Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Романова Є.М. Контроль і ревізія, 200...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Тема 11. Завдання, об’єкти, джерела iнформацiї і методичнi прийоми ревiзiї і контролю бухгалтерського облiку

1. Перевiрка стану облiку на пiдприємствi.

2. Перевiрка фiнансової (бухгалтерської) звiтностi.

З. Органiзацi.я ревiзiй (перевiрок) внутрiгосподарськїi дiяльностi.

1. Перевiрка стану облiку на пiдприємствi

Вiдповiдно до завдань ревiзiї i контролю бухталтерського облiку визначаються його об’єкти, джерела iнформацiї i методичнi прийоми (див. схему 2).

Об’єкти контролю — облiкова полiтика пiдприємства, перспективнi i поточнi плани удосконалення облiку та превентивного i поточного контролю, їх обгрунтованiсть i прогресивнiсть, виконання цих планiв, органiзацiя i стан облiку та контролю, змiст i достовiрнiсть звiтностi, плани внутрiгосподарського контролю, аудиту та їх виконання, застосування автоматизацiї облiку i контролю, плани пiдвищення квалiфiкацiї працiвникiв облiку, їх виконання.

Джерела iнформації — законодавство з питань фiнансово-господарської дiяльностi, облiку i контролю, нормативнi документи про бухгалтерську звiтнiсть, державну контрольно-ревiзiйну службу, нормативно- методичнi документи з iнвентаризацiї, облiку, звiтностi i контролю, матерiали контрольних перевiрок i рiшень щодо них, рiшення за результатами господарської дiяльностi, первиннi документи i облiковi регiстри, поточнi та рiчна звiтностi пiдприємства.

Особливостi методичних прийомiв контролю, узагальнення i реалiзацiї його результатiв полягають у суцiльних i вибiркових перевiрках стану оперативного (внутрiгосподарського, управлiнського), бухгалтерського i статистичного облiку, його органiзації i методологiї, а також: безпосереднього контролю якостi стану облiку i звiтностi.

Важливе мiсце у перевiрцi стану бухгалтерського облiку займає вивчення облiкової полiтики, тобто взаємозв’язку облiку з управлiнням виробництвом, зокрема його iнформацiйного забезпечення. З’ясовуються можливостi iнтеграцiї рiзних видiв бухгалтерського, статистичного i оперативного (управлiнського) облiку в єдинiй системi господарського облiку на базi швидкодiючої електронно-обчислювальноiї технiки, що дуже важливо в умовах створенпя АСОI (автоматизованої системи обробки iнформації) рiзних рiвнiв та АРМ бухгалтера. У цьому зв’язку контроль дослiджує стан централiзацiї облiку як у межах пiдприємства, так i створення централiзованої бухгалтерiї для ряду однорiдних малих пiдприємств, кооперативiв, бюджетних органiзацiй та iнших, визначаючи при цьому доцiльнiсть рiзних форм централізації i бухгалтерського облiку.

Для встановлення своєчасностi подання документiв до бухгалтерiї та обчислювального центру зiставляють дати фактичного надходження документiв з датами, передбаченими у графiку документообiгу. Одночасно перевiряють записи в оперативному i бухгалтерському облiку господарських операцiй на основi суцiльного i безперервного документування.

Насамперед перевiряється застосування в облiку господарських операцiй типової первинної документацiї, эатвердженої в установленому порядку Держкомстатом України , а також мiнiстерствами i вiдомствами, правильнiсть оформлення цiєї документацiї i своєчаснiсть подання до бухгалтерiї пiдприємства, додержання методичних вказiвок Мiнiстерства фiнансiв України , Держкомстату України та iнших органiв з вiдображення господарських операцiй i процесiв на рахунках бухгалтерського облiку i звiтностi. Встановлюється достовiрнiсть звiтностi, яка подається у рiзнi органи господарського i державного управлiння, а також строки її складання. Особливiй перевiрцi пiдлягає використання даних облiку i звiтностi у маркетингу, управлiннi пiдприємством.

Практика показує, що нерiдко на пiдприємствах порушуються графiки документообiгу. Це призводить до того, що не завжди своєчасно перевiряються данi складського облiку товарiв i матерiалiв з бухгалтерським облiком, а виявленi розбiжностi усуваються iз запiзненням, тобто облiк не сприяє збереженню цiнностей та рацiональному використанню їх.

Важливим завданням ревiзiї i контролю є встановлення того, як працiвники облiку виконують покладенi на них обов’язки щодо забезпечення контролю за достовiрнiстю поданих документiв i своєчаснiстю їх обробки.

Достовiрнiсть первинних документiв встановлюється рiзними прийомами контролю (за формою i змiстом, зустрiчна перевiрка документiв, взаємний контроль операцiй, аналiтична i логiчна перевiрка). Ревiзор перевiряє, наскiльки доцiльно застосовувати ту чи iншу форму органi зації облiку (централiзовану, децентралiзовану), чи вiдповiдає вона конкретним умовам роботи пiдприємства.

Велике значення мають вибiр i застосування форм бухгалггерського облiку. Тому ревiзор повинен зробити свої висновки щодо форми бухгалтерського облiку, яка застосовується на пiдприємствi. Перевiряється, як на пiдприємствi дотримується единий план рахункiв бухгалтерського облiку. Неправильна кореспонденцiя рахункiв призводить до заплутування облiку, викривлення результатiв господарської дiяльностi.

Ревiзор також перевiряє, як на пiдприємствi впроваджуються прогресивнi методи i форми облiку, наукова органiзацiя облiку, використання ЕОМ.

Особливу увагу слiд придiляти перевiрцi взаємозв’язку показників господарської дiяльностi в рiзних видах облiку. Важливо, щоб показники рiзних видiв облiку доповнювали один одного i взаємно контролювались.

Перевiряється також стан синтетичного облiку i його зв’язок з даними аналiтичного облiку. Показники розрахункових статей балансу повиннi обов’язково мати розгорнуте сальдо по активу i пасиву та повнiстю вiдповiдати даним оборотних вiдомостей, журналiв-ордерiв.

Найважливiшим завданням контролю стану бухгалтерського облiку є перевiрка, наскiльки облiк забезпечує збереження цiнностей i контроль за їх витрачанням та як головний бухгалтер здiйснює покладенi на нього функцiї контролю за збереженням i законнiстю витрачання грошових коштiв i матерiальних цiнностей. При цьому з’ясовують, яким чином бухгалтерiя здiйснює превентивний контроль за господарськими операцiями при лiмiтуваннi витрат матерiальних i фiнансових ресурсiв, оформленнi документiв, що дають право на витрачання цiнностей.

Серед основних завдань контролю стану бухгалтерського облiку важливою є перевiрка додержання на пiдприємствi нормативних актiв з бухгалтерської звiтностi i балансiв державних, орендних, кооперативних i громадських пiдприємств та органiзацiй. На пiдставi первинноi документацii аналiтичного i синтетичного облiку перевiряється достовiрнiсть поданої звiтностi про результати фiнансово-господарської дiяльностi як за окремi перiоди, так i в цiлому за рiк. Особливу увагу зосереджують на виявленнi фактiв викривлення у звiтностi дiйсного стану дiяльностi пiдприємства: чи не було приписок невиконаних робiт, фальсифiкацiї основних показникiв — прибутку, рентабельностi та iн.Користуючись документальними методичними прийомами, ревiзор перевiряє правильнiсть вiдображення у бухгалтерському облiку результатiв iнвентаризацiї вiдповiдно до Інструкцiї по iнвентаризацiї основних фондiв, нематерiальних активiв, товарно-матерiальних цiнностей, коштiв, документiв та розрахункiв, затвердженої Мiнфiном. Виявленi недолiки у проведеннi iнвентаризацiї та вiдображеннi результатiв у бухгалтерському облiку ревiзор висвiтлює в актi (висновку).

Перевiряються також права i обов’язки головного бухгалтера, оскiльки вони стосуються стану облiку i контролю на пiдприємствi. Зокрема, ревiзор перевiряє, як головний бухгалтер забезпечує контроль за вiдображенням на рахунках господарських операцiй, подає iнформацiю для управлiння пiдприємством, провадить економiчний аналiз i виявляє не використанi резерви полiпшення дiяльностi пiдприємства та сприяє їх використанню. Крiм того, ревiзор перевiряє виконання функцiї головним бухгалтером щодо контролю виконання договiрних зобов’язань пiдприємством, вiдповiднiсть матерiально вiдповiдальних працiвникiв займаним посадам та їх пiдзвiтнiсть тощо.