Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Романова Є.М. Контроль і ревізія, 200...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

2. Перевірка фiнансової (бухгалтерської) звiтностi

Метою ревiзiї достовiрностi даних облiку є з’ясування того, наскiльки данi первинного документа вiдповiдають дiйсностi за усiма реквiзитами, а саме: за термiном здiйснення операції, мiсцем, за натуральними та цiновими показниками, пiдписами осiб тощо.

Здiйснюючи ревiзiю, треба перевiрити безпосередньо на пiдприємствi за документами правильнiсть вiдображення на бухгалтерських рахунках результатiв попередньої ревiзiї.

Якщо перевiрками встановлено допущенi у минулому роцi помилки, то виправлення за минулий рiк не вносяться, а вiдображаються у поточному роцi як прибутки (збитки) минулих рокiв, що виявленi у звiтному перiодi, в кореспонденцiї з вiдповiдними рахунками у звiтi за формою № 2 та видiляються у вiдповiдному рядку в декларацiї податку на прибуток. Якщо у звiтностi поточного року встановлено помилки ще до моменту подання та затвердження рiчного звiту за поточний рiк, то виправлення здiйснюються у бухгалтерських звiтах сторнуванням неправильних записiв та замiною їх правильними у тому мiсяцi, у якому вони виявленi.

Якщо за результатами перевiрок виявлено факти заниження прибутку, то донарахованi за результатами ревiзiй (перевiрок) вiдповiдно до чинного законодавства суми податкiв, штрафи за це порушення i пеня у податковому облiку вiдносяться на зменшення прибутку, що залишився у розпорядженнi пiдприємства, а у бухгалтерському — на витрати.

Для здiйснення ревiзiї достовiрностi облiку та звiтностi користуються методом зiставлення конкретного факту iз даними бухгалтерського облiку та звiтностi. Так, наприклад, перевiряючи достовiрнiсть виконаних робiт iз ремонту житлових чи iнших будинкiв, треба зiставити обсяги робiт (площа поверхнi, об’єм кладки тощо), якi вказанi в актах i нарядах iз нарахування заробiтної плати за проведену роботу.

Одним iз найефективнiших методiв є контрольнi обмiрювання, якi здiйснюються у присутностi замовника та виконавця робiт i за наслiдками яких складається акт. За допомогою каталогiв перевiряється правильнiсть застосування розцiнок на окремi види роботи.

Для пiдвищення ефективностi таких перевiрок велике значення має знання технологiчних особливостей господарських операцiй, якi перевiряються, а також умiння ревiзора максимально пов’язати один документ з iншим, який теж стосується складання документа, що перевiряється. Тобто ревiзоровi треба документально поновити рух того чи iншого матерiалу.

Практично перевiрка за рiзними питаннями є перевiркою достовiрностi облiку та звiтностi. Тому головною вимогою ревiзора має бути вимога щодо правильностi й достовiрностi складання первинного документа. Вiдсутнiсть на ньому навiть незначного реквiзиту — дати, штампа пiдприємства, одиницi вимiрювання — потребує здiйснення детальної перевiрки, що в кiнцевому пiдсумку може сприяти виявленню значних порушень.

Крiм того, перевiряються графiки подання звiтностi i примiтки до фiнансових звiтiв, а також те, як на пiдприємствi виконуються зауваження податкових служб, пропозицiї i рiшення вищої органiзацii, фiнансових органiв, банкiв щодо поточної i перiодичної звiтностi.

Для визначення правильностi складання бухгалтерського балансу, звiту про фiнансовi результати, звiту про рух грошових коштiв, звiту про власний капiтал пiдприємства ревiзору обов’язково необхiдно перевiрити взаємну погодженiсть показникiв фiнансовоi звiтностi.