Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Романова Є.М. Контроль і ревізія, 200...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

6. Ревiзія кредитних операцiй

Цiллю ревiзiї кредитних операцiй є перевiрка повноти i правильностi отримання банкiвських кредитiв, ефективностi їх використання та своєчасностi їх погашення. При проведеннi ревiзiї кредитних операцiй використовують: заявки на видiлення вiдповiдних лiмiтiв кредитування, строковi зобов’язання, де вказано суми i строки погашення виданих кредитiв, виписки банку, кредитнi договори, розрахунки економiчної ефективностi i окупностi витрат, проведених за рахунок довгострокових кредитiв, кошторисно-фiнансовi розрахунки по заходах, здiйснених за рахунок рахунку 50 „Довгостроковi позики”. До початку ревiзії кредитних операцiй необхiдно вияснити в установi банку, чи не було порушень правил кредитування з боку пiдприємства i одночасно ознайомитись iз актами перевiрок пiдприємства, проведеними банком.

Значне мiсце в ревiзiї кредитних операцiй займає перевiрка кредитних даних iз забезпечення виданих позик, тому що на цiй стадii ревiзії кредитних операцiй є найбiльше порушень. Практика контрольно-ревiзiйної роботи показує, що у склад забезпечень включають не прокредитованi ТМЦ, безтоварнi рахунки при кредитуванні пiд розрахунковi документи в дорозi. В таких випадках необхiдно вияснити, за чиєю вказiвкою були включенi у склад забезпечення непрокредитованi ТМЦ, безтоварнi рахунки i хто виконав дане доручення, в якiй сумi була одержана позика банку, на який термiн.

Короткостроковi i довгостроковi кредити банк надає на певнi цiлi, тому ревiзору необхiдно перевiрити цiльове використання одержаних кредитiв. Завершують ревiзiю кредитних операцiй перевiркою своєчасностi погашення одержаних позик. Для цього використовують данi строкових зобов’язань по сумах i термiнах погашення заборгованостi банку, данi виписок по вiдповiдних рахунках, данi бухгалтерського облiку по прострочених платежах.

За наявностi прострочених кредитiв видача нових не допускається. Процентнi ставки за користування кредитом, обумовленi в кредитному договорi, нараховуються банком i списуються позичальником не рiдше одного разу в квартал за платiжним дорученням. В разi вiдмови вiд сплати боргiв за позиками банк їх стягує в претензiйно-позовному порядку. Як правило, контроль за виконанням умов укладеного позичальником кредитного договору здiйснюс банк.

7. Ревiзiя розрахункiв по оплатi працi

Перевiрка операцiй по нарахуванню зарплати та її виплатi є одним з найважливiших питань комплексної ревiзiї фiнансово-господарської дi яльностi пiдприємства.

Пiд час ревiзii необхiдно перевiрити такi основнi питання:

1) органiзацiя кадрової полiтики підприємства;

2) дотримання штатної дисциплiни;

3) використання робочого часу;

4) виконання норм виробiтку;

5) правильностi та своєчасностi розрахункiв з робiтниками та службовцями;

6) повноти та своєчасностi розрахункiв iз бюджетом та з фондами.

Для цього перевiряються такi документи:

— штатний розпис;

— накази та розпорядження адмiнiстрацiї стосовно руху особового складу;

— колективний договiр, трудовi договори, угоди, контракти;

— особовi картки працiвникiв;

— табель облiку вiдпрацьованого часу; наряди;

— листи облiку простоїв;

— акти про брак;

— виконавчi листи;

— листи непрацездатностi;

— розрахунково-платiжнi вiдомостi;

— реєстр депонованої зарплати;

— розроблювальнi таблицi;

— журнал-ордер по рахунку 66 «Розрахунки з оплати працi»;

— Баланс; форми статистичної звiтностi.

У ходi аналiзу кадрової полiтики пiдприємства ревiзор дослiджує питому вагу робiтникiв у загальнiй чисельностi працiвникiв. Проводиться також аналiз якiсного рiвня робiтникiв, використовуючи при цьому показники професiйного та квалiфiкацiйного складу, рiвня освiти.

При перевiрцi слiд пам’ятати, що досить часто квалiфiкацiйний рiвень працiвникiв залежить вiд термiну роботи на пiдприємствi, тобто вiд стажу. Тому проводять аналiз руху робочої сили, розраховуючи коефiцiєнти вибуття, приймання та плинностi робочої сили, порiвнюючи iз попереднiми перiодами.

Наступним етапом перевiрки є дотримання штатної та кошторисної дисциплiни. Передовсiм рекомендується здiйснити зiставлення фактичного штату працiвникiв та службовцiв зi штатним розписом. Як наслiдок може бути виявлення працiвникiв, що утримуються понад штат.

В ходi перевiрки вивчають розподiл обов’язкiв працiвникiв i службовцiв, їх фактичне завантаження роботою.

Слiд звернути увагу на ефективнiсть використання робочого часу. Спочатку зiставляють фактично вiдпрацьований час з плановим. При цьому уважно перевiряють табель облiку вiдпрацьованого часу. Данi табелi повиннi вестися по категорiях працiвникiв. Найбiльш розповсюдженими порушеннями табельного облiку є проставлення робочих днiв за перiод тимчасової непрацездатностi або за перiод неявок на роботу без поважних причин.

При проведеннi ревiзiї ревiзор має проводити власнi спостереження щодо своєчаснiсть приходу працiвникiв на роботу i закiнчення робочого дня. Аналiзу пiдлягають прихованi цiлоденнi та годиннi втрати робочого часу.

Для здiйснення перевiрки результатiв працi робiтникiв-вiдрядникiв перевiряється точнiсть облiку виробiтку. Облiк виробiтку на пiдприємствi ведеться у рапортах про виробiток, маршрутних листах, вiдомостях облiку заробiтку, нарядах i т.д. В цих документах повиннi бути вказанi виробiток робiтника або бригади i розцiнки за одиницю продукцiї.

Перевiряючи правильнiсть нарахування погодинної заробiтної плати (службовцям), до уваги беруть данi про фактично вiдпрацьований час та система встановлених ставок.

При цьому можна виявити такi типовi порушення, як неправильне вiдображення дати прийому на роботу або звiльнення з роботи, завищення окладу, а також включення в робочi днi перiоду, за якi слiд було б нараховувати допомогу по тимчасовiй непрацездатностi.

При ревiзiї заробiтної плати перевiрцi також пiдлягають: допомога по тимчасовiй непрацездатностi та допомога по вагiтностi i пологах, а також виплати за виконання державних та громадських обов’язкiв у робочий час. Спецiальну увагу слiд придiлити перевiрцi законностi правильностi нарахування вiдпусткових сум.

Допомога по тимчасовiй непрацездатностi при хворобi, калiцтвi, тимчасовому переведеннi на iншу роботу в зв’язку з захворюванням, при доглядi за хворим членом сiм’ї, карантинi, санаторно-курортному лiкуваннi i протезуваннi - в розмiрi до повного заробiтку в таких розмiрах:

— з безперервним стажем роботи до 5 рокiв — 60% середнього заробiтку;

— з безперервним стажем вiд 5 до 8 рокiв — 80% середнього заробiтку;

— з безперервним стажем роботи бiльше нiж 8 рокiв — 100% середнього заробiтку.

Слiд пам’ятати, що допомога не надається:

- працiвникам, якi навмисно заподiяли шкоду власному здоров’ю. Попередньо виданi їм суми допомоги пiдлягають стягненню в судовому порядку;

- при тимчасовiй непрацездатностi вiд захворювань або травм, що настали внаслiдок сп’янiння або дiй, пов’язаних iз сп’янiнням, а також внаслiдок зловживання алкоголем;

- працiвникам, у яких тимчасова непрацездатнiсть настала внаслiдок травм, отриманих при скоєннi ними злочинiв (крiм осiб, засуджених до виправних робiт, яким допомога надається на загальних пiдставах);

- за час примусового лiкувания за рiшенням суду (крiм психiчно хворих);

- за час знаходження пiд арештом i за час судово-медичної експертизи.

Розрахунок допомоги по тимчасовiй непрацездатностi провадиться виходячи з середнього заробiтку за фактично виконаний обсяг робiт за два останнi мiсяцi, що передують подiї. Допомоги по вагiтностi та пологах, суми за виконання державних та громадських обов’язкiв в робочий час — розраховуються аналогiчно, але у всiх випадках виплачується 100% середнього заробiтку.

Перевiряючи правильнiсть утримань iз сум заробiтної плати, ревізор повинен знати:

1) прибутковий податок згiдно iз встановленою шкалою з урахуванням пiльг;

2) збiр на обов’язкове пенсiйне страхування згiдно встановлених процентiв вiд нарахованої заробiтньої плати;

З) збiр до фонду соцiального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатностi та витратами, зумовленими народженням та похованням згiдно встановлених процентiв вiд нарахованої заробiтньої плати;

4) збiр до фонду соцiального страхування, на випадок безробiття згiдно встановлених процентiв вiд нарахованої заробiтньої плати;

5) алiменти (згiдно з виконанчим листом);

6) сума отриманого авансу;

7) надлишково виплаченi суми за попереднiй перiод;

8) своєчасно неповерненi пiдзвiтнi суми;

9) штрафи (згiдно з протоколами чи актами).

При перевiрцi особливу увагу придiляють правильностi оформлення розрахунково-платiжних вiдомостей, в яких зустрiчаються такi порушення:

1) включення до вiдомостей пiдставних осiб (встановлюють шляхом проведення зустрiчної перевiрки);

2) завищення суми «Разом до виплати» (встановлюють арифметичною перевiркою);

3) збiльшення суми нарахованої зарплати, а потiм її утримання пiд виглядом вкладу на рахунок в банк (встановлюють шляхом перевiрки правильностi нарахування зарплати i, при необхiдностi, зустрiчної перевiрки в банкiвськiй установi). Слiд також звернути увагу на правильнiсть бухгалтерського оформлення операцiй з оплати працi.