Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Романова Є.М. Контроль і ревізія, 200...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Інструкція про порядок проведения ревiзiй і перевiрок органами державної контрольно-ревізійної служби в Українi

1. Загальні положення.

1.1. Інструкцiя про порядок проведення ревiзiй i перевiрок органами державної контрольно-ревiзiйно служби в Українi розроблена на пiдставi 3акона України „Про державну контрольно-ревiзiйну службу в Українi” введеного в дiю Постановою Верховної Ради України вiд 26.01.93 р., та Положення про Головне контрольно-ревiзiйне управлiння України , затвердженого Указом Президента України вiд 28.11.2000 № 1265, та Указу Президента Украiни вiд 23.07.98 № 817/98 „Про деякi заходи з дерегулювання пiдприємницької діяльності” i визначає порядок проведення ревiзiй i перевiрок державною контрольно-ревiзiйною службою в Українi.

1.2. Державна контрольно-ревiзiйна служба у своїй дiяльностi керується Конституцiєю i законами України , постановами Верховної Ради України , указами i розпорядженнями Президента України , постановами i розпорядженнями Кабiнету Мiнiстрiв України , а також наказами Мiнфiну України .

1.3. Ревiзiї i перевiрки повинні сприяти змiцненню державної фiнансової дисциплiни, полiпшенню фiнансового стану пiдприємств, установ та органiзацiй, збереженню державного i комунального майна, попередженню зловживань, поповненню доходiв бюджету.

1.4. Органiзацiя проведення ревiзiї (перевiрки) регламентується виключно Законом України «Про державну контрольно-ревiзiйну службу в Українi» та цiєю Інструкцiєю. Працiвник, що здiйснює ревiзiю (перевiрку), виконує службове доручення й безпосередньо пiдпорядковується керiвнику органу державної контрольно-ревiзiйної служби. Втручання органiв виконанчої влади, включаючи правоохороннi, та органiв мiсцевого самоврядування, їхнiх посадових осiб, засобiв масової iнформацiї, об’єднань громадян та їхнiх представників у дiяльнiсть органiв ДКРС, що здiйснюється в межах чинного законодавства, забороняється.

1.5. Термiни, що їх ужито в цiй Iнструкцiї, мають таке значення:

1.5.1. Законодавство з фiнансових питань - сукупнiсть чинних на будь-який момент контрольного перiоду законiв та iнших нормативно-правових актiв держави, якими регулюються процеси утворення, розподiлу та використання фiнансових ресурсiв держави, а також грошовi, кредитнi й товарообмiннi відносини.

Основними видами фiнансових ресурсiв є: прибуток; амортизацiйнi вiдрахування; податки й збори з пiдприємств, установ i органiзацiй та з населення: вiдрахування на соцiальнi потреби; доходи вiд зовнiшньоекономiчної дiяльностi; виручка вiд реалiзації безхазяйного та наявного в надлишках майна; надходження вiд продажу державних запасiв i резервiв; надходження вiд здавання в оренду об’єктiв нерухомостi, земельних дiлянок, устаткування, транспортних засобiв; надходження в погашення кредитiв, наданих ранiше iншим країнам; одержання кредитiв i гуманiтарної допомоги з-за кордону; надлишок обiгових коштiв.

1.5.2. Фiнансова дисциплiна - стан дотримання органами державної влади й мiсцевого самоврядування, суб’єктами господарювання всiх форм власностi, об’єднаннями громадян, посадовими особами, громадянами України та iноземними громадянами визначених законодавством та нормативно-правовими актами фiнансово-правових норм.

1.5.3. Фiнансове правопорушення - дiя або бездiяльнiсть органiв державної влади, мiсцевого самоврядування, суб’єктiв господарювання всiх форм власностi, об’єднань громадян, посадових осiб, громадян України та iноземних громадян, наслiдком яких стало невиконання фiнансово-правових норм.

1.5.4. Зустрiчна перевiрка - метод документального пiдтвердження на пiдприємствi, в установi чи організації, що мали договiрнi взаємовiдносини з об’єктом контролю, на прохання контрольного чи правоохоронного органу виду, обсягу i якостi олерацiй та розрахункiв, що здiйснювалися мiж ними, для з’ясування їх реальностi (повноти вiдображення в облiку об’єкта контролю).

1.5.5. Пiдконтрольнi органам ДКРС пiдприємства, установи, органiзацiї центральнi та мiсцевi органи виконавчої влади (крiм Адмiнiстрацiї Президента України, Верховної Ради України, Кабiнету Мiнiстрiв України , Служби безпеки України, iншi бюджетнi установи й оргавiзацiї, казеннi пiдприємства незалежно вiд джерел фiнансування, а також пiдприємства та органiзації, їх об’єднання незалежно вiд форми власностi, органiзацiйно-правових форм, вiдомчої належностi та пiдпорядкованостi, що отримують (отримували в ревiзiйному перiодi) кошти з бюджетiв усiх рiвнiв чи державних цiльових фондiв, iншi державнi кошти (в тому числi державних валютних фондiв) та/або кошти, що залишаються у розпорядженнi суб’єктiв господарювання в зв’язку з паданими пiльгами за платежами до бюджетiв.

1.5.6. Правоохороннi органи - органи прокуратури, внутрiшнiх справ, служби безпеки, пiдроздiли податкової міліції.

1.5.7. Компетенцiя органiв ДКРС - постiйнi й тимчасовi повноваження органiв ДКРС, делегованi їм державою й закрiпленi за ними статтею 8 Закону України „Про державну контрольно-ревiзiйну службу в Україні” та iншими законами й нормативно-правовими актами України (передусiм законами про державний бюджет, указами Президента України, постановами Кабiнету Мiнiстрiв України на здiйснення в порядку, визначеному статтями 2 i 14 Закону, контролю за дотриманням законодавства з фiнансових питань.

1.5.8. Збитки - незаконнi грошовi або матерiальнi витрати, проведенi кредитором - об’єктом ревiзiї (перевiрки), втрата або пошкодження його майна, а також неодержанi кредитором доходи, якi вiн одержав би, якби зобов’язання були виконанi боржником у межах термiну позовної давностi.

1.5.9. Акт ревiзiї - службовий двостороннiй документ, який стверджує факт проведения комплексної фiнансової чи тематичної ревiзiї, що вiдображає її результати стосовно наслiдкiв окремих фiнансово-господарських операцiй чи дiяльностi пiдприємства в цiлому i є носiєм доказової iнформацiї про виявленi й систематизованi за економiчною однорiднiстю недолiки в господарюваннi та порушення законiв i iнших нормативно-правових актiв.

1.5.10. Комерцiйна таємниця - склад i обсяг вiдомостей, що визначенi керiвником пiдприємства вiдповiдно до ч. 1 ст. 30 Закону України „Про пiдприємства в Україні” та постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.08.93 611 „Про перелiк вiдомостей, що не становлять комерцiйної таємниці”.

Не є комерцiйною таємницею установчi документи, документи, що дозволяють займатися господарською дiяльнiстю, iнформація за всiма встановленими формами державної звiтностi, данi, потрiбнi для обчислення й сплати податкiв (iнших обов’язкових платежiв), та документи про їх сплату й платоспроможнiсть пiдприємства, установи, органiзацій тощо.

Працiвник, що проводить ревiзiю (перевiрку), має право запросити в керiвника об’єкта контролю перелiк i обсяг вiдомостей, що становлять комерцiйну таємницю, та порядок їх захисту i зобов’язаний дотримуватися його. Зокрема - не запрашувати в посадових осiб документи з вiдомостями, що мiстять комерційну таємницю, якщо цього не вимагає перелiк питань програми ревiзiї (перевiрки).

1.5.11. Службова таємниця - склад i обсяг вiдомостей, що є в розпорядженнi конкретного органу державної контрольно-ревiзiйної служби або її посадової особи стосовно об’єктiв контролю, контрольних, правоохоронних та iнших державних органiв, їх працiвникiв, способiв досягнення визначених законодавством завдань, що необхiднi для якiсного проведення контрольно-ревiзiйних дiй, забезпечення вiдповiдної їх раптовостi та ефективностi i якi з цiєi причини на певний перiод не пiдлягають зовнiшньому чи внутрiшньому розголошенню.

Службовими таємницями, зокрема, є:

  • положення плану контрольно-ревiзiйної роботи на термiн до часу повiдомлення об’єкта контролю про початок проведення ревiзiї (перевiрки);

  • факти виявлених пiд час проведення ревiзiй i перевiрок порушень, зловживань до їх повного документального пiдтвердження й закрiплення в актах, а також запланованi з цiєю метою зустрiчнi перевiрки, раптовi iнвентаризацiї готiвки й майна, контрольнi обмiри та iншi ревiзiйнi дiї;

  • наданi правоохоронними органами оперативнi та iншi вiдомостi щодо дiяльностi пiдприємств, установ i органiзацiй (вчинених порушень, зловживань посадових осiб, данi посадовими особами письмовi пояснення, протоколи допиту з конкретних питань тощо);

  • iнформацiя про оперативну й слiдчу роботу органiв прокуратури, МВС, СБУ, їхнiх органiв дiзнання в тих випадках, коли її розголошення може зашкодити слiдству, порушити право людини на справедливий та об’єктивний розгляд її справи, створити загрозу життю або здоров’ю будь-якої особи;

  • конкретнi пояснення посадових осiб щодо виявлених фактiв зловживань, крадiжок тощо;

  • вiдомостi, якi мiстяться у зверненнях громадян щодо їхнього (чи iнших громадян) особистого життя, та iнша iнформацiя, що зачiпає (порушує) їхнi права та законнi iнтереси;

  • документи, що становлять внутрiвiдомчу службову кореспонденцiю (доповiднi записки, переписка мiж пiдроздiлами, матерiали колегiй тощо), якщо вони пов’язанi з розробкою напряму дiяльностi ДКРС, процесом прийняття рiшень i передують їх прийняттю;

  • iнформацiя банкiвських i фiнансових установ, пiдготовлена на запити органiв державної контрольно-ревiзiйної служби;

  • чернетки матерiалiв ревiзiй i перевiрок.