Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Романова Є.М. Контроль і ревізія, 200...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

З. Планування контрольно-ревiзiйної роботи

Правильний пiдбiр об’єктiв i своєчаснiсть проведення на них ревiзiй значною мiрою впливають на ефективнiсть роботи контролюючих органiв. Для досягнення мети ревiзiй у контрольно-ревiзiйному вiддiлi здiйснюється планування роботи на пiврiччя, а з питань ревiзiї бюджетiв мiсцевих Рад народних депутатiв протягом року щоквартально.

Нормативно планування базується на ст.2 та ст.11 Закону Украйни „Про державну контрольно-ревiзiйну службу в Україні”, вiдповiдно до яких органи державної ревiзiйної служби проводять ревiзії та перевірки за своєю iнiцiативою не частiше 1 разу на рiк. Як правило, мiж черговими ревiзiями чи перевiрками має пройти не менше нiж З мiсяцi.

Теми i об’єкти для ревiзiй (перевiрок) включаються в плани контрольно-ревiзiйної роботи вiдповiдно до рiчного плану основних питань економiчної i контрольної роботи Головного контрольно-ревiзiйного Управлiння України на пiдставi рiшень i вказiвок обласного контрольно-ревiзiйного управлiння, вивчення звiтних та iнших даних про хiд виконання державних та мiсцевих бюджетiв, даних про стан справ щодо забезпечення збереження коштiв i матерiальних цiнностей, узагальнення матерiалiв ранiше проведених ревiзiй, на пiдставi скарг, заяв, звернень про фiнансовi порушення та зловживання, що надiйшли вiд громадян, правоохоронних органiв i органiв мiсцевої влади.

Складаючи плани роботи, необхiдно керуватися такою періодичністю проведення ревiзiй:

1) роботи сiльських, селищних і мiських Рад народних депутатiв по виконанню бюджетiв, кошторисiв установ, що утримуються на їх бюджетах, комплексно проводяться не рiдше 1 разу в рiк.

2) виконання кошторисiв бюджетних установ, що обслуговуються централiзованими бухгалтерiями, а також ведуть самостiйний облiк — не рiдше 1 разу в два роки. Цi ревiзiї проводяться працiвниками мiсцевих фінансових органiв, контрольно-ревiзiйних вiддiлiв у районах, мiстах спiльно iз працiвниками вiдповiдних вiддiлiв мiсцевих органiв державної влади.

До планiв роботи обов’язково долучаються:

1. Централiзованi завдання та iншi доручення доведенi КРУ вищого рангу. При цьому планувати термiн проведення ревiзiй чи перевірок за централiзованим завданням треба таким чином, щоб мати не менше як 15 календарних днiв для узагальнення 1 реалiзацii матерiалiв ревiзii і перевiрок.

2. Доручення i завдання правоохоронних органiв i податкових адмiнiстрацiй, якi пiдписанi, переважно, першими особами органiв прокуратури, МВС, СБУ, ДНА, їх структурних пiдроздiлiв та погодженi з контрольно-ревiзiйним управлiнням. Перевага у черговостi виконання ревiзiй надається за зверненнями саме цим органам.

З метою недопущення скарг керівників підприємств про порушення принципів черговості i періодичності проведення ревiзiй i перевірок на одному підприємстві у контрольно ревізійному вiддiлi ведеться облік i аналіз кількості проведених ревiзiй i перевірок пооб’єктно. Не планується проведення дріб’язкових, короткотривалих перевірок, а лише повних ревiзiй i перевірок фiнансово-господарської діяльності.

У планах контрольно-ревізійної роботи необхідно також передбачити періодичні перевірки виконання рішень, пропозицій, вимог, прийнятих за результатами проведених ревiзiй.

У планi контрольно-ревiзiйної роботи вказують:

1) тему ревiзiї (перевірки);

2) назву об’єкта, його відомчу підпорядкованість;

3) підставу для включення в план (пункт, номер i дату листа КРУ або конкретного правоохоронного органу, податковій адмiнiстрацiї);

4) ревізіїйний період (місяць i рік попередньої ревiзiї;

5) термін виконання (зазначено місяць, коли буде проводитись ревiзiя щодо виконання централізованих завдань ГоловКРУ, КРУ i т.д. i до якого числа місяця повинна бути надіслана вiдповiдь за матеріалами ревiзiї;

6) планові затрати часу (тривалість ревiзiй в робочих днях, як правило, не більше 30 робочих днів);

7) виконавці (планові затрати часу в робочих днях по кожному виконавцю).

Крім перерахованих реквізитів, в плані передбачені ще такі розділи:

А — ревiзії i перевірки щодо виконання кошторисів 6юджетної установи;

Б — ревiзiї i перевірки підприємств i організацій;

В — перевірка виконання наказів i рішень, що прийняті за результатами раніше проведених ревiзiй i перевірок;

Г — організаційна робота.

Зміни у план роботи контрольно-ревізійного вiддiлу вносяться посадовими особами обласного контрольно-ревізійного управління на підставі обґрунтованого подання начальника контрольно-ревізійного вiддiлу за місяць до закінчення поточного півріччя. У змінах вказується номер пункту плану, назначення об’єкта, тема i тривалість ревiзiй, терміни проведення та на що буде використано вивільнені людино-дні.