Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Романова Є.М. Контроль і ревізія, 200...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

4. Оформлення результатів ревiзiй (перевiрок), заходи щодо усунення виявлених недолiкiв I порушень

4.1. Наслiдки ревiзiї оформляються актом, який пiдписується керiвником ревiзiйної групи (ревiзуючим), керiвником та головним (старшим) бухгалтером перевiреного мiнiстерства, вiдомства, iншого органу державного управлiння, пiдприємства, установи, органiзацii, а в разi потреби - колишнiми керiвником та головним (старшим) бухгалтером, в перiод роботи яких мали мiсце виявленi порушення, зловживання. Кiнцевою датою написання акта, як правило, є останнiй день проведення ревiзiї (перевiрки), зазначений у посвiдцi на її проведення.

4.2. Результати перевiрки оформляються довiдкою, але у всiх випадках виявлення порушень чинних законодавчих i нормативних актiв, зловживань, приписок, серйозних недолiкiв у веденнi облiку і звiтностi, коли державi завдано збиткiв тощо - за наслiдками складається акт, а не довiдка.

4.3. Акт перевiрки стану роботи фiнансового органу чи органу Державного казначейства пiдписується керiвником ревiзiйної групи, а вiд перевiряємого об’єкта керiвником, начальником бюджетного пiдроздiлу (вiддiлу, інспекції) та головним бухгалтером.

4.4. Акт ревiзії (перевiрки) фiнансово-госгiодарської дiяльностi мiнiстерства, iншого органу управлiння, пiдприємства, установи, органiзацiї пiдписується керiвником ревiзiйної групи (ревiзуючим), мiнiстром або одним з його заступникiв, керiвником (або заступником) iншого перевiреного органу управлiння, пiдприємства, установи, органiзації та головним бухгалтером, а у разi потреби - й iншими вiдповiдальними працiвниками перевiреного об’єкту.

4.5. Акт ревiзiї централiзованої бухгалтерiї, яка обслуговує ряд бюджетних установ, пiдписується керiвником ревiзiйної групи, керiвником органу, при якому утворена централiзована бухгалтерiя, та головним бухгалтером. Перед пiдписанням акта ревiзiї з його змiстом повиннi бути ознайомленi керiвники установ, у фiнансовiй дiяльностi яких виявлено недолiки та порушення фiнансової дисциплiни, про що вони повиннi поставити свої пiдписи та дати пояснення окремо по кожному з виявлених недолiкiв i порушень.

4.6. Акт (довiдка) реєструється в контрольно-ревiзiйному пiдроздiлi, як правило, вiдразу пiсля складання, i його другий примiрник вручається керiвнику (при вiдсутностi останнього - його заступнику або головному бухгалтеру, якi мають право пiдпису фiнансових документiв) перевiреного об’єкта (для ознайомлення й пiдписання) пiд розписку на першому примiрнику акта (довiдки) iз зазначенням дати передачi, але не пiзнiше наступного робочого дня з дати завершення ревiзiї (перевiрки), що визначена в посвiдцi. Якщо ревiзiя (перевiрка) проводилась за межами населеного пункту, в якому знаходиться контрольно-ревiзiйний пiдроздiл, то реєстрацiя акта (довiдки) здiйснюється в день повернення керiвника ревiзiйної групи з вiдрядження.

4.7. При наявностi заперечень або зауважень по акту ревiзiї (перевiрки) керiвник, головний (старший) бухгалтер чи iншi особи, якi пiдписують акт (довiдку), в день передачi акта роблять про це застереження перед своїми пiдписами i не пiзнiше нiж через п’ять робочих днiв з дня їх пiдписання, iз зауваженнями подають з цього приводу письмовi пояснення чи заперечення. Якщо протягом зазначеного 5-денного термiну пояснення чи зауваження стосовно акта не надiйдуть, то контрольно-ревiзiйний пiдроздiл має право здiйснити належнi заходи щодо реалiзацiї матерiалiв ревiзiї або перевiрки (передати матерiали до правоохоронних органiв, iнформувати органи влади чи господарського управлiння, винести рiшення про фiнансовi санкцiї та адмiнiстративнi штрафи тощо).

У виняткових випадках за письмовим зверненням керiвника об’єкта контролю термiн подання пояснення чи зауваження може бути продовжений керiвником контрольно-ревiзiйного органу, за дорученням якого проводиться ревiзiя (перевiрка).

4.8. Пiсля пiдписання акта ревiзiї (перевiрки) iз зауваженнями ревiзуючi при потребi невiдкладно беруть додатковi пояснення вiд посадових осiб, причетних до виявлених ревiзiєю (перевiркою) порушень чи зловживань.

4.9. Правильнiстъ обгрунтувань, фактiв, викладених у поясненнях посадових осiб, ревiзуючi повиннi ретельно перевiрити i в строк не пiзнiше 15 робочих днiв з дня отримання заперечень дати по них письмовий висновок, який затверджується керiвником контрольно-ревiзiйного пiдроздiлу (вiддiлу в районi, мiстi, управлiння в Автономнiй Республiцi Крим, областi, мiстах Києвi i Севастополi, вiдповiдного управлiння в ГоловКРУ України ) або його заступником.

4.10. При вiдмовi посадових осiб вiд ознайомлення i пiдписання акта (довiдки) по наслiдках ревiзiї або перевiрки, посадовi особи державної контрольно- ревiзiйної служби засвiдчують це вiдповiдним актом та своїми пiдписами в день передачi акта на ознайомлення й пiдписання. Водночас акт (довiдка) ревiзiї (перевiрки) направляється керiвнику об’єкта контролю для ознайомлення за мiсцезнаходженням (адресою, вказаною в установчих документах) пiдприємства, установи, органiзацii рекомендованим листом. Одразу ж пiсля направлення акта поштою контрольно-ревiзiйний вiддiл має право здiйснити належнi заходи щодо реалiзацiї матерiалiв ревiзiї (перевiрки) з обов’язковим зазначенням у супровiдних листах на адресу органiв влади, господарського управлiння чи правоохоронних органiв факту вiдмови вiд ознайомлення з актом i вiд його пiдписання.

При надходженнi зауважень за результатами ревiзiї (перевiрки) в термiн пiзнiше 5 робочих днiв з часу пiдписання акта iз зауваженнями чи складаннi акта про вiдмову вiд ознайомлення i пiдписання, рiшення про їх розгляд приймає керiвник контрольно-ревiзiйного органу.

4.11. Про результати ревiзiї або перевiрки iнформуються вищi органи управлiння (по пiдпорядкованостi), вiдповiднi органи державної влади, а в необхiдних випадках матерiали ревiзiй чи перевiрок невiдкладно надсилаються правоохоронним органам.

4.12. У тих випадках, коли по виявлених фактах необхiдно вжити термiнових заходiв щодо усунення порушень або притягнення до вiдповiдальностi осiб, якi виннi у зловживаннях, в перiод ревiзiї, не чекаючи на її закiнчення, складається промiжний акт, вiд посадових осiб вимагаються необхiднi пояснення. Цi матерiали невiдкладно надсилаються правоохоронним органам для вiдповiдного реагування.

4.13. Промiжнi акти складаються також за результатами ревiзiй кас. Вони пiдписуються ревiзуючим, головним (старшим) бухгалтером i матерiально вiдповiдальними особами. Факти, що викладенi в промiжних актах, включаються у загальний акт ревiзiї.

4.14. Результати ревiзiї (перевiрки) викладаються в актi (довiдцi) на пiдставi перевiрених даних i фактiв, що випливають з наявних оригiналiв документiв (у тому числi вилучених в установленому порядку iншимя органами державного фiнансового контролю або правоохоронними органами) органiзацiї, яка ревiзується; даних про результати проведених зустрiчних перевiрок; наслiдкiв iнвентаризацiй, контрольних обмiрiв, контрольних запускiв сировини i матерiалiв у виробництво, контрольних аналiзiв сировини, матерiалiв та готової продукцiї; даних перевiрки якостi продукцiї, дотримання технiчних умов та технологiчних режимiв виробництва, вiдповiдностi продукцiї дiючим стандартам, цiнам i тарифам, а також iнших даних.

4.15. При складаннi акта (довiдки) ревiзiї або перевiрки повинна бути додержана об’єктивнiсть, яснiстъ i вичерпнiсть опису виявлених фактiв i даних.

4.16. Не допускаються включення до акту (довiдки) ревiзiї чи перевiрки рiзного роду висновкiв, пропозицiй та не пiдтверджених документами даних про фiнансово-господарську дiяльнiсть об’єкта, що ревiзується, а також даних iз слiдчих матерiалiв (протоколiв допиту) та посилань на свiдчення посадових осiб, якi вони дали перед слiдчими органами.

4.17. В актi ревiзії (перевiрки) ревiзори не повиннi давати правову та / або морально-етичну оцiнку дiй посадових i матерiально-вiдповiдальних осiб об’єкту контролю, квалiфiкувати їх намiри або оцiнювати дiї як „розкрав кошти”, „привласнив державне майно”, „сфабрикував”, „злочинець” „шахрай” та iн.

4.18. В актi ревiзiї слiд вказати, якi господарськi i фiнансовi операцiї та документи перевiренi, за який перiод i яким способом (вибiрковим, суцiльним).

4.19. При складаннi акту перевiрки стану виконання бюджету та роботи фінансового органу до нього включаються дані і факти, які виявлені як в самому фіноргані, так і в установах, на підприємствах та в організаціях, якщо вони свідчать про недоліки в роботі фінансового органу, що перевіряється.

4.20. Не допускається внесення до акту перевірки фінансового органу фактів, виявлених на підприємствах, в установах та організаціях, якщо ці факти не пов’язані з його роботою.

4.21. В акті ревізії (довідці перевірки) вказуються:

- загальні дані про виконання бюджету, кошторису витрат бюджетної установи, окремих основних виробничих і фінансових показників господарюючого суб’єкту;

- виявлені факти порушень законів України, нормативних актів Президента України та Кабінету Міністрів України, а також міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, зареєстрованих в установленому порядку в Міністерстві юстиції України; факти неправильних розрахунків з бюджетом,незаконного і не за цільовим призначенням витрачання готівки і матеріальних цінностей та інші порушення фінансової дисципліни, порушень ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності;

- виявленi факти безгосподарностi; недостач, безпiдставного списання й привласнень готiвки, цiнних паперiв, товарно-матерiальних цiнностей, iнших зловживань, нерегламентованого державою виробництва товарiв i надання послуг;

- розмiри виявлених шкоди та збиткiв, причини їх виникнення, посади, прізвища та iнiцiали осiб, якi їх допустили.

4.22. У мiру виявлення збиткiв, завданих державi, керiвник ревiзiйної групи(ревiзор), не чекаючи акiнчення ревiзiї має право усно рекомендувати керiвництву пiдприєства, установи, органiзацiї що ревiзуєься чи перевiряється, невiдкладно вжити заходiв для їх вiдшкодування та запобiгання ї надалi.

4.23. Матерiали кожної ревізії (еревiрки) не пiзнiше З робочих днiв вiд дати пiдписання акта ревізії(перевірки) або складання акта про відмову від ознайомлення з актом ревізії (перевірки) розглядаються та приймаються від ревізуючи керівником (чи його заступником) відповідного підрозділу контрольно-ревізійної служби, або за їх дорученням - одним із відповідальних працівників (начальником відділу управління, його заступником тощо) цього підрозділу.

4.24. Службовi особи при розглядi матерiалiв ревiзiї роблять свої критичнi зауваження, дають рекомендацiї, а в разi необхiдностi, котра може постати внаслiдок неякiсного проведення ревiзії та iнших причин, призначають у вiдповiдностi до вимог статтi 4 Указу Президента України „Про деякi заходи з дерегулювання пiдприємницької діяльності” повторну ревiзiю (перевiрку). Про розгляд та прийняття матерiалiв ревiзiй (перевiрок) робиться вiдповiдний запис особами, вказаними в пунктi 4.23, на останнiй сторiнцi акту (довiдки) або на окремому аркушi iз зазначенням дати розгляду та термiну виконання рекомендацiй. Пiсля усунення недолiкiв, виконання рекомендацiй, проведення повторної ревiзiї або перевiрки перелiченими службовими особами робиться остаточний висновок щодо можливостi прийняття матерiалiв ревiзiй (перевiрок), про що робиться позначка на останнiй сторiнцi акту (довiдки) – „Акт ревiзiї (довiдку перевiрки) прийнято”, дата, пiдпис.

4.25. У разi потреби матерiали ревiзiй (перевiрок) виносяться на обговорення в колективах перевiрених пiдприємств, органiзацiй, установ, оприлюднюються через засоби масової iнформацiї.

4.26. У тих випадках, коли вжитими в перiод ревiзії заходами не забезпечено повне усунення виявлених ревiзiєю порушень, ревiзуючi готують i за пiдписом керiвника (або його заступника) вiдповiдного пiдроздiлу контрольно-ревiзiйної служби направляють керiвництву перевiреного об’єкта вимогу щодо усунення виявлених порушень та вжиття, в установленому чинним законодавством порядку, заходiв щодо повного вiдшкодування збиткiв та притягнення осiб, винних в допущених порушеннях, до дисциплiнарної i матерiальної вiдповiдальностi.

4.27. Про виявленi порушення законiв України постанов Верховної Ради України нормативних актiв Президента України i Кабiнету Мiнiстрiв України, а також нормативно-правових актiв мiнiстерств та iнших центральних органiв виконавчої влади, зареєстрованих в установленому порядку в Мiнiстерствi юстицi України у випадках, передбачених чинним законодавством, подаються iнформацiї:

- Головним контрольно-ревiзiйним управлiнням України - Президенту України , Верховнiй Радi України , Кабiнету Мiнiстрiв України , мiнiстерствам, іншим центральним органам виконавчої влади;

- контрольно-ревiзiйними управлiннями в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi i Севастополi - Головному контрольно-ревiзiйному управлiнню України , мiнiстерствам, iншим центральним органам виконанчої влади, обласним, районним, Київськiй та Севастопольськiй мiським державним адмiнiстрацiям;

- контрольно-ревiзiйними вiддiлами у районах, мiстах i районах у мiстах - контрольно-ревiзiйним управлiнням в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi, вiдповiдним мiсцевим державним адмiнiстрацiям;

- результати ревiзiй виконання бюджетiв в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi i Севастополi та стану роботи фiнансових органiв i органiв Державного казначейства повiдомляються керiвником ревiзiйної групи Радi Мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, керiвництву обласних, Кiйвської i Севастопольської мiських державних адмiнiстрацiй та в разi необхiдностi розглядаються на засiданнях Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, колегiй обласних, Київської i Севастопольської мiських державних адмiнiстрацiй. Для розгляду на мiсцi результатiв таких ревiзiй, доповiдання їх на засiданнях колегій державних адмiнiстрацiй, вирiшення питань щодо вжиття заходiв по пiдвищенню рiвня роботи фiнансових органiв i органiв Державного казначейства та забезпеченню належного рiвня виконання бюджету, у необхiдних випадках в Автономну Республiку Крим, областi, мiста Київ i Севастополь виїжджають керiвнi працiвники Мiнiстерства фiнансiв України чи Головного контрольно- ревiзiйного управлiння України . Матерiали таких ревiзiй за рiшенням керiвництва Мiнiстерства фiнансiв України розглядаються на засiданнi його колегії;

- результати ревiзiй виконання бюджетiв районiв, мiст, районiв у мiстах та стану роботи фiнансових i казначейських органiв цих регiонiв доповiдаються мiсцевим державним адмiнiстрацiям та розглядаються на засiданнях, для участi в роботi яких в райони (мiста) виїжджають керiвнi працiвники обласного фiнансового управлiння чи контрольно-ревiзiйного управлiння в областi (мiстi). Керiвництво обласного фiнансового управлiння i контрольно-ревiзiйного в областi (мiстi) вирiшує також питання про необхiднiсть розгляду наслiдкiв таких ревiзiй на засiданнi обласного (мiського) фiнансового управлiння;

- результати ревiзiй виконання бюджетiв сiльських i селищних рад та забезпечення збереження у них коштiв виносяться на розгляд виконкомiв цих рад, а в необхiдних випадках - на розгляд вiдповiдних рад вищого рiвня.

4.28. При виявленнi iстотних порушень фiнансової дисциплiни, недостач коштiв i матерiальних цiнностей, iнших зловживань матерiали ревiзiї (перевiрки) передаються слiдчим органам i одночасно ставиться перед керiвництвом перевiреного пiдприємства, установи, органiзацiї або вiдповiдного органу управлiння питания про звiльнення вiд займаних посад винних у цьому осiб.

4.29. Вилученi перевiряючими документи зберiгаються до закiнчення ревiзiї або перевiрки; пiсля цього вони в день пiдписання акта ревiзiї (перевiрки) повертаються посадовим особам вiдповiдного пiдприємства, установи або органiзацiї пiд розписку згiдно з їх письмовим перелiком, якщо правоохоронними органами на дату завершення ревiзiї (перевiркн) не прийнято рiшення про виїмку цих документiв.

4.30. Матерiали, якi передаються у слiдчi органи, згiдно з описом, повиннi мiстити: лист (в якому має бути викладено коли, ким i за який перiод проводилась ревiзiя (перевiрка) в чому полягає суть порушень, зловживань, якi закони i їх статтi порушенi, розмiр заподiяних збиткiв, як вiдображено в бухгалтерському або складському облiку операції, здiйсненi з порушеннями, прiзвища й посади винних осiб); акт ревiзiї (перший примiрник); оригiнали документiв або їх копiї, якi пiдтверджують факти виявлених зловживань, якщо рішення про вилучення оригiналiв документiв пiсля закiнчення ревiзiї не прийнято правоохоронними органами; пояснення осiб, дiяльнiсть яких перевiрена, а також iнших осiб, якi мають значення для перевiрки обставин скоєння зловживань; iнвентаризацiйнi описи, якими зафiксовано недостачi коштiв i матерiальних цiнностей; акти контрольних обмiрiв виконаних ремонтних i будiвельних робiт, якими встановлено вiдхилення вiд актiв прийому-передачi їх виконання; висновки ревiзуючих за поясненнями службових осiб при наявностi їх заперечень по акту, опис документiв, що додаються до супровiдного листа. При цьому в справах контрольно-ревiзiйного пiдроздiлу повиннi бути залишенi: другий або третiй примiрник акту ревiзiї, копiї пояснень посадових осiб перевiреної органiзації по виявлених порушеннях i зловживаннях, копiї основних документiв, якi це пiдтверджують.

4.31. У випадках, коли дiями чи бездiяльнiстю посадових осiб державi або юридичнiй особi заподiянi матерiальнi збитки, але їх дії в кримiнальному порядку не розглядаються, належить поставити вимоги перед керiвником перевiреної або вищої (по пiдпорядкованостi) органiзацiї щодо пред’явлення цивiльних позовiв до винних осiб.

4.32. Безпiдставна вiдмова в порушеннi кримiнальної справи або постанова слiдчих органiв про припинення кримiнальної справи, порушеної за матерiалами проведених ревiзiй, можуть бути оскарженi органами державної контрольно-ревiзiйної служби в установленому чинним законодавством порядку.

4.33. Якщо виявлено шкоду, заподiяну працiвниками перевiрених пiдприємств, установ та органiзацiй внаслiдок порушення покладених на них трудових обов’язкiв, то керiвники органiв державної контрольно-ревiзiйної служби або їх пiдроздiлiв ставлять перед керiвниками перевiрених пiдприємств, установ та органiзацiй, а в необхiдних випадках перед керiвниками вищих органiв господарського управлiння (по пiдпорядкованостi) вимоги щодо часткового або повного покриття шкоди.

4.34. По наслiдках проведених ревiзiй (перевiрок) в межах наданих прав контрольно-ревiзiйнi пiдроздiли оформляють рiшення про застосування фiнансових санкцiй та накладення адмiнiстративних стягнень.

4.35. Органи державної контрольно-ревiзiйної служби в Українi:

- здiйснюють контроль щодо усунення виявлених на перевiрених пiдприємствах, в установах, органiзацiях недолiкiв та порушень, за виконанням своїх вимог, вiдшкодуванням збиткiв;

- ведуть облiк ревiзiй (перевiрок) та їх результатiв, складають i подають у вищi органи вiдповiдну звiтнiсть про свою роботу за установленими формами у визначенi термiни;

- систематично вивчають та узагальнюють матерiали ревiзiй (перевiрок) i на пiдставi цього вносять у вiдповiднi державнi органи, в необхiдних випадках, пропозицiї щодо перегляду чинних законiв, положень, правил, iнструкцiй, полiпшення системи контролю за дотриманням фiнансової дисциплiни, усунення причин i умов, що сприяли фiнансовим правопорушенням, полiпшення стану роботи вiдомчого контролю;

- готують i розповсюджують у своїй системi оглядовi або iнформацiйнi листи по обмiну досвiдом у роботi.