Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Романова Є.М. Контроль і ревізія, 200...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Тема 8. Внутрiгосподарський контроль виробництва I реалiзацii продукцiї

1. Завдання i джерела ревізії.

2. Ревiзiя виконання плану виробництва продукції в натуральному виразі i за номенклатурою.

З. Ревiзiя виконання плану обсягу реалізації продукції.

4. Перевірка ритмічності випуску продукції.

1. Завдання I джерела ревiзii

В умовах переходу до ринку для державних підприємств доводять такі показники:

1) виробництво продукції в натуральному виразі, зокрема продукцію, яка виготовляється за новітніми технологіями;

2) питому вату продукції вищої категорії якості в загальному обсязі виробленої продукції;

З) обсяг реалізованої продукції для оцінки виконання зобов’язань по поставках (постачанню) продукцiї.

Підприємства самостійно визначають обсяги товарної продукції, а також обсяги i строки випуску відповідних видів продукцiї, а також обсяги i строки випуску продукції з метою виконання зобов’язань i завдань по поставках продукції виробничо-технічного призначення, товарів народного споживання відповідно до зазначених договорів.

Завдання ревiзiї:

- перевірка напруженості i обґрунтованості плану випуску товарної продукції, в тому числі випуску найважливіших її видів;

- причини невиконання зазначених планів обсягу випуску та реалізації продукції;

- виявлення внутрішніх ресурсів збільшення обсягу випуску продукції та підвищення її якостi;

- дотримання ритмічності виготовлення продукції.

Джерела ревiзiї:

а) планові данi про виробництво продукції, первинні документи щодо руху готової продукції (накладні, приймально-здавальнi акти, акти про брак, планові та звітні калькуляції);

б) договори про постачання продукції;

в) рекламації, державні стандарти;

г) техніко-виробничі звіти, акти iнвентаризацii незавершеного виробництва;

д) регістри бухгалтерського обліку.

2. Ревiзiя виконання плану виробництва продукції в натуральному виразi I за номенклатурою

Від виконання плану випуску продукції в натуральному виразі залежить виконання зобов’язань по поставках продукції споживачам за номенклатурою відповідно до договорів (нарядiв-замовлень на експорт).

Номенклатуру важливих видів продукції пiдприємств та об’єднань встановлюють міністерства при затвердженні їх річних планів.

Перевіряючи зміст плану виробництва, потрібно вияснити, чи включені всі види продукції, в тому числі такої, що вироблена за новітніми технологія, продукції на експорт, товарів народного споживання, а також продукції на яку підприємству встановлене державне замовлення на звітний рік, у відповідних одиницях виміру, передбачених номенклатурою (переліком) промислової продукції, доведеної органами Держкомстату.

Ревiзiя виконання плану виробництва продукції в натуральному виразі проводиться за даними форми IП, з використанням при цьому здавальних накладних, записів на рахунках "Напівфабрикати", "Готова продукцiя". Одночасно ревізор встановлює правильність включення в обсяг продукції в натуральному виразі готових виробів. При цьому він керується положенням, в якому вказується, що продукцiя вважається готовою, якщо вона укомплектована, відповідає держстандарту, прийнята ВТК i здана на склад до 24 години останнього дня мiсяця, а при тризмiннiй роботi — до 8 години ранку першого числа наступного за звiтним мiсяцем.

Перевiряючи достовiрнiсть даних роздiлу 2 форми III (натура), ревiзору необхiдно знати, що далi по виробництву продукцiї в натуральному виразi повиннi наводитися у звiтi незалежно вiд того, в яких цехах (основних, допомiжних, пiдсобних) вироблена продукцiя, а також данi по виробах, виготовлених як з основної сировини, так i з вiдходiв, а також виготовлених iз матерiалiв пiдприємства або матерiалiв замовника. Якщо продукцiя виготовляється iз сировини замовнкка (давальницька), то в звiтi по цiй позицiї вписується, що вона виготовлена iз сировини замовника. Ревiзоровi необхiдно знати, що всi вироби наводяться у звiтi обов’язково за вiдповiдними групами i пiдгрупами номенклатури та вiдображаються загальними пiдсумками. Скорочення, замiна назв, або об’єднання в групи виробiв, передбачених у номенклатурi окремими позицiями, не допускається.

В данi по випуску продукцii включають як продукцiю, вiдпущену або призначену для вiдпуску на сторону, так i продукцiю, що витрачена на промислово-виробничi потреби пiдприємства (тобто валовий випуск).

Не включають у звiт:

1) продукцiю, яка виготовлена з вiдхиленням вiд стандартiв, в тому числi, що реалiзується на сторону (незалежно з чиєї вини виготовлена);

2) вироби, одержанi на сторонi і реалiзованi без переробки на даному пiдприємствi, незважаючи на те, що перед реалiзацiєю перевiрялася якiсть виробiв та проводилося сортування;

З) вiдновлена продукцiя, яка виявилася перед тим непридатною, не свого виробництва.

Перевiряючи данi форми 1П, ревiзору необхiдно звернути увагу на виконавця договiрних зобов’язань по поставках продукцii (незалежно вiд вiдомчого пiдпорядкування). При визначеннi виконання договiрних зобов’язань по поставках продукції слiд керуватися положенням „Про поставку продукцiї виробничо-технiчного призначення та товарiв народного споживання в Україні” i положенням „Про загальнi умови поставки товарiв мiж органiзацiями країн учасникiв СНД” та iншими нормативними актами.

При перевiрцi таких операцiй ревiзор має керуватися такими документами, як договiр, де визначено права i обов’язки по поставках продукцii. Продукцiя i товари незалежно вiд того, коли вони були вiдвантаженi, а згодом були визнанi невiдповiдними держстандарту, вважаються недопоставленими до їх замiни, якщо споживач не вiдмовиться вiд замiни або усунення недолiкiв, починаючи зi звiту за той перiод, коли факт невiдповiдностi держстандарту визнаний постачальником або органом арбiтражу.

Оцiнка виконання рiчного плану по обсягах виробництва проводиться на пiдставi даних форми 1П (рiчна), яка ведеться наростаючим пiдсумком.

Для оцiнки виконання зобов’язань по поставках продукцiї виробничого призначення, товарiв народного споживання за номенклатурою (в асортиментi) згiдно з договорами (нарядами, замовленнями) пiдприємствам затверджується обсяг реалiзованої продукції.

При перевiрцi обсягу реалiзованої продукції (товарної продукції) з пiдприємства ревiзору необхiдно врахувати: данi обсяги визначенi за заводським методом (без вартостi внутрiзаводського обороту — це готовi вироби, напiвфабрикати, спожитi самим пiдприємством), а для виробничого об’єднання — без вартостi внутрiшнього обороту (вартiсть продукцiї вироблена виробничими одиницями об’єднання, яка спрямована на промислово-виробничi потреби iнших одиниць даного ВО).

Перевiряючи обсяг випуску продукцiї ревiзор повинен знати, що даний обсяг визначається в оптових цiнах пiдприємства без податку на додану вартiсть i акцизного збору, а саме в дiючих оптових та у порiвняльних цiнах.

Якщо на продукцiю пiдприємства погоджена тiльки регульована роздрiбна цiна, то для оцiнки продукції використовується роздрiбна цiна без торгової надбавки, ПДВ, акцизного збору з додаванням суми дотацiї на продукцiю з бюджету.

При визначеннi показника „Обсяг робiт, продукцiї у дiючих оптових цiнах підприємств” продукцiя за звiтний мiсяць оцiнюєтъся за цiнами, погодженими з кожним споживачем i якi дiють в даному мiсяцi. Однi i тi ж види виробiв, цiна яких узгоджена для рiзних споживачiв, вказуються в обсязi продукцiї за цiною фактичної реалізації.

Ревiзору потрiбно знати, що данi по обсягу продукцiї в дiючих цінах за вiдповiдний перiод минулого року за цiнами поточного року не слiд перераховувати.

Перевiряючи продукцiю, яка призначена на експорт (бартер), необхiдно знати, що вона оцiнюється за рядком „Обсяг продукції у дiючих оптових цінах” за звiтний перiод за контрактними цiнами, якi перераховуються за курсом НБУ на дату виписки документiв i за рядком „Обсяг продукцii в порiвняльних цінах” за умови:

а) випуску продукцii у звiтному та минулому роцi — за контрактними цiнами, перерахованими за курсом НБУ,

б) випуску продукцii на експорт у звiтному або тiльки в минулому роцi — по цінах внутрiшнього ринку з урахуванням фактично трудомiсткостi виробiв.

Продукцiя, яка призначена для бартеру, включається у звiт у вартiсному та натуральному вкглядi на загальних пiдставах — тобто за оптовими цiнами.

Продукцiя, яка реалiзується на бiржi, включається в обсяг, за погодженням, в дiючих цiнах за звiтний перiод i за цiною фактичної реалiзацiї за мiнусом сум перерахованих бiржi, ПДВ, акцизного збору, фонду соцiального страхування.