Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Романова Є.М. Контроль і ревізія, 200...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

З. Ревiзiя виконання плану по обсягу реалізованої продукцiї та її якостi

Датою виконання зобов’язань по поставках продукцiї вважається:

- при вiдвантаженнi продукцiї покупцю з iншого мiста — дата здачi продукцiї, яка вказана в документах;

- при здачi продукцiї на склад покупця — дата приймання здавального акта.

Розмiри недопоставленої продукцiї визначаються з наростаючим пiдсумком: за кількістю, термiнами, номенклатурою по кожному господарському договору (прийнятому замовленню-наряду). При цьому необхiдно врахувати, що дострокова доставка продукцii зараховується у виконання зобов’язань наступного перiоду по договору; понадпланова поставка по одному покупцю не може бути зарахованою на покриття недопоставки iншому.

Достовiрнiсть даних щодо обсягу реалiзованої продукцiї перевіряють на пiдставi копiй рахункiв-фактур, актiв прийому продукцiї, товарно-транспортних накладних, платiжних документiв, виписок банку по рахунках.

Перевiривши склад включених в обсяг реалiзацiї окремих видiв продукцiї i виконаних робiт та виявивши необгрунтоване вiднесення частини їх до реалiзацii, ревiзор повинен визначити розмiр i причини допущених порушень, винуватцiв.

Найбiльш поширеними способами викривлення звiтних даних щодо обсягу реалiзації є включення в обсяг реалізації:

1) оплаченої, але не вiдвантаженої продукції;

2) вiдвантаженої, але не оплаченої продукції;

3) оплаченої нестандартної некомплектної продукції;

4) продукції яка не виготовлялась i не реалiзовувалась;

5) продукцiї робiт, послуг, якi не входять в склад товарної i реалiзованої продукції.

Обсяг реалiзованої продукцiї залежить як вiд обсягу вiдвантаженої продукцiї в ревiзованому перiодi, так i вiд швидкостi надходження платежiв. Тому ревiзор повинен також перевiрити: якi заходи здiйснює пiдприємство iз скорочення строкiв вiдвантаження продукції; з оформлення i представлення платiжних документiв в банк.

При перевiрцi виконання плану виробництва продукцiї вищої категорії якостi потрiбно знати, що даний показник (питомої ваги продукції вшцої категорiї якостi) перевiряється роздiльно як за попереднiй, так i за поточнкй рiк.

Фактично включену у звiт продукцiю вищої категорiї якостi перевiряють суцiльно, з метою вияснення:

- наявностi свiдоцтва про атестацiю якостi конкретного виду продукції, включеної в звiт (пiдписане i зареєстроване в Держкомстандартi);

- дату включення даної продукцiї у склад продукцiї вищої категорiї якостi (з дня реєстрації);

- наявнiсть включення продукцiї по якiй закiнчився строк дiї вищої категорiї якостi.

Правильнiсть вiднесення до певної категорiї якостi i дотримання строкiв дiї затвердженої категорiї якостi передбачає не тiльки правильність щодо якостi продукції, але впливає на фiнансовi результати дiяльностi пiдприємства.

Стан роботи iз забезпечення якостi продукцiї ревiзор може з’ясувати при вивченнi матерiалiв вiддiлу технiчного контролю, актiв прийняття продукції на мiсцi представниками замовника, актiв про брак, рекламацiй покупцiв про дефекти продукції.

Практика перевiрок показує, що низька якiсть продукцiї та її брак пов’язанi з порушенням технологiчного процесу. Спецiалiсти, якi включенi в склад ревiзiйної групи, повиннi на робочих мiсцях провести перевiрку дотримання технологiчного процесу i оформити результати ревiзiї промiжним актом. Одночасно перевiряють, як органiзований технiчний контроль за ходом технологiчного процесу та прийняттям готової продукцiї з виробнидтва.