Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Романова Є.М. Контроль і ревізія, 200...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Про затвердження Iнструкцii про органiзацiю проведення ревiзiй I перевiрок органами державної контрольно-ревiзiйної служби в Українi за зверненнями правоохоронних органiв

Наказ Головного контрольно-ревiзiйного управлiння України державної контрольно-ревiзiйної служби в Українi вiд 26 листопада 1999 року № 107

Зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 23 грудня 1999 р. за № 906/4199

(Із змiнами i доповненнями, внесеними наказом Головного контрольно- ревiзiйного управлiння України вiд 1 грудня 2000 року № 98)

Вiдповiдно до Закону України „Про державну контрольно-ревiзiйну службу в Українi” та на виконання вимог пункту 3.4 Iяструкцiї про порядок проведення ревiзiй i перевiрок органами державної контрольно-ревiзiйної служби в Українi, затвердженої наказом ГоловКРУ України вiд 03.10.97 № 121, зi змiнами i доповненнями, внесеними наказом ГоловКРУ України вiд 04.10.99 № 88, НАКАЗУЮ:

1. Затвердити iнструкцiю про органiзацiю проведення ревiзiй i перевiрок органами державної контрольно-ревiзiйної служби в Україні за зверненнями правоохоронних органiв, що додається.

2. Управлiнню справами ГоловКРУ України пiсля державної реєстрацiї цього наказу довести його до вiдома контрольно-ревiзiйних управлiнь в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi i Севастополi для безумовного виконання.

3. Наказ ГоловКРУ України вiд 24.04.98 № 77 „Про затвердження iнструкцiї про порядок проведення ревiзiй i перевiрок органами державної контрольно- ревiзiйної служби в Українi за поданням правоохоронних органiв скасувати.

4. Управлiнню правової роботи ГоловКРУ в мiсячний термiн з дати набрання чинностi наказу провести нараду-семiнар з працiвниками юридичних пiдроздiлiв по роз’ясненню зазначеної Iнструкцiї.

5. Наказ набирає чинностi через 10 днiв пiсля його державної реестрацiї.

Заступник Мiнiстра фiнансiв,

начальник ГоловКРУ України М. М. Каленський

ПОГОДЖЕНО:

Голова Державного комiтету України О.В.Кужель

з питань розвитку пiдприємництва

ЗАТВЕРДЖЕНО наказом Головного контрольно-ревiзiйного управлiння України вiд 26 листопада 1999 р. № 107

Зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 23 грудня 1999 р. за № 906/4199

Iнструкцiя про органiзацiю проведення ревiзiй I перевiрок органами державної контрольно-ревiзiйної служби в Українi за зверненнями правоохоронних органiв

1. Загальнi положення

1.1. Органи державної контрольно-ревiзiйної служби в Українi (далi - ДКРС) взаємодiють з правоохоронними органами з питань здiйснення фiнансового контролю на засадах самостiйностi в ухваленнi рiшень, незалежностi в дiях, невтручання у сферу компетенцiї один одного.

Органи ДКРС проводять ревiзiї й перевiрки за зверненнями правоохоронних органiв вiдповiдно до статтi 14 Закону України „Про державну контрольно-ревiзiйну службу в Українi”.

За зверненнями правоохоронних органiв посадовi особи органiв ДКРС вiдповiдно до статтi 14 даного Закону можуть також брати участь у проведеннi ревiзiй (перевiрок) пiдприємств, установ i органiзацiй, що здiйснюються iншими органами державного фiнансового контролю.

Пiд зверненнями правоохоронних органiв у цiй iнструкцiї розумiються постанови слiдчих або прокурорiв, а також вимоги, доручення чи прохання керiвникiв органiв прокуратури, Мiнiстерства внутрiшнiх справ України , Служби безпеки України , пiдроздiлiв податкової мiлiцiї органiв державної податкової служби в Українi та Координацiйного комiтету по боротьбi з корупцiєю i органiзованою злочиннiстю при Президентовi України .

1.2. Органiзацiя контрольно-ревiзiйної роботи за зверненнями правоохоронних органiв здiйснюється на пiдставi Закону України „Про державну контрольно-ревiзiйну службу в Українi” Указу Президента України „Про деякi заходи з дерегулювання пiдприємницької діяльності” i цiєї Iнструкцiї.

При проведеннi ревiзiй (перевiрок), що здiйснюються за зверненнями правоохоронних органiв, працiвники органiв ДКРС керуються Конституцiєю України, законами України , актами Президента України , Верховної Ради України , Кабiнету Мiнiстрiв України , Iнструкцiєю про порядок проведення ревiзiй i перевiрок органами державної контрольно-ревiзiйної служби в Українi, затвердженої наказом ГоловКРУ України вiд 03.10.97 № 121 та зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 24.10.97 за № 497/2301 (iз змiнами i доповненнями), iншими нормативно-правовими актами України .

1.3. За зверненнями органiв прокуратури, Мiнiстерства внутрiшнiх справ України, Служби безпеки України , податкової мiлiцiї органiв державної податкової служби в Українi, Координацiйного комiтету по боротьбi з корупцiєю i органiзованою злочиннiстю при Президентовi України органи ДКРС проводять ревiзiї (перевiрки) на пiдконтрольних пiдприємствах, в установах та органiзацiях усiх форм власностi, а також у суб’єктiв господарювання щодо використання позик та кредитiв, гарантованих коштами бюджетiв, або цільового використання коштiв державних позабюджетних фондiв.

Пiдконтрольними для органiв ДКРС є центральнi та мiсцевi органи виконавчої влади (крiм Адмiнiстрацiї Президента України , Верховної Ради України ,Кабiнету Мiнiстрiв України , Служби безпеки України ), iншi бюджетнi установи й органiзацiї, казеннi пiдприємства незалежно вiд джерел фiнансування, а також пiдприємства та органiзацiї, їх об’єднання незалежно вiд форми власностi, органiзацiйно-правових форм, відомчої належностi та пiдпорядкованостi, якi отримують (отримували в ревiзiйному перiодi) кошти з бюджетiв усiх рiвнiв чи державних цiльових фондiв, iншi державнi кошти (в тому числi державних валютних фондiв) та/або кошти, що залишаються у розпорядженнi суб’єктiв господарювання у зв’язку з наданими пiльгами за платежами до бюджетiв.

Ревiзiї (перевiрки) суб’єктiв пiдприємницької дiяльностi i органiзацiй, що не входять до складу пiдконтрольних органам ДКРС, щодо дотримання ними законодавства з фiнансових питань проводяться органами ДКРС за постановою прокурора, слiдчого про проведення ревiзiї чи перевiрки, винесеної в ходi розслiдування кримiнальної справи, а також за зверненням Координацiйного комітету по боротьбi з корупцiєю i органiзованою злочинністю при Президентовi України .

1.4. Ревiзiя (перевiрка) суб’єкта пiдприємницької дiялъностi, установи чи органiзацiї за зверненням правоохоронного органу i в порядку, визначеному цiєю Інструкцiєю, може проводитися в будь-який час незалежно вiд кiлькостi ранiше проведених на цьому суб’єктi ревiзiй i перевiрок, за винятком випадкiв, коли зазначенi у зверненнi правоохоронного органу питания за вказаний ревiзiйний перiод уже перевiренi за зверненням цього чи iншого правоохоронного органу. У виняткових випадках рiшення про проведення ревiзiї (перевiрки) з питань, що уже були перевiренi за зверненням правоохоронного органу, приймає керiвник вищого органу ДКРС.

1.5. Працiвник органу ДКРС, який здiйснює ревiзiю (перевiрку), виконує службове доручення й пiдпорядковується безпосередньо керiвнику органу ДКРС.

Ревiзор одноосiбно оцiнює фiнансово-господарськi операцiї на предмет нявностi в них невиконання фiнансово-правових норм i несе визначену законодавством вiдповiдальнiсть за якiсть i повноту виконання службового доручення.Керiвник ревiзiйної групи в ходi ревiзiї (перевiрки), крiм того, приймає ревiзiйнi матерiали вiд ревiзорiв i несе вiдповiдальнiсть за повноту виконання програми, правильнiсть посилань ревiзорiв на нормативно-правовi акти i достатнiсть обгрунтування та документування виявлених ними порушень.

Посадовим особам органiв ДКРС слiд мати на увазi, що нiхто з представникiв правоохоронних органiв не має права втручатися в роботу ревiзора (керiвника ревiзiйної групи): зобов’язувати його до здiйснення тих чи iнших контрольних заходiв, впливати на оцiнку ним результатiв ревiзiйних дiй, вимагати вiд нього надання iнформацiї про результати ревiзiї (перевiрки) у спосiб, що суперечить вимогам цiєi Iнструкцiї.