Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Романова Є.М. Контроль і ревізія, 200...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Тема 10. Ревiзiя результатiв фінансово - господарської дiяльностi

1. Завдання, об’єкти, джерела iнформації та методичнi прийоми ревiзії результатiв фiнансово-господарської дiяльностi.

2. Ревiзiя загальних фiнансових результатiв дiяльностi пiдприємства.

З.Ревiзiя фiнансової стабiльностi та платоспроможностi та лiквiдностi пiдприємства.

4.Ревiзiйний контроль використання оборотних коштiв.

5.Ревiзiйчий контроль розрахункових взаємовiдносин та iнших активiв i пасивiв пiдприємства.

б.Узагальнення резулътатiв ревiзiйного контролю фiнансового стану підприємства.

1. Завдання, об’єкти, джерела iнформацii та методичнi прийоми ревiзiї результатiв фiнансово-господарської дiяльностi

Результати фiнансово-господарської дiяльностi пiдприємств визначаються на завершальнiй стадiї виробничої i комерцiйної дiяльностi. Впровадження ринкових вiдносин, приватизацiя i комерцiалiзацiя пiдприємств галузей виробничої сфери i торгiвлi, розвиток зовнiшньоекономiчних вiдносин, перехiд до вiльної оптової торгiвлi замiсть лiмітованого розподiлу, право вибору торгового партнера та iншi iстотнi заходи сприяють пiдвищенню зацiкавленостi товаровиробникiв у боротьбi за споживача i збiльшеннi кiнцевих результатiв виробничо-комерцiйної дiяльностi.

Основним критерiєм дiяльностi пiдприємства є прибуток, його розподiл на загальнодержавнi потреби i потреби пiдприємства для самофiнансування i розвитку науково-технiчного прогресу в умовах ринку.

Завдання ревiзiї полягає у визначеннi достовiрностi бухгалтерського облiку i звiтностi про фiнансовi результати дiяльностi, фiнансового становища пiдприємства, правильностi розподiлу прибутку. Вiдповiдно до цього моделлю ревiзiї результатiв фiнансово-господарської дiяльностi пiдприємства визначаються об’єкти, джерела iнформацiї i методичнi прийоми перевiрки.

Об’єктами ревiзiї є бiзнес-план (баланс доходiв i видаткiв), загальний фiнансовий стан пiдприємства, його стабiльнiсть i фiнансова мобiльнiсть, лiквiдність.

Дослiдження зазначених об’єктiв зумовлює перевiрку достовірності даних облiку i звiтностi.

Джерелами iнформацiї для ревiзiї є законодавчi акти, що регулюють фінансово-господарську дiяльнiсть, її планування, облiк i контроль, а також звiтнi данi про роботу пiдприємства за дослiджуваний перiод, якi дають змогу ревiзорам робити висновки про достовiрнiсть облiку i звiтностi фiнансово-господарської дiяльностi пiдприємства, правильнiсть розподiлу прибутку мiж власниками i державою, акцiонерами, замовниками тощо.

При здiйсненнi ревiзії фiнансових результатiв пiдприємства застосовують найбiльш поширенi дедуктивнi методи дослiдження. За даними звiтностi шляхом економiчного аналiзу, статистичних розрахункiв i економiко-математичних методiв ревiзiя виявляє фактори, якi впливають на фiнансовi результати дiяльностi пiдприємства. Далi з використанням документальних методичних прийомiв встановлюються конкретнi факти безгосподарностi.

Основним джерелом iнформації для перевiрки фiнансового стану пiдприємства є бухгалтерський баланс пiдприємства (ф.№ 1). Його значення у цьому настiльки велике, що аналiз фiнансового стану часто називають аналiзом балансу. Разом з балансом джерелом даних для ревiзії є також іншi форми звiтностi: Звiт про фiнансовi результати (ф. №2), Звiт про рух грошових коштiв (ф.№ З), Звiт про власний капiтал (ф.№4) тощо.