Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Романова Є.М. Контроль і ревізія, 200...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

2. Ревiзiя розрахункiв з бюджетом I позабюджетними фондами

Юридичні та фiзичнi особи нараховують та сплачують податки, збори та iншi обов’язковi платежi згiдно iз Законом України „Про систему оподаткування”. Окремими законами та постановами уряду визначається порядок нарахування та термiни сплати певного податку до бюджету. Отож, слiд пам’ятати, що при ревiзiї розрахункiв з бюджетом i позабюджетними фондами визначальним є податкове законодавство.

Загальнi вимоги, якi ставляться до даної частини розрахункiв, — перевiрка дотримання встановленого порядку правильного визначення сум, якi належать до бюджету i своєчасностi перерахувань в дохiд бюджету.

Враховуючи, що державна податкова iнспекцiя систематично спостерiгає i контролює правильнiсть визначення сум платежiв i своєчасностi їх перерахування в доходи бюджету, ревiзор повинен ознайомитись з результатами цих перевiрок i вияснити у податковiй iнспекцiї, якi iснують претензiї до даного пiдприємства щодо сплати податкiв в бюджет.

При перевiрцi правильностi та своєчасностi сплати слiд перевiрити облiковi регiстри по рахунках 31 „Рахунки в банках”, 64 „Розрахунки за податками й платежами”, 65 „Розрахунки за страхуванням”. Здiйснюючи перевiрку записiв по кредиту рахунку 31 „Рахунки в банках” та дебету 64, 65, з’ясовують своєчаснiсть перерахування податкiв та зборiв до бюджету. По кредиту рахункiв 64 „Розрахунки за податками й платежами”, 65 „Розрахунки за страхуванням” перевiряється правильнiсть розрахункiв сум податкiв, зборiв та iнших обов’язкових платежiв. Сальдо по рахунках „Розрахунки за податками й платежами”, 65 „Розрахунки за страхуванням” повинно вiдповiдати залишкам, вказаним в актi звiрки з податковою iнспекцiєю. У разi виявлення вiдхилень потрiбно з’ясувати їх причини.

Особливу увагу звертають на перевiрку декларацiй i розрахункiв по податках i зборах. Для визначення правильностi вирахування податкiв та зборiв, зiставляють заборгованiсть по розрахунках з бюджетом i позабюджетними фондами, якi вiдображенi на бухгалтерських рахунках, iз сумами, що вказанi в декларацiях i розрахунках.

З. Ревiзiя розрахункiв з пiдзвiтнiм особами

Ревiзiя розрахункiв iз пiдзвiтними особами має на метi встановити цiльове використання пiдзвiтних сум i виявити незаконнi i господарсько недоцiльнi витрати.

Пiдставою для перевiрки розрахункiв iз пiдзвiтними особами є накази i розпорядження, авансовi звiти iз прикладеними документами, записи по рахунку 372 „Розрахунки з пiдзвiтними особами». Ревiзiю розрахункiв з пiдзвiтними особами починають iз перевiрки змiсту касових операцiй i операцiй по рахунках в банку. Зiставляючи данi аналiтичного облiку по рахунку 372 «Розрахунки з пiдзвiтними особами» з даними по касi, визначають, як дотримувався порядок видачi сум на операцiйнi господарськi витрати. Одночасно перевiряють:

1) наявнiсть випадкiв видачi авансу особам, якi своєчасно не розрахувалися за попереднiй аванс;

2) випадки порушення строкiв закриття розрахункiв по кожному авансу зокрема;

3) випадки видачi авансу до погашення заборгованостi по попередньому;

4) передачу сум авансу однiєю пiдзвiтною особою iншiй;

5) своєчаснiсть подання авансових звiтiв.

Перевiряючи авансовi звiти iз використання пiдзвiтних сум на операцiйнi i господарськi витрати, потрiбно визначити законнiсть i доцiльнiсть таких витрат: детально вивчити документи, якi доданi до звiтiв по оплатi готiвкою вантажно-розвантажувальних робiт, послуг, придбання ТМЦ. Особливої уваги вимагає перевiрка достовiрностi таких пред’явлених пiдзвiтною особою документiв, як касовi чеки торгових пiдприємств за придбанi у них товари, рахунки дрiбнооптових баз i копiї прибуткових документiв на здачу придбаних матерiальних цiнностей.

Джерелами ревiзiї розрахункiв iз пiдзвiтними особами по вiдрядженнях є накази, розпорядження керiвника пiдприємства, посвiдчення на вiдрядження, данi по виданих грошових авансах, письмовi пояснення результатiв вiдрядження, авансовi звiти з додатками, записи по рахунках 30 „Каса”, 31 «Рахунки в банках”, 372 „Розрахунки з пiдзвiтними особами”.

На пiдставi наказiв i вiдмiток у посвiдченнi про вiдрядження визначають заданi i фактичнi строки вiдрядження: в межах України — до 30 календарних днiв, за кордон — 60 календарних днiв. На пiдставi вiдмiток у посвiдченнi про вiдрядження визначають правильнiсть оплати добових.

Невiд’ємною частиною ревiзiї пiдзвiтних сум є перевiрка витрат коштiв на службовi вiдрядження. При цьому слiд керуватися Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України «Про норми вiдшкодування витрат на вiдрядження в межах України та за кордон», затвердженого Мiнiстерством фiнансiв України вiд 10.06.1999 року №146.

Перевiряючи оплату проїзду, а також проживання в готелi, ревiзор керується Законом України „Про оподаткування прибутку підприємств” вiд 22.05.1997 р. №283/97 ВР, де вказано, що оплата проводиться в розмiрi фактичних видаткiв тiльки при поданнi пiдтверджувальних документiв.

При наявностi пiдтверджувальних документiв вiдшкодовуються витрати:

1) на побутовi послуги, що надаються в готелях (прання, чищення), але не бiльше 10 % вiд норм добових витрат для країни, куди вiдряджається працiвник;

2) бронювання мiсця в готелях в розмiрах не бiльше 50 % вартостi мiсця на добу;

3) за користування постiльними речами в поїздi;

4) комiсiйнi в разi обмiну валюти.

Працiвнику видаються кошти як в нацiональнiй валютi країни, куди скеровується працiвник, так i у вiльно конвертованiй валютi у виглядi авансу на поточнi потреби згiдно з нормами у розмiрах, обумовлених їх реальними потребами в країні перебування.