управлiння України вiд 9 сiчня 2001 року № 111

Зареєстровано в Мiнiстерствi юстицii України

18 сiчня 2001 р. за № 37/5228

На виконання Указу Президента України вiд 28.11.2000 № 1265/2000 „Про Положення про Головне контрольно-ревiзiйне управлiння України” НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Положення про Контрольно-ревiзiйнi управлiння в Автономнiй Республiцi Крим, областях, містах Києвi i Севастополi (додається).

2. Начальникам контрольно-ревiзiйних управлiнь в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi i Севастополi забезпечити виконання вимог цього Положення.

3. Скасувати накази ГоловКРУ України вiд 21.07.99 № 69 «Про затвердження Типового положення про контрольно-ревiзiйне управлiння в Автономнiй Республiцi Крим, областях, містах Києвi i Севастополі” вiд 27.07.99 № 70 „Про затвердження Положення про контрольно-ревiзiйне управлiння в Київськiй області” та вiд 05.08.99 № 73 „Про затвердження положень про контрольно-ревiзiйнi управлiння”.

4. Управлiнню правової роботи пiсля державної реєстрацiї довести цей наказ до вiдома контрольно-ревiзiйних управлiнь в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi.

5. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови ГоловКРУ України Стефанюка 1. Б.

Голова М. М. Каленський

ЗАТВЕРДЖЕНО наказом Головного контрольно-ревiзiйного управлiння

вiд 9 сiчня 2001 р. М 111 України

Зареєстровано в Мiнiстерствi юстиції України 18 сiчня 2001 р. за №37/5228

ПОЛОЖЕННЯ

про Контрольно-ревiзiйнi управлiння в Автономнiй Республiцi

Крим, областях, мiстах Києвi i Севастополi

1. Загальнi положення

1.1. Контролъно-ревiзiйнi управлiння в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi i Севастополi (надалi - Управлiння) є органами виконавчої влади, входять до складу державної контрольно-ревiзiйної служби в Українi (надалi — ДКРС) i пiдпорядковуються Головному контрольно-ревiзiйному управлiнню (надалi — ГоловКРУ) України.

1.2. Управлiння у своїй дiяльностi керується Конституцiєю України та законами України , актами Президента України , Кабiнету Мiнiстрiв України , директивними наказами Мiнiстра фiнансiв України , ГоловКРУ України та цим Положенням, а також iншими нормативно-правовими актами.

1.3. До складу Управлiння входять контрольно-ревiзiйнi пiдроздiли (вiддiли, групи) в районах, мiстах, районах у мiстах, у тому числi мiжрайоннi контрольно-ревiзiйнi вiддiли, створенi в межах Автономної Республiки Крим, областей, мiст Києва i Севастополя.

Вiдповiдно до Закону України „Про державну контрольно-ревiзiйну службу в Українi” (надалi - Закон) ГоловКРУ України в окремих випадках має право вирiшувати питання про надання статусу юридичної особи окремим контрольно-ревiзiйним пiдроздiлам (вiддiлам, групам) у районах, мiстах i районах у мiстах, у тому числi мiжрайонним контрольно-ревiзiйним вiддiлам.

1.4. Управлiння координує свою дiяльнiсть з мiсцевими державними адмiнiстрацiями та органами мiсцевого самоврядування, фiнансовими органами, державною податковою службою, iншими контрольними органами, органами прокуратури, внутрiшнiх справ, служби безпеки.

1.5. Управлiння є юридимною особою, має самостiйний кошторис, розрахунковий та спецiальний рахунки в банках, печатку iз зображенням державного Герба України i своїм найменуванням, iншi печатки та штампи, вiдповiднi бланки.