Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Романова Є.М. Контроль і ревізія, 200...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

З. Планування, органiзацiя I проведення ревiзiй та перевiрок

3.1. Ревiзiї i перевiрки проводяться, як правило, на пiдприємствi, в установi, органiзації на основi пiврiчних планiв:

  • Головного контрольно-ревiзiйного управлiння, затверджених його Колегiєю з урахуванням пропозицiй Мiнiстерства фiнансiв i Кабiнету Мiнiстрiв України.

  • контрольно-ревiзiйних управлiнь в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi i Севастополi, затверджених Головним контрольно-ревi зiйним управлiнням України.

  • контрольно-ревiзiйних вiддiлiв у районах, мiстах i районах у мiстах, затверджених контрольно-ревiзiйними управлiннями по Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi i Севастополi.

Ревiзiйнi дiї за вилученими у пiдприємсва, установи чи органiзації документами проводяться у мiсцi, узгодженому з органом, що вилучив документи.

3.2. Об’єкти для ревiзiй включаються в плани контрольно-ревiзiйної роботи з урахуванням встановленої перiодичностi ревiзiй бюджетних установ, за поданням правоохоронних органiв, зверненням органiв державної влади i власною iнiцiативою в межах чинного законодавства.

Неплановi ревiзiї та перевiрки проводяться, як правило, за окремими зверненнями органiв державної влади та правоохоронних органiв у межах повноважень органiв державної контрольно-ревiзiйної служби, визначених частиною першою й другою статтi 14 Закону України „Про державну контрольно-ревiзiйну службу в Українi”. та статтею 5 Указу Президента України „Про деякi заходи з дерегулювання пiдприємницької діяльності”.

Ревiзiї та перевiрки з фiнансових питань, непiдконтрольних органам державної контрольно-ревiзiйної служби пiдприємств, установ i органiзацiй, проводяться влключно за дорученнями Адмiнiстрацiї Президента України та Кабiнету Мiнiстрiв України.

3.3. Державна контрольно-ревiзiйна служба координує свою дiяльнiсть з органами виконанчої влади та органами мiсцевого самоврядування, фiнансовими органами, державними податковими адмiнiстрацiями, iншими контролюючими органами, органами прокуратури, Мiнiстерства внутрiшнiх справ, Служби безпеки України.

3.4. Ревiзiя (перевiрка) мiнiстерства, iншого центрального органу виконавчої влади, пiдприємства, установи, органiзацiї у плановому порядку чи за iнiцiативою органiв державної контрольно-ревiзiйної служби може проводитись не частiше нiж один раз на рiк. Дата початку проведення планової ревiзiї (перевiрки) суб’єкта господарювання погоджується з податковим органом, суб’єкт пiдприємницької дiяльностi письмово повiдомляється про це контрольно-ревiзiйним пiдроздiлом не пiзнiше як за 10 днiв до початку ревiзiї (перевiрки). Особливостi проведення ревiзiї чи перевiрки за зверненнями правоохоронних органiв визначаються Iнструкцiею про органiзацiю проведення ревiзiй i перевiрок органами державної контрольно-ревiзiйної служби в Українi за зверненнями правоохоронних органiв, що затверджується Головним контрольно-ревiзiйним управлiнням України.

3.5. При плануваннi та проведеннi ревiзiй i перевiрок працiвники державної контрольно-ревiзiйної служби зобов’язанi забезпечувати дотримання службової i комерцiйної таємниці. За розголошення державних, службових та к мерцiйних таємниць працiвники органiв ДКРС несуть установлену законодавством вiдповiдальнiсть.

Розголошення посадовою особою державної, комерцiйної чи службової таємницi є порушенням трудових обов’язкiв, за яке передбачено звiльнення з роботи як за одноразове грубе їх порушення згiдно з п. 1. статтi 41 Кодексу законiв про працю України .

3.6. Ревiзiї виконання бюджету та стану роботи фiнансових органiв i органiв державного казначейства Автономної Республiки Крим, областей, мiст Києва i Севастополя проводяться комплексно Головним контрольно-ревiзiйним управлiнням України разом з Мiнiстерством фiнансiв України , Головним управлiнням Державного казначейства України за узгодженим мiж ними планом.

3.7. Ревiзii виконання бюджету та стану роботи фiнансових органiв i орга нiв Державного казначейства районiв, мiст обласного пiдпорядкування, районiв у мiстах проводяться комплексно контрольно-ревiзiйними управлiннями в об ластях разом з обласними фiнансовими управлiннями, обласними управлiннями Державного казначейства за узгодженим мiж ними планом.

3.8. Ревiзiї стану виконання бюджету та збереження коштiв i матерiальних цiнностей в сiльських, селищних i мiських (мiстах районного пiдпорядкування) радах проводяться комплексно працiвниками контрольно-ревiзiйних вiддiлiв разом з працiвниками фiнансових органiв та вiддiлiв державного казначейства у районах i мiстах. Ревiзiя операцiй по справлянню податкiв та iнших платежiв вiд населения проводиться податковими органами, як правило, одночасно з ревiзiєю збереження коштiв i матерiальних цiнностей.

3.9. Ревiзiї бюджетних установ, якi утримуються за рахунок Державного бюджету України , республiканського бюджету Автономної Республiки Крим, обласних бюджетiв, Київського і Севастопольського мiських бюджетiв, проводяться Головним контрольно-ревiзiйним управлiнням України , контрольно-ревiзiйними управлiннями в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi.

3.10. Ревiзiї бюджетних установ, якi утримуються за рахунок мiсцевих бюджетiв, проводяться контрольно-ревiзiйними управлiннями в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi, контрольно-ревізійними вiддiлами в районах i мiстах.

3.11. Ревiзiї з питань витрачання коштiв і матерiальних цiнностей у мiнiстерствах та iнших центральних органах виконавчої влади, радах i державних адмiнiстрацiях областей, мiст Києва i Севастополя проводяться Головним контрольно-ревiзiйним управлiнням України , а у державних адмiнiстрацiях i радах районiв, мiст обласного пiдпорядкування та районiв у мiстах, органах управлiння обласних, районних, Київської i Севастопольської мiських державних адмiнiстрацiй та органах господарського управлiння середнього рiвня - контроль но-ревiзiйними управлiннями вiдповiдно в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi i Севастополi та за їх дорученнями - контрольно-ревiзiйними вiддiлами в районах i мiстах.

У разi необхiдностi контрольно-ревiзiйнi управлiння в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi i Севастополi та контрольно-ревiзiйнi вiддiли в мiстах і районах, за дорученням Головного контрольно-ревiзiйного управлiння України , проводять ревiзiї в мiнiстерствах та iнших центральних i місцевих органах виконавчої влади, в органах господарського управлiння, установах i органiзацiях незалежно вiд того, за рахунок якого бюджету вони утримуються.

3.12. Ревiзiї та перевiрки пiдприємств i органiзацiй, якi отримують кошти з бюджетiв усiх рiвнiв та державних валютних фондiв, а також перевiрки правильностi використання бюджетних позичок i державних кредитiв, своєчасностi їх повернення та сплати вiдсоткiв за користування ними проводяться органами державної контрольно-ревiзiйної служби всiх рiвнiв.

3.13. Ревiзiї та перевiрки Нацiонального банку України, його установ i органiзацiй в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi i Севастополi за дорученнями Президента України чи Верховної Ради України проводяться Головним контрольно-ревiзiйним управлiнням України, вiдповiдними пiдроздiлами контрольно-ревiзiйної служби на мiсцях (за дорученням Головного контрольно-ревiзiйного управлiння України).

3.14. Ревiзiї та перевiрки установ i органiзацiй, що дiють за кордоном i фiнансуються за рахунок державного бюджету, проводяться Головним контрольно-ревiзiйним управлiнням України та за його дорученням контрольно-ревiзiйними управлiннями в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi i Севастополi.

3.15. Пiд час проведення ревiзiй бюджетних установ, пiдприємств i органiзацiй доцiльно широко практикувати проведення зустрiчних перевiрок.

3.16. На проведення кожної ревiзiї (перевiрки) працiвнику органу державної контрольно-ревiзiйної служби видається спецiальна посвiдка, пiдписана керiвником вiдповiдного пiдроздiлу служби або його заступником та скрiплена печаткою цього пiдроздiлу.

3.17. Службовi особи державної контрольно-ревезійної служби зобов’язанi пред’являти керiвнику підприємства (установи, організації, яке буде ревiзуватись, посвiдчення на право проведения ревiзiї чи перевiрки та на його прохання проставити пiдписи в журналi вiдвiдування пiдприємства (установи, організації).

3.18. До участi в ревiзiях i перевiрках, якi проводяться працiвниками державної контрольно-ревiзiйної служби, можуть залучатись на договiрних засадах спецiалiсти вiдповiдних мiнiстерств та iнших органiв виконавчої влади, органiв державного управлiння, економiчних, бухгалтерських та iнших структурних пiдроздiлiв пiдприємств, установ i органiзацiй.

3.19. Строки проведення ревiзiй та склад ревiзiйних груп визначаються з урахуванням того обсягу роботи, якого потребує вирiшення конкретних питань кожної ревiзiї (перевiрки).

3.20. Термiн ревiзi (перевiрки), як правило - не бiльше 30 робочих днiв. В окремих випадках, у разi особливої складностi, цей строк за доповiдною запискою керiвника ревiзiйної групи може бути продовжений керiвником контрольно-ревiзiйного органу, з iнiцiативи якого проводиться ревiзiя (перевiрка).

3.21. Проведенню ревiзiї (перевiрки) повинна передувати пiдготовка, вивчення у вiдповiдних правоохоронних, митних органах, органах Державного казначейства, в установах банкiв, а також в iнших органах матерiалiв, якi стосуються дiяльностi та фiнансового стану пiдприємства, установи, органiзацiї, яка пiдлягає ревiзiї (перевiрцi). На основi вивчення цих матерiалiв розробляється програма ревiзiї (перевiрки), в якiй визначаються перiод ревiзiї (перевiрки), її мета та основнi питання, на яких слiд зосередити увагу.

3.22. Програма ревiзiї (перевiрки) затверджується керiвницгвом вiдповiдного структурного пiдроздiлу, яке перевiряє пiдготовленiсть учасникiв до проведення ревiзiї (перевiрки) i дає їм необхiднi iнструктивнi вказiвки.

3.23. На основi затвердженої програми ревiзiї (перевiрки) складається план її проведення з визначенням конкретних завдань, впконавцiв, термiнiв виконання. В перiод ревiзiї при необхiдностi до програми ревiзiї (перевiрки) i плану її проведення вносяться змiни та доповнення.

3.24. Керiвник ревiзiйної групи (ревiзор) з вiдома керiвництва пiдприємства, органiзацiї, установи знайомиться з умовами роботи та особливостями конкретного об’єкта контролю, станом справ по збереженню готiвки i матерiальнях цiнностей, органiзовує ревiзiю каси, iнвентаризацiю матерiальних цiнностей та здiйснює iншi необхiднi дії щодо органiзації i створення умов для нормального проведення ревiзії (перевiрки).

3.25. Ревiзуючi мають право вимагати вiд керiвництва пiдприємства, установи чи органiзацiї, що ревiзується, щоб матерiально вiдповiдальнi особи в обов’язковому порядку брали участь в проведеннi iнвентаризацiй, перевiрцi довiрених їм цiнностей, контрольних обмiрах виконаних робiт, контрольних запусках у виробництво сировини та матерiалiв, вiдборi проб та зразкiв на дослiдження, а також при iнших аналогiчних дiях, спрямованих на перевiрку стану збереження грошових коштiв i матерiальних цiнностей та дiяльностi матерiально вiдповiдальних осiб.

3.26. Працiвникам державної контрольно-ревiзiйної служби на об’єктi, що ревiзується (перевiряється), надається мiсце для роботи, можливiсть користуватися зв’язком, розмножувальною технiкою, iншими послугами для забезнечення нормальних умов працi.

3.27. Якщо в ходi пiдготовки до ревiзії (перевiрки) або на початку ревiзiї (перевiрки) буде встановлено, що на пiдпряємствi, в установi чи в органiзацiї вiдсутнiй належний бухгалтерський облiк, що унеможливлює якiсне її проведення, то ревiзори подають керiвництву котрольно-ревiзiйного пiдроздiлу доповiдну записку, на пiдставi якої контрольно-ревiзiйний пiдроздiл пред’являє письмовi вимоги керiвництву об’єкта контролю щодо приведення облiку у вiдповiднiсть з чинним законодавством з попереднiм визначенням стороною, шо ревiзується (перевiряється), конкретних строкiв виконання цiєї роботи. У таких випадках ревiзiю слiд розпочати пiсля поновлення облiку. Ревiзори не повиннi поновлювати облiк на пiдприємствi (в установi, органiзації), яке пiдлягає ревiзiї, та проводити ревiзiю за поновленим ними ж облiком.

3.28. Ревiзії фiнансово-господарської дiяльностi пiдприємств, установ та органiзацiй проводяться шляхом перевiрки дотримання чинних законiв та iнших нормативно-правових актiв; уважного i всебiчного вивчення наявних бухгалтерських та iнших документiв, перевiрки правильностi вiдображення (проведення) в облiку операцiй з готiвкою i матерiальними цiнностями; проведення зустрiчних перевiрок в установах банкiв, постачальникiв i споживачiв; контрольних запускiв сировини i матерiалiв у виробництво; контрольних аналiзiв готової продукції; перевiрки правильностi застосування норм витрат сировини i матерiалiв, виходу готової продукцiї i природиих витрат; перевiрки зберiгання готiвки i матерiальних цiнностей, органiзацiї їх iнвентаризації; ретельної перевiрки правильностi вiднесення витрат на виробницгво i розрахункiв з бюджетом; перевiрка дотримання методики оцiнки майна при реалiзацiї та приватизацiї, проведення індексації.

3.29. При виявленнi фактiв порушень законiв України , постанов Верховної Ради України нормативних актiв Президента України та Кабiнету Мiнiстрiв України, а також нормативних актiв мiнiстерств i вiдомств, зареєстрованих в установленому порядку в Мiнiстерствi юстицiї України фактiв незаконного i нецiльового витрачання державних коштiв, приховування вiд бюджету належних йому платежiв та iнших порушень фiнансової дисциплiни або зловживань, перевiряючi повиннi отримати письмовi пояснення вiд посадових та iнших причетних до цього осiб, а також встановити розмiр шкоди i заподiяних збиткiв, причини i обставини їх виникнення, осiб, з вини яких вони допущенi. Розмiр збиткiв визначається у вiдповiдностi з чинним законодавством.

3.30. При виявленнi недостач готiвки, матерiальних цiнностей чи зловживань працiвники державної контрольно-ревiзiйної служби в строк не пiзнiше 7 робочих днiв пiсля пiдписання акта ревiзiї (перевiрки) посадовими особами об’єкта контролю чи складання акта про вiдмову в його пiдписаннi при вiдсутностi зауважень керiвництва перевiреного пiдприємства, установи чи органiзацiї або не пiзнiше 20 робочих днiв - при наявностi таких зауважень передають матерiали ревiзiї (перевiрки) згiдно з описом у правоохороннi органи для проведення розслiдування, притягнення винних осiб до вiдповiдальностi, забезпечення вiдшкодування збиткiв, а також повiдомляють про виявленi зловживання й порушення в державнi органи й органи, уповноваженi управляти державним майном.

Вилучення ревiзуючими необхiдних оригiналiв документiв у випадках, коли їх збереження в організації, що ревiзується, не гарантується, а також у випадках виявлення фiктивних документiв, пiдробок i фальсифiкацiй проводиться на строк до закiнчення ревiзiї або перевiрки. У справах органiзацiї, пiдприємства, установи залишається акт вилучення та копії або реєстр вилучених документiв, завiренi пiдписами ревiзуючого та головного бухгалтера або iншої вiдповiдальної особи, організації, яка ревiзується. Про вилучення в перiод ревiзiї (перевiрки) оригiналiв необхiдних документiв невiдкладно письмово повiдомляється правоохоронний орган, який вирiшує питания щодо забезпечення їх збереження, а пiсля завершения ревiзії (перевiрки) - щодо потреби в приєднаннi їх до справи.

3.31. Посадовi та iншi особи суб’єктiв господарювання, що ревiзуються (перевiряються), якi не виконують законних вимог рсвiзорiв пiд час проведення ревiзiй (перевiрок) або створюють їм в цьому перепони, притягаються до вiдповiдальностi згiдно з чинним законодавством.

3.32. Основнi питання, вiдповiдь на якi необхiдно дати при проведеннi ревiзiй та перевiрок

3.32.1. При проведеннi перевiрки виконання бюджету та стану роботи фiнансових органiв i органiв державного казначейства Автономної Республіки Крим, областей, мiст Києва i Севастополя слiд перевiрити:

  1. виконання чинних нормативних актiв щодо бюджету, фiнансiв i контролю, зокрема, законiв України «Про бюджетну систему України», про Державний бюджет України на поточний рiк, вiдповiдних указiв Президента України i iнших чинних нормативних актiв в частинi, яка стосується цих дiлянок роботи фiнансових i казначейських органiв;

  2. наявнiсть i правильнiсть розрахункiв та обгрунтувань доходiв i видаткiв бюджету i позабюджетних фондiв; чи забезпечено дотримання нормативiв вiдрахувань вiд загальнодержавних податкiв, зборiв i iнших платежiв до бюджетiв Автономної Республiки Крим, областей, мiст Києва i Севастополя, правильнiсть розподiлу джерел доходiв i видаткiв мiж мiсцевими бюджетами вказаних адмiнiстративно-територiальних одиниць;

  3. стан роботи Мiнiстерства фiнансiв Автономної Республiки Крим, обласних, Київського i Севастопольського мiських фiнансових управлiнь, районних, мiських i районних у мiстах фiнансових органiв та вiдповiдних органiв Державного казначейства щодо забезпечення правильностi планування i використання фонду заробiтної плати по бюджетних установах i органах виконавчої влади та мiсцевого самоврядування; внесення конкретних пропозицiй i здiйснення заходiв по скороченню бюджетних витрат за рахунок припинення реалiзації окремих регiональних програм, не повнiстю забезпечених джерелами фiнансування; приведення мережi, штатiв i контингентiв установ у вiдповiднiсть з бюджетними призначеннями на їх утримання тощо;

  4. правильнiсть утворення i використання резервного фонду Уряду Автономної Республiки Крим, мiсцевих державних адмiнiстрацiй, органiв місцевого самоврядування;

  5. розмiри дотацiй i субвенцiй, якi передбачено отримати в бюджетi Автономної Республiки Крим, областей, мiст Києва i Севастополя з Державного бюджету України , правильнiсть їх розрахункiв i обгрунтувань, скiльки їх фактично отримано за вiдповiдний перiод, чи не мали мiсця випадки витрачання дотацiй i субвенцiй не за цiльовим призначенням;

  6. за рахунок яких надходжень планувалось i фактично було утворено позабюджетнi фонди Уряду Автономної Республiки Крим, мiсцевих державних адмiнiстрацiй чи органiв мiсцевого самоврядування вiдповiдного рiвня; чи не передбачалось в бюджетi та чи не мали мiсця випадки спрямування бюджетних коштiв у позабюджетнi фонди;

  7. стан виконання бюджетiв Автономної Республiки Крим, областей, районiв, мiст Києва i Севастополя, а також мiських, селищних i сiльських бюджетiв по доходах i видатках; причини невиконання доходної частини вiдповiдного бюджету по окремих джерелах доходiв. Що конкретно робив фiнансовий орган, щоб домогтися виконання i перевиконання доходної частини бюджету, як в цiлому, так i по кожному джерелу надходження доходу;

  8. дотримання фiнансовими органами i органами державного казначейства дiючого порядку фiнансування установ i органiзацiй, зокрема, чи не допускалось перерахування грошових коштiв з основного поточного рахунку бюджету на видатки, не передбаченi бюджетом, у бiльших розмiрах, нiж передбачено бюджетом, на фiнансування позабюджетних фондiв та на iншi необгрунтованi i не передбаченi чинним законодавством заходи;

  9. чи приймали Верховна Рада Автономної Республiки Крим, органи виконавчої влади вiдповiдного рiвня, органи мiсцевого самоврядування рiшення про спрямування бюджетних коштiв на видатки, не передбаченi бюджетом. Такi рiшення можуть прийматись тiльки при наявностi в бюджетi вiльних бюджетних коштiв (вiльного залишку коштiв на початок бюджетного року, додатково одержаного доходу в процесi виконання бюджету, перевищення доходiв над видатками), або якщо у регiонi вишукано додатковi фiнансовi ресурси, якi покривають цi видатки;

  10. чи не мали мiсця випадки спрямування коштiв бюджету на депозитнi рахунки в банках (як за iнiцiативою фiноргану, так i вiдповiдно до рiшення органу виконавчої влади) з посиланням на те, що нiбито в бюджетi є тимчасово вiльнi кошти, хоч фактично окремi видатки, передбаченi бюджетом, своєчасно не фiнансувались;

  11. чи звертались Уряд Автономної Ресгiублiки Крим, виконавчi органи обласних, Київської i Севастопольської мiських рад до Кабiнету Мiнiстрiв України i Мiнiстерства фiнансiв України , а виконавчi органи районних рад - до вiдповiдних органiв обласного рiвня з клопотанням про надання їм позичок. Якщо такi клопотання були i позички отриманi, то доцiльно перевiрити їх використання. У разi використааня цих коштiв не за призначенням видача позички повинна бути при пинена, а кошти (отримана позичка) повернутi до бюджету, з якого вони надiйшли. Чи не мали мiсце випадки, коли Уряд Автономної Республiки Крим, виконавчi органи рад ставили питання про надання їм позичок i одночасно приймали рiшення про видачу позичок суб’єктам господарювання (особливо недержавного сектору економiки) при умовi, що водночас не було забезпечене своєчасне i в повних обсягах фiнансування видаткiв на виплату заробiтної плати та iншi першочерговi i невiдкладнi заходи, що їх передбачено бюджетом по установах освiти, культури, науки, охорони здоров’я, фiзичної культури, соцiального забезпечення i захисту населення. При перевiрцi цього питания слiд мати на увазi, що тi суб’єкти пiдприємницької дiяльностi, незалежно вiд форм власностi i пiдпорядкування, якi сплачують податки, збори та iншi обов’язковi платежi до бюджету, можуть фiнансуватися з бюджету та отримувати позички вiдповiдно до програм економiчного i соцiального розвитку регiону, але цi позички не повиннi бути безпроцентними чи такими, проценти за якi є нижчими вiд розрахункового рiвня інфляції.

  12. як фiнансовi органи i органи Державного казначейства Автономної Республiки Крим, областей, мiст Києва i Севастополя здiйснювали контроль за витрачанням бюджетних коштiв установами, пiдприємствами i органiзацiями, а також валютних коштiв i коштiв позабюджетних фондiв - органами мiсцевого самоврядування у випадках, передбачених чинним законодавством. Вiдповiдно до чинного законодавства органи виконавчої влади разом з органами Мiнiстерства фiнансiв України здiйснюють контроль за станом надходження доходiв вiдповiдного бюджету, коштiв позабюджетних фондiв та правильнiстю використання пiдприємствами, установами i органiзацiями видiлених їм з вiдповiдного бюджету асигнувань i коштiв позабюджетних фондiв; органи виконавчої влади вищого рiвня здiйснюють нагляд за ходом виконання бюджету вiдповiдними виконавчими органами нижчого рiвня;

  13. скоординованiсть роботи фiнансових органiв i органiв Державного качейства з iншими контролюючими органами, вжиття заходiв за результатами перевiрок, зокрема, запобiгання незаконному витрачанню коштiв та вiдшкоду ванню виявлених перевiрками незаконних витрат i збиткiв;

  14. як здiйснювався контроль за своєчасною сплатою комерцiйними банками вiдсоткiв за користування тимчасово вiльними залишками бюджетних коштiв i коштiв позабюджетних фондiв;

  15. якi заходи щодо забезпечення виконання роэпоряджень Президента України , постанов Кабiнету Мiнiстрiв Україниi по активiзацiї боротьби з корупцiєю i органiзованою злочиннiстю, державних цiльових програм з цих питань розробляли фiнансовi органи i органи державного казначейства та подавали на розгляд i затвердження місцевим державним адмiнiстрацiям;

  16. якiсть контролю фiнансових органiв за станом фiнансової роботи у сiльських, селищних i мiських радах, якiсть i дiєвiсть фiнансових органiв в проведеннi ревiзiй виконання бюджетiв сiльських, селищних i мiських рад, скоординованiсть цiєї роботи з вiдповiдними контрольно-ревiзiйними пiдроздiлами державної контрольно-ревiзiйної служби i Державної податкової адмiнiстрацiї;

  17. стан роботи з кадрами, їх плиннiсть, розстановку i виховання, роботу по пiдвищенню дiлової квалiфiкацiї, трудову дисциплiну, укомплектованiсть штатiв, виконання рiшень вищих органiв i власних рiшень;

  18. правильнiсть витрачання коштiв на утримання фiнансових, казначейських органiв, мiсцевих державних адмiнiстрацiй i апаратiв рад вiдповiдного рiвня.

3.32.2. При проведеннi ревiзiй установ i органiзацiй, що фiнансуються з бюджету, слiд перевiряти:

  1. наявнiсть єдиного кошторису доходiв i видаткiв бюджетної установи, органiзацiї, правильнiсть i обгрунтованiсть його формування. При перевiрцi цього питання слiд користуватися Положенням про порядок складання єдиного кошторису доходiв i видаткiв бюджетної установи, органiзацiї затвердженим постаноною Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 лютого 1997 року № 180;

  2. правильнiсть списання на витрати коштiв i матерiальних цiнностей по кожнiй зi статей кошторису, наявнiсть належно оформлених касових, банкiвських та iнших бухгалтерських документiв, їх достовiрнiсть; схороннiсть (стан збереження) коштiв i матерiальних цiнностей та правильнiсть ведения їх облiку:

  • при перевiрцi витрачання коштiв на заробiтну плату слiд, зокрема, перевiрити правильнiсть встановлення i застосування посадових окладiв (ставок) заробiтної плати, доплат, надбавок, виплат за замiщення i сумiсництво та премiй вiдповiдно до чинних нормативних актiв; чи не допускались виплати зарплати за невiдпрацьований час (за час перебування працiвникiв у вiдпустках, на лiкуваннi тощо), а також чи не допускалось списання на витрати коштiв по фiктивних вiдомостях на виплату зарплати, по вiдомостях мянулих рокiв (за мянулi перiоди), на пiдставних i вигаданих осiб; правильнiсть пiдсумкiв у вiдомостях на виплату заробiтної плати, чи не допускались у вiдомостях на виплату заробiтної плати пiдчистки, дописки i виправлення цифр з метою збiльшення суми виплаченої заробiтної плати. При наявностi пiдчисток, дописок, виправлень необхiдно переконатись у тому, чи власноручно зробленi пiдписи вiдповiдними працiвниками i чи не зроблено це з метою привласнення коштiв. Чи правяльним є утрямання податкiв iз заробiтної плати працiвникiв установи i чи були своєчасними i повними перерахування їх до бюджету, а також вiдрахування до державних цiльових фондiв, правильнiсть вiдображення цих операцiй по бухгалтерському облiку;

  • при перевiрцi витрат на вiдрядження слiд керуватись вiдповiдними поста- вонами Кабiнету Мiнiстрiв України та iнструктивними матерiалами Мiнiстерства фiнансiв України з цього питання. У разi, якщо мали мiсце вiдрядження працiвникiв, якi працюють у данiй установi за сумiсництвом або тих, якi постiйну роботу в данiй установi сумiщають з роботою в iнших установах, органiзацiях ях чи на пiдприємствах, доцiльно провести зустрiчнi перевiрки i переконатись, чи не мала мiсця подвiйна компенсацiя витрат по вiдрядженнях;

  • ревiзiя канцелярських i господарських витрат проводиться шляхом перевiрки правильностi застосування дiючих норм, цiн i тарифiв на опалення, освiтлення, водопостачання, каналiзацiю; чи не завищувались у документах на оплату господарських та iнших витрат показники, вiд яких залежить розмiр оплати, чи забезпечувалось вiдшкодування витрат за користування комунальними послугами орендарями, правильнiсть надання комунальних послуг окремим категорiям працiвникiв; по витратах на утримання автотранспорту перевiряється правильнiсть застосування норм витрат пально-мастильних матерiалiв, заповнення маршрутних листiв, використання автотранспорту за призначенням; витрати на поточний ремонт перевiряються шляхом вивчення правильностi складання кошторисiв на такий ремонт, застосування розцiнок, вiдповiдностi списання матерiалiв до обсягу виконаних робiт по поточному ремонту (при необхiдностi робляться контрольнi замiри виконаних i оплачених робiт); канцелярськi i поштово-телеграфнi витрати перевiряються, виходячи з необхiдностi максимальної ощадливостi в їх використаннi, зокрема, недопущення оплати особистих мiжмiських телефонних розмов за рахунок державних коштiв тощо;

  • при проведеннi ревiзiй в установах охорони здоров’я, дитячих будинках, садках, яслах, школах-iнтернатах, ревiзiй в установах, будинках iнвалiдiв, в iнших установах, яким видiляються кошти на харчування, слiд уважно перевiрити по документах повноту оприбуткування продуктiв харчування та правильнiсть списання їх на витрати, чи не мали мiсця зловживання шляхом фальсифiкацiї отримувачами документiв постачальникiв продуктiв харчування (коли без зміни в документах загальної вартостi, суми вiдпущених установi продуктiв, штучно завищуються їх цiни або сорти i занижується кiлькiсть деяких видiв продукцiї порiвняно з фактично вiдпущеними), штучного заниження кiлькостi (ваги, ємкостi) продуктiв, якi надiйшли до установи по накопичувальних вiдомостях, неправильного пiдбиття способом завищення у них витрачених продуктiв, завищення деяких показникiв господарської дiяльностi установи тощо; як здiйснювався контроль за повнотою закладки харчових продуктiв в казан при приготуваннi їжi. Пiд час ревiзiї витрат на харчування додiльно провести зустрiчнi перевiрки у деяких постачальникiв харчових продуктiв, провести раптову перевiрку повноти закладки продуктiв у казан, звiрити (хоча б вибiрково) данi меню по приготуванню їжi з даними проведення спробних дегустацiй медперсоналом установи i встановити, чи нема мiж ними розбiжностей;

  • ревiзiя витрат на придбання медикаментiв повинна ставити за мету перш за все ретельну перевiрку забезпечення збереження державних коштiв, їх ощадливого та доцiльного витрачання. Ревiзiя проводиться шляхом ретельного дослiдження документiв (рахункiв, накладних) на придбання медикаментiв, їх оприбуткування, вимог на видачу медикаментiв, iсторiй захворювань, правильностi застосування цiн та таксування оплачених рахункiв; чи правильно виведенi у рахунках, вимогах, накопичувальних вiдомостях пiдсумки вартостi медикаментiв, чи не допущено в них дописок, пiдчисток, виправлень. Особлива увага придiляється перевiрцi повноти оприбуткування i правильностi списання на витрати наркотичних, дефiцитних i дорогих медпрепаратiв. Пiд час ревiзiї доцiльно провести зустрiчнi перевiрки у постачальникiв медпрепаратiв та - осiб, на лiкування яких списувались медакаменти;

  • ревiзiя витрачання коштiв на придбання устаткування, обладнання та iнвен тарю повинна вiдповiсти в першу чергу на питання, чи забезпечено ошадливе їх витрачання та збереження, чи не витрачались вони на придбання зайвого взагалi непотрiбного iнвентарю, устаткування i обладнання, якi тривалий час знаходяться на складi i не використовуються, чи не видавався iнвентар i обладнання у особисте користування окремих працiвникiв установи;

  • ревiзiя витрачання коштiв на капiтальний ремонт примiщень i споруд, як правило, проводиться з залученням фахiвцiв-будiвельникiв, за допомогою яких перевiряється чи не допущено при оплатi виконаних робiт приписок до фактично виконаних обсягiв робiт та неправильного застосування розцiнок i зайвого списання матерiалiв. Перевiрка документiв щодо обсягiв виконаних робiт та їх оплати, а також контрольний обмiр виконаних робiт проводиться з обов’язковою участю в них вiдповiдальних представникiв замовника i пiдрядчика. Якщо ремонтно-будiвельнi роботи проводились господарським способом, то необхiдно особливо ретельно перевiрити правильнiсть нарахування i виплати заробiтної плати та переконатись, чи не нараховувалась i не сплачувалась зарплата на пiдставних i вигаданих осiб та чи зайво (над мiру) не списувались на витрати будiвельнi матерiали;

  1. на початку або в перiод проведення ревiзiї проводиться вибiркова iнвентаризацiя (по окремих найменуваннях) продуктiв, устаткування, обладнання та iнвентарю, визначається правильнiсть його списання (яке стало непридатним) вiдповiдно до чинних нормативних актiв, чи не мали мiсця факти замiни щойно придбаного (нового) iнвентарю зношеним (старим), яких було вжито заходiв до матерiально вiдповiдальних осiб при виявленнi у них недостач матерiальних цiнностей, зокрема, в яких розмiрах стягувались цi недостачi;

  2. пiд час проведення ревiзiї необхiдно також перевiрити, чи не мали мiсце факти використання бюджетних коштiв на приховане кредитування суб’єктiв пiдприємницької дiяльностi, використання коштiв та матерiальних цiнностей на госпрозрахункову дiяльнiсть в разi, коли органи державної влади у випадках, передбачених чинним заководавством, виступають засновником чи слiвзасновником суб’єкта пiдприємницької дiяльностi, чи не залучаються з цiєю метою бюджетнi кошти на укладання рiзних угод, в тому числi i про спiльну дiяльнiсть бюджетних уставов з суб’єктами пiдприємницької дiяльностi; чи не допускались факти, коли бюджетвi кошти, замiсть витрачання їх на першочерговi i невiдкладнi заходи, спрямовувались на депозитнi рахунки; законнiсть формувавня та правильнiсть використання спецiальних коштiв, яким був стан розрахункової дисциплiни, зокрема, дебiторської i кредиторської заборгованостi; правильнiсть i своєчаснiсть розрахункiв з бюджетом; стан бухгалтерського облiку i звiтностi, їх достовiрнiсть;

  3. при проведеннi ревiзiї використання бюджетних коштiв пiдлягають перевiрцi документи, якi пов’язанi з операцiями по касi та по кожному вiдкритому рахунку в банках за час, який минув пiсля попередньої ревiзiї, а при виявленнi зловживань - i за бiльш тривалий перiод. При цьому касовi операцiї повиннi вiдповiдати порядку їх ведення у народному господарствi України , встановленому Нацiональним банком України. Ведення бухгалтерського облiку повинно вiдповiдати дiючим нормативним актам.

3.32.3. Перед початком ревiзiї мiнiстерства (iншого центрального органу виконанчої влади) ревiзору необхiдно уважно ознайомитись з указами Президента України , постановами i розпорядженнями Кабiнету Мiнiстрiв України , в яких мiнiстерствам та iншим державним органам управлiння дано дорученвя по здiйсненню певних заходiв щодо реалiзацiї державної полiтики у фiнансово-економiчнiй сферi. Якщо буде проводитись ревiзiя в органi управлiння нижчого рiвня (обласного тощо), то перед початком ревiзії слiд ознайомитись з постановами колегiї i наказами вiдповiдного мiнiстерства, рiшеннями мiсцевих державних адмiнiстрацiй, iнших органiв державного увравлiння вищого рiвня. Пiсля ознайомлення з такими нормативними актами до попередньо складеної програми ревiзй вноситься доповнення щодо перевiрки виконання вiдповiдним мiнiстерством, вiдомством чи iншим органом державного управлiння конкретних указiв Президента України постанов i розпоряджень Кабiнету Мiнiстрiв України , iвших нормативних актiв;

3.32.4. При проведеннi ревiзiй фiнансово-господарської дiяльностi мiнiстерств, iнших центральних органiв виконавчої влади, державних комiтетiв, органiв мiсцевого самоврядування слiд встановити:

  1. чи забезнечується виконання завдань в сферi використання i збереження фiнансiв, передбачених чинним Положенням про нього, а також окремих законодавчих i нормативних актiв, що регулюють їх , якi саме акти не виконуються або виконуються недостатньо;

  2. фiнансовий стан галузi, кiлькiсть збиткових пiдприємств i органiзацiй (у вiдсотках вiд загальної часельностi), якi заходи вживались для досягнення рентабельної роботи пiдприємств галузi; стан розрахункової дисциплiни, зокрема, розрахункiв з бюджетом, загальний розмiр дебiторської i кредиторської заборгованостей по галузi, що робилось для того, щоб домогтись в максимальному обсязi скорочення заборгованостей, повернення пiдпорядкованими їм пiдприємствами коштiв з-за кордону; розмiр валютних коштiв, якi тривалий час не повернутi з-за кордону;

  3. розмiр коштiв, отриманих з бюджету на фiнансування цiльових комплексних науково-технiчних програм та забезпечення їх використання за призначенням;

  4. економiчний ефект вiд впровадження у виробництво закiнчених наукових розробок чи не мали мiсця випадки припинення робiт по окремих програмах, причини припинення робiт та розмiр витрачених по цих програмах бюджетних коштiв;

  5. чи отримувались за рiшеннями Кабiнету Мiнiстрiв України кредити, якими є iх розмiри, спрямування i використання; чи не допускались у їх використанні порушення;

  6. якi цiльовi фонди (iнвестицiйний тощо) утворювались з вiднесенням сум, зарахованих до цих фондiв, на собiвартiсть виробництва (продукцiї, робiт) на пiдлеглих пiдприємствах, на пiдставi яких нормативних актiв утворенi цi фонди, якими є їх розмiри, чи не мали мiсця випадки витрачання коштiв фондiв не за призначенням;

  7. суми коштiв, отриманих ними у зв’язку з видачею суб’єктам пiдприємницької дiяльностi спецiальних дозволiв (лiцензiй) на здiйснення окремих видiв дiяльностi та за державну реєстрацiю суб’єктiв пiдприємництва, правильнiсть спрямовування цих коштiв вiдповiдно до чинних нормативних актiв i чи забезпечено спрямування їх за призначенням;

  8. правильнiсть i ефективнiсть використання iноземної валюти, яка знаходиться у їх вiданнi (розпорядженнi), зокрема, витрачання її на вiдрядження за кордон, чи дотримувалось мiнiстерство у цьому питаннi чинних нормативних актiв Кабiнету Мiнiстрiв України ;

  9. стан контролю за схороннiстю, збереженням та ефективним використанням державного i комунального майна, закрiпленого за об’єднаннями, пiдприємствами та органiзаціями галузi; чи має мiсце сприяння роздержавленню i демонополiзацiї i чи є це сприяння вiдповiдним до чинного законодавства;

  10. участь у зовнiшньоекономiчнiй дiяльностi галузi;

  11. як у межах своїх повноважень здiйснювався контроль за виконанням указiв Президента України , постанов i розпоряджень Кабiнету Мiнiстрiв України , власних рiшень щодо заходiв виконання „Комплексної цiльової програми боротьби зi злочиннiстю на 1996 - 2000 роки”, затвердженої Указом Президента України вiд 17 вересня 1996 року № 837/96 та „Нацiональної програми боротьби з корупцією”, затвердженої Указом Президента України вiд 10 квiтня 1997 року № 319/97, iнших нормативних актiв з цього питания;

  12. стан вiдомчого контролю, ведення бухгалтерського облiку i фінансової звiтностi;

  13. правильнiсть витрачання коштiв на утримання апарату.

3.32.5. При проведеннi ревiзiй в обласних управлiннях, об’єднаннях й iнших структурах середнього рiвня господарського управлiння необхiдно перевiряти тi ж напрямки дiяльностi, що i в мiнiстерствах, але з урахуванням їх мiсця в системi управлiння та покладених на них, вiдповiдно до чинного законодавства, завдань.

3.32.6. При проведеннi ревiзiй пiдприємств i органiзацiй напрямки, якi пiдлягають перевiрцi, визначаються виходячи з того, яка у них форма власностi, якi взаємовiдносини з державою i яка мета ревiзiї:

а) якщо об’єктом ревiзiї є пiдприємство, яке отримує кошти з бюджету, то перевiрцi (в першу чергу) пiдлягають питання ощадливого їх витрачання за цiльовим призначенням. При цьому особлива увага звертається на те, чи не використовувались цi кошти для перерахування на депозитнi рахунки та на необгрунтоване перерахування (приховане кредитування) комерцiйним та iншим структурам недержавного сектора економiки, чи не допускались факти безгосподарностi, марнотратства, непродуктивного витрачання грошових коштiв i матерiальних цiнностей. У разi виявлення витрачання бюджетних коштiв не за цiльовим призначенням, ревiзуючi повиннi поставити питання про припинення фiнансування, повернення до бюджету витрачених не за цiльовим призначенням коштiв та притягнення винних осiб до вiдповiдальностi вiдповiдно до чинного законодавства;

б) враховуючи, що одним iз головлих завдань державної контрольно-ревізiйної служби є здiйснення контролю за збереженням готiвки i матерiальних цiнностей, ревiзуючим при проведеннi ревiзiї пiдприємства (чи господарської органiзацiї) необхiдно з’ясувати:

- скiльки i яких рахункiв вiдкрито в установах банкiв, ретельно перевiрити касу, касовi i банкiвськi операцiї, при необхiдностi звiрити в установах банкiв їх виписки, окремi грошовi й iншi документи, якi знаходяться на пiдприємствi, з такими ж документами в установах банкiв i переконатись у їх iдентичностi i достовiрностi;

- стан розрахункiв (також i в спосiб зустрiчних перевiрок) за вiдпущену продукцiю (наданi послуги тощо), звернувши особливу увагу на дебiторську заборгованiсть з тривалим строком її утворення, по якiй недостатньо вживалось заходiв щодо погашення, а також на товари (продукцiю), якi тривалий час перебувають в дорозi, товари вiдвантаженi, але не оплаченi в строк, товари на вiдповiдальному зберiганнi, ретельно вивчити суми дебiторської заборгованостi, по якiй минули строки позову i суми якої списанi на збитки, чи вживались заходи щодо стягнення цiєї заборгованостi;

- правильнiсть списання сировини на виготовлення продукцiї, у разi необхідності провести контрольний запуск сировини у виробництво за участю спецiалiстiв;

- повноту оприбуткування виготовленої продукцiї, чи не виготовлялась продукцiя, прихована вiд облiку;

- наявнiсть договорiв про матерiальну вiдповiдальнiсть з матерiально вiдповiдальними особами;

- дотримання дiючих положень щодо проведення iнвентаризацiй готiвки i матерiальних цiнностей та регулювання iнвентаризацiйних рiзниць, якiсть проведених на пiдприємствi iнвентаризацiй, у разi необхiдностi - органiзувати проведення iнвентаризацiї (повної чи по окремих найменуваннях) товарiв, матерiалiв, готової продукцiї тощо; чи не допускалось перекриття недостач у одних матерiально вiдповiдальних осiб лишками у iнших;

- наявнiсть заборгованостi внаслiдок недостач, розтрат i крадiжок, яка облiковується по бухгалтерському облiку пiдприємства, причини їх утворення, яких вживалося заходiв по вiдшкодуванню цiєї заборгованостi;

- дотримання дiючого порядку видачi, використавня i зберiгання бланкiв довiреностей (доручень);

- зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть пiдприємства, обсяг експортних i iмпортних операцiй за вiдповiдний перiод, у тому числi бартерних, правильнiсть застосування цiн i тарифiв при здiйсненнi цих операцiй, своєчаснiсть розрахункiв по них, чи не допустило керiвництво пiдприємства незаконного вiдкриття валютних рахункiв за кордоном, утримання на них валюти, прихованої вiд облiку, а також - чи не вжито заходiв щодо повернення з-за кордону сум валюти, яка тривалий час не повернута в Україну;

- дотримання чинних нормативних актiв щодо приватизацiї, особливу увагу при цьому необхiдно звернути на правильнiсть визначення вартостi об’єкта приватизацiї, проведення iндексацiї в процесi приватизацiї;

- правильнiсть застосування норм витрат сировини i матерiалiв, а також норм їх витрат та втрат готової продукцiї при транспортуваннi i зберiганнi; правильнiсть утворення i використання фондiв; правильнiсть вiднесення витрат на виробництво, вiдображення фiнансових результатiв по облiку, своєчаснiсть, повнота i правильнiсть перерахування до бюджету належних йому платежiв, правильнiсть ведення i достовiрнiсть бухгалтерського облiку i фiнансової звiтностi. При цьому стан бухгалтерського облiку слiд перевiряти на всiх етапах ревiзiї, тобто при перевiрцi кожного без винятку питання ревiзiї, накопичувати i узагальнювати виявленi недолiки для грунтовного висвiтлення їх у актi ревiзiї;

в) беручи до уваги, що суб’єктами господарювання недержавної форми власностi збитки державi найчастiше завдаються шляхом несплати або неповної сплати податкiв, слiд проаналiзувати ефективнiсть укладених угод та виявити схеми заниження бази оподаткування, штучного створення недоїмки i нерегламентованого державою виробництва товарiв та надання послуг.

3.32.7. В залежностi вiд мети ревiзiї, перевiрцi пiдлягають й iншi напрямки фiнансово-господарської дiяльностi пiдприємства чи органiзацiї в частинi дотримання чинних нормативних актiв.

3.33. Вiдповiдно до Закону України „Про державну контрольно-ревiзiйну службу в Українi” пiдроздiли та працiвники цієї служби при проведеннi ревiзiй (перевiрок) та пiсля закiнчення за їх пiдсумками мають такi права:

3.33.1. Ревiзувати i перевiряти грошовi та бухгалтерськi документи, звiти, кошториси та iншi документи, що пiдтверджують надходження i витрачання коштiв i матерiальних цiнностей, фiнансових iнвестицiй i нематерiальних активiв, проводити перевiрки фактичної наявностi цiнностей (грошових сум, цiнних паперiв, сировини, матерiалiв, готової продукції, устаткування тощо).

3.33.2. Безперешкодного доступу на склади, у сховища, виробничi та iншi примiщення для їх обстеження та з’ясування питань, пов’язаних з ревiзiєю. Вирiшувати питання про припинення вiдповiдно до чинного законодавства на розрахункових та iнших рахунках у банках, iнших фiнансово-кредитних установах операцiй у випадках, коли керiвництво об’єкта, на якому необхiдно провести ревiзiю чи перевiрку, перешкоджає працiвнику держанної контрольно- ревiзiйної служби виконувати свої обов’язки.

3.33.3. Залучати на договiрних засадах квалiфiкованих фахiвцiв для проведення контрольних обмiрiв будiвельних, монтажних, ремонтних та iнших робiт, контрольних запускiв сировини i матерiалiв у виробництво, контрольних аналiзiв сировини, матерiалiв i готової продукцiї, iнших перевiрок з оплатою за рахунок спецiально передбачених на цi потреби коштiв.

3.33.4. Вимагати вiд керiвникiв об’єктiв, що ревiзуються та перевiряються, проведення iнвентаризацiй основних фондiв, матерiальних цiнностей, грошових коштiв i розрахункiв, у необхiдних випадках опечатувати каси та касовi примiщення, склади, комори, архiви, а при виявленнi пiдроблень, iнших зловживань - вилучати необхiднi документи на строк до закiнчення ревiзії або перевiрки, залишаючи у справi акт вилучення та копiї або регiстри вилучених документiв.

3.33.5. Одержувати вiд Нацiонального банку України та його установ, комерцiйних банкiв та iнших кредитних установ необхiднi вiдомостi, копiї документiв, довiдки про банкiвськi операцiї й залишки коштiв на рахунках об’єктiв, що ревiзуються або перевiряються, а вiд iнших пiдприємств i органiзацiй, у тому числi недержавних форм власностi - довiдки i копiї документiв про операцiї та розрахунки з установами, органiзацiями, пiдприємствами, що ревiзуються або перевiряються.

3.33.6. Одержувати вiд службових i матерiально вiдповiдальних осiб письмовi пояснення з питань, якi виникають у ходi ревiзiй i перевiрок.

3.33.7. Пред’являти керiвникам та iншим службовим особам об’єктiв, що ревiзуються, вимоги щодо усунення виявлених порушень, вилучати до бюджету та державних цiльових фондiв додатково нарахованi ревiзiями платежi разом з фiнансовими санкцiями, ставити перед вiдповiдними органами питання про припинення бюджетного фiнансування i кредитування, якщо отриманi пiдприємствами, установами, органiзацiями кошти i позички використовуються з порушенням чинного законодавства.

3.33.8. Стягувати у доход держави кошти, якi без встановлених законом пiдстав та з порушенням чинного законодавства одержанi мiнiстерствами, iншими органами виконавчої влади, державними комiтетами, державними фондами, пiдприємствами, установами i органiзацiями за незаконними угодами.

3.33.9. Накладати у випадках, передбачених законодавчими актами, на керiвникiв та iнших службових осiб пiдприємств, установ i органiзацiй адмiнiстративнi стягнення. Вiд iменi державної контрольно-ревiзiйної служби в Україні - розглядати справи про адмiнiстративнi правопорушення i накладати адмiнiстративнi стягнення мають право начальник Головного контрольно-ревiзiйного управлiння України та його заступники, начальники контрольно-ревiзiйних управлiнь в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi i Севастополi та їх заступники.

3.34. Якщо за наслiдками ревiзiї (перевiрки) порушено кримiнальну справу, то до посадових осiб адмiнiстративнi стягнення не застосовуються. У разi вiдмови в порушеннi криминальної справи або закриття кримiнальної справи, але при наявностi в дiях порушника ознак адмiнiстративного правопорушення, може бути накладено адмiнiстративне стягнення не пiзнiше як через мiсяць з дня прийняття рiшення про вiдмову в порушеннi кримiнальної справи або про її закриття. Фiнансовi санкцiї до юридичних осiб застосовуються у вiдповiдностi з чинним законодавством.