Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Романова Є.М. Контроль і ревізія, 200...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

6. Узагальнення результатiв ревізійного контролю фiнансового стану пiдприємства

Заключною стадiєю контролю фiнансового стану є систематизацiя i групування результатів контролю, одержаних у процесi ревiзiї фiнансово-господарської дiяльностi пiдприємства. При цьому складається аналiтична таблиця по роздiлах балансу доходiв i видаткiв (фінансового плану), в якiй подаються плановi i звiтнi показники виконання фiнансового плану пiдприємства. Проте в балансi доходiв i видаткiв не вiдображаються такi важливi показники фiнансової дiяльностi, як використання оборотних коштiв не за призначенням, дотримання нормативiв матерiальних запасiв, їх завищення, кредити банкiв, розрахунковi взаємовiдносини та iншi показники. Тому доцiльно провести групування i зiставлення позапланових вкладень в оборотнi кошти, з одного боку, а позаплановi джерела їх покриття — з iншого.

Позаплановi вкладення в оборотнi кошти негативно впливають на фiнансовий стан пiдприємства, винятком є лише кошти, якi знаходяться на розрахунковому рахунку в банку. Джерела покриття позапланових оборотних коштiв бувають економiчно обгрунтованi i необгрунтованi.

Економiчно обґрунтовані джерела — це залишок власних оборотних коштiв, незаповнення нормативу виробничих запасiв, непрострочена кредиторська заборгованiсть, невикористанi залишки спецiальних фондiв.

Економiчно необгрунтованi джерела — це всi види простроченої заборгованостi, а також нестачi, розтрати, крадiжки, рiзнi претензiйнi суми, незапланованi вилучення власних оборотних коштiв у рiзнi активи, не пов’язанi з основною дiяльнiстю пiдприємства (капiтальнi вкладення).

Ревiзор, узагальнюючи поданi у попереднiх параграфах розрахунки, повинен дати iнтегральну оцiнку фiнансової стабiльностi i платоспроможностi пiдприємства. Зокрема, вiн має визначити у своєму висновку такi показники:

  • кредитоспроможнiсть пiдприємства — можливостi своєчасно i повнiстю розрахуватися за своїми зобов’язаннями;

  • лiквiднiсть балансу - покриття зобов’язань пiдприємства його активами, строк перетворення яких у грошi вiдповiдає строку погашення зобов’язань,

  • лiквiднiсть активiв - величина, обернена часу, необхiдного для перетворення їх у грошовi активи. Чим менше часу, необхiдного для того, щоб цей вид активiв перетворився у грошi, тим вища його лiквiднiсть. Аналiз лiквiдностi балансу полягає у порiвняннi коштiв по активу, згрупованих за ступенем їх лiквiдностi i розташованих у порядку эменшення лiквiдностi, iз зобов’язаннями по пасиву, згрупованими за строками їх погашення i розташованими у порядку зростання строкiв.

Залежно вiд ступеня лiквiдностi активи пiдприємства подiляють на такi групи:

  • активи найбiльш лiквiднi — кошти пiдприємства i поточнi (костроковi) фiнансовi iнвестицiї (цiннi папери);

  • активи якi швидко реалiзуються: дебiторська заборгованiсть та iншi активи, якi визначаються вiднiманням вiд пiдсумку роздiлу ІІ активу балансу величини найбiльш лiквiдних активiв;

  • активи, що повiльно реалiзуються; статтi роздiлу II активу балансу, за винятком „Витрати майбутнiх перiодiв”, а також статтi „Довгостроковi фiнансовi вкладення” роздiлу 1 активу балансу (зменшуються на величину вкладень до статутних фондiв iнших пiдприємств);

  • активи, що важко реалiзуються статтi роздiлу 1 балансу „Основнi засоби”, „Нематерiальнi активи” тощо.

Пасиви балансу групуються ревiзором за ступенем їх оплати за календарними перiодами.

Зiставлення найбiльш лiквiдних коштiв i швидко реалiзовуваних активiв з найбiльш термiновими зобов’язаннями i короткостроковими пасивами дає змогу визначити поточну лiквiднiсть. Порiвняння активiв, якi повiльно реалiзуються, з довго- i середньостроковими пасивами вiдображає перспективну лiквiднiсть.

Поточна лiквiднiсть свiдчiть про платоспроможнiсть підприємства на найближчий перiод. Перспективна лiквiднiсть є прогнозом платоспроможностi на пiдставi порiвняння майбутнiх надходжень i платежiв.

Ревiзiя фiнансового стану пiдприємства завершується розробкою конкретних органiзацiйно-технiчних заходiв щодо оздоровлення економiчного клiмату пiдприємства в цiлому i окремо по кожному пiдроздiлу, а також вживанням запобiжних санкцiонованих заходiв щодо виявлених порушень.