Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Романова Є.М. Контроль і ревізія, 200...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

5. Ревiзiя операцiй по претензiях I вiдшкодуванню матерiальних витрат

У своїй повсякденнiй роботi пiдприємства повиннi детально контролювати виконання договiрних зобов’язань i у випадках порушення умов договору вживати необхiднi заходи щодо дотримання передбачених в ньому санкцiй. Перевiряючи своєчаснiсть пред’явлення претензiй, потрiбно знати, що строк позовної давностi визначається з дня виникнения права на такий позов, тобто з дня, коли пiдприємство довiдалось про порушення свого права згiдно з умовами договору.

Як правило, претензії виникають через втрату або недостачу вантажу в дорозi, порушення строкiв доставки вантажу i т.д. Основою претензій є накладнi, де вказується дата прийому вантажу до вiдправлення. Використовуючи данi рахунку 374 „Розрахунки за претензiями”, аналітичного облiку матерiалiв та облiку недостач i втрат ТМЦ, ревiзор з’ясовує обгрунтованiсть претензiй, та заходи, якi вживались щодо вiдшкодування пiдприємству втрат, наявнiсть вiдмови по виставлених претензiях, законнiсть списання претензiйних сум на витрати виробництва, або на фiнансовi результати, якщо таке списання було в даному перiодi.

Детальнiй перевiрцi пiдлягають операцiї по рахунку 375 «Розрахунки за вiдшкодуванням завданих збиткiв». При цьому ревiзор виясняє, як дотримувались термiни та порядок розгляду випадкiв нестачi, втрат, розтрат та вжитi заходи по них. При цьому ревiзор керується Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 сiчня 1996 р, в якiй встановлено механiзм визначення розмiру збиткiв вiд розкрадання, нестачi, знищення матерiальних цiнностей. При цьому розмiр збиткiв вiд розкрадання, нестачi, знищення визначається за балансовою вартiстю цих цiнностей, але не нижче 50 % вiд балансовоi вартостi на момент встановлення такого факту, з урахуванням iндексу iнфляцiї, який щомiсячно визначає Держкомстат, вiдповiдного розмiру ПДВ та акцизного збору.

Далi ревiзор перевiряє правильнiсть оформлення матерiалiв по претензiях, недостачi, розкрадання, псування та виясняє наявнiсть випадкiв повернення арбiтражем, слiдчими та iншими органами, матерiали по недостачах та крадiжках через неякiсне їх оформлення i тi заходи, якi застосовувались до винуватцiв. Практика роботи показує, що неправильне оформлення матерiалiв робиться свiдомо для порятунку винуватцiв. Ревiзор зобов’язаний визначити причини недостач, крадiжок, розтрат. До них належать: умови збереження матерiальних цiнностей, порушення правил прийому та видачi матерiальних цiнностей, вiдсутнiсть контролю за їх збереженням, вiдсутнiсть точної контрольно-вимiрювальної апаратури та iнше. Одночасно необхiдно вияснити, чи не зверталась матерiально вiдповiдальна особа до адмiнiстрацiї з питаннями щодо прийняття вiдповiдних заходiв iз забезпечення нормальних умов збереження, прийому та видачi матерiальних цiнностей, та тi заходи, якi вжила адмiнiстрацiя за вимогою матерiально вiдповiдальних осiб. Практика контрольно-ревiзiйної роботи показує, що присудженi борги списують на збитки. Виявивши такi факти, ревiзор перевiряє обгрунтованiсть такого списання. Списання присуджених боргiв на збитки можливе тiльки при наявностi ухвали суду про неможливість такого утримання. Такi борги облiковуються на позабалансовому рахунку 072 „Невiдшкодованi нестачi i втрати вiд псування цiнностей”. 3авершуючи перевiрку, ревiзор з’ясовує:

  1. наявнiсть зобов’язання по всiх дебiторах про погашення їхньої заборгованостi (або за виконавчими листами);

  2. систематичнiсть надходження сум в погашення заборгованостi;

  3. вжитi заходи до боржникiв, якi порушують розрахункову дисциплiну.