Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Романова Є.М. Контроль і ревізія, 200...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

2. Основнi завдання та функцiї Вiддiлу

2.1. Основним завданням Вiддiлу є забезпечення в установленому порядку реалiзацiї державної полiтики у сферi державного фiнансового контролю за використанням вiдповiдно до законодавства мiсцевими органами виконавчої влади, органами мiсцевого самоврядування, iншими бюджетними установами, а також пiдприємствами, установами i органiзацiями, незалежно вiд форм власностi, вiдомчої належностi та пiдпорядкованостi, якi отримують кошти з бюджетiв усiх рiвнiв та державних цiльових фондiв, коштiв i матерiальних цiнностей, їх збереженням, веденням i достовiрнiстю бухгалтерського облiку та фінансової звiтностi; розроблення пропозицiй щодо усунення виявлених недолiкiв i порушень та запобiгання їм у подальшому.

2.2. Вiддiл, вiдповiдно до завдань, покладених на державну контрольно- ревiзiйну службу, виконує такi функції:

2.2.1. У порядку, визначеному законодавством, проводить:

- перевiрки використання коштiв бюджетiв усiх рiвнiв, перевiрки фінансово-господарської дiяльностi стосовно бюджетних позик, позик i кредитiв, гарантованих коштами бюджетiв, цiльового використання дотацiй та субсидiй, iнших бюджетних асигнувань, коштiв державних цiльових фондiв, належного виконання державних контрактiв, проавансованих за рахунок бюджетних коштiв, а також у передбачених законодавством випадках використання коштiв, що залишаються в розпорядженнi суб’єкт господарювання у зв’язку з наданими пiльгами за платежами до бюджетiв;

- ревiзії та перевiрки використання і збереження державного та комунального майна, в тому числi майна, переданого в користування;

- ревiзiї та перевiрки фiнансової дiяльностi щодо використання коштiв, матерiальних цiнностей та їх збереження, стану i достовiрностi бухгалтерського облiку та фiнансової звiтностi.

2.2.2. Пред’являє керiвникам та iншим посадовим особам пiдприємств, установ i органiзацiй, якi ревiзуються або перевiряються, вимоги щодо усунення виявлених у ходi ревiзiй i перевiрок порушень i недолiкiв.

2.2.3. Уживає в установленому порядку заходiв для усунення виявлених пiд час ревiзiй та перевiрок порушень законодавства:

- передає матерiали ревiзiї та перевiрок органам, якi згідно із законодавством виконують контрольнi функцiї, якщо за виявленими фактами порушень прийняття рiшення про застосування санкцiй не належить до компетенцiї органiв державної контрольно-ревiзiйної служби;

- здiйснює аналiз стану додержання фiнансової дисциплiни i в межах компетенцiї повiдомляє про його результати вiдповiдним мисцевим органам виконавчої влади, органам мiсцевого самоврядування, правоохоронним органам та КРУ;

- готує i подає КРУ пропозицiї щодо усунення причин i умов, якi призвели до недостач державних коштiв та матерiальних цiнностей, неефективного i не за призначенням витрачання державних фiнансових ресурсiв, та запобiгання їм у подальшому.

2.2.4. Здiйснює заходи щодо добору, розстановки, виховання та професiйного нанчання кадрiв.

2.2.5. Надає органiзацiйно-методичну допомогу фiнансовим органам мiсцевих органiв виконавчої влади, органам державного казначейства, місцевого самоврядування та іншим державним органам за їх зверненнями (направлення працiвникiв Вiддiлу для участi в нарадах i семiнарах, па перевiрки в складi комiсiй райдержадмiнiстрацiй, виконкомiв мiсцевих рад та iнше у межах повноважень, компетенцiї органiв державної контрольно-ревiзiйної служби i можливостей Вiддiлу).

2.2.6. Розглядає листи, заяви й скарги громадян, пiдприємств, установ та органiзацiй про факти порушення законодавства з фiнансових питань, уживає згiдно iз законодавством вiдповiдних заходiв за результатами їх розгляду.

2.2.7. Забезпечує ведення та складання звiтностi про контрольно-ревiзiйну роботу, її достовiрнiсть.

2.2.8. Iнформує громадськiсть через засоби масової iнформації про заходи щодо здiйснення контролю за додержанням фiнансової дисциплiни.

2.2.9. Органiзовує у межах своїх повноважень роботу щодо забезпечення охорони державної i службової таємницi у Вiддiлi.

2.3. Вiддiл не має права втручатися в господарську дiяльнiсть пiдприємств, установ, органiзацiй та iнших суб’єктiв господарювання за винятком випадкiв, передбачених законодавством України .