Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Романова Є.М. Контроль і ревізія, 200...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

З. Органiзацiя I проведення ревiзій (перевiрок)

3.1. Ревiзії (перевiрки) за зверненнями правоохоронних органiв, пiдписаними їх керiвниками, заступниками керiвникiв чи начальниками спецiальних пiдроздiлiв, проводяться органами ДКРС, як правило, у строк до 30 робочих днiв з дати початку ревiзії (перевiрки). Дата початку ревiзії (перевiрки) зазначається керiвником органу ДКРС у посвiдченнi щодо її проведення. У виняткових випадках, при особливiй складностi, а також при великому перелiку об’єктiв, де необхiдно провести зустрiчнi перевiрки, цей строк може бути продовжений керiвником органу ДКРС на термiн, узгоджений з правоохоронним органом, за iнiцiативою якого проводиться ревiзiя (перевiрка). При вiдсутностi згоди iнiцiатора ревiзiї (перевiрки) на її продовження за умов ненадходження матерiалiв зустрiчних перевiрок або виявлення в ходi ревiзії (перевiрки) вiдсутностi частини документiв бухгалтерського облiку результати ревiзiї (перевiрки) оформляються промiжним актом i невiдкладно передаються до правоохоронного органу.

3.2. Внесенi правоохоронними органами в ходi ревiзії (перевiрки) додатковi питання приймаються ревiзором до виконання лише за рiшенням керiвника органу ДКРС.

3.3. Керiвнику ревiзiйної групи (ревiзору) слiд мати на увазi, що працiвники правоохоронних органiв зобов’язанi сприяти посадовим особам органiв ДКРС у виконаннi їх обов’язкiв. У разi недопущення працiвникiв органiв ,ДКРС на територiю пiдприємства, установи чи органiзації, вiдмови у наданнi документiв для ревiзiї (перевiрки) та будь-якої iншої протиправної дії органи прокуратури, МВС, СБУ чи податкової мiлiцiї на прохання ревiзорiв зобов’язанi негайно вжити вiдповiдних заходiв для припинення такої протидії, забезпечити нормальне проведення ревiзiї (перевiрки), охорону працiвникiв контрольно-ревiзiйної служби, документiв та матерiалiв, що перевiряються, а також вжити заходiв для притягнення винних осiб до встановленої законом вiдповiдальностi.

3.4. Якщо на початку або в ходi проведення ревiзiї (перевiрки) буде встановлено, що на пiдприємствi, в установi, органiзацiї вiдсутнiй належний бухгалтерський облiк (вiдсутнi первиннi документи, облiковi регiстри i звiти), що унеможливлює її проведення, ревiзор перевiряє, чи повiдомлено про це письмово керiвником об’єкта контролю правоохоронний орган, чи створено за наказом керiвника об’єкта контролю комiсiю для складання перелiку вiдсутнiх документiв та розслiдування причин їх зникнення або знищення, чи оформлено актом результати роботи комiсiї та чи надiслано копiю акта у 10-денний термiн органу, у сферi управлiння якого перебуває об’єкт контролю, податковим та фiнансовим органам. Зазначенi контрольнi дії ревiзор оформляє промiжним актом, який невiдкладно надсилається контрольно-ревiзiйним пiдроздiлом iнiцiатору ревiзiї (перевiрки). Водночас контрольно-ревiзiйним пiдроздiлом письмово повiдомляється iнiцiатор ревiзiї (перевiрки) та керiвництво об’єкта контролю про необхiднiсть поновлення бухгалтерського облiку i обсяги цiєї роботи. Пiсля зазначеного письмового iнформування керiвництвом контрольно-ревiзiйного пiдроздiлу може бути прийнято рiшення про призупинення такої ревiзiї (перевiрки). Питання поновлення бухгалтерського облiку на об’єктi, який перевiряється, вирiшує вiдповiдний правоохоронний орган. Працiвники органiв ДКРС не залучаються до поновлення бухгалтерського облiку. Пiсля поновлення бухгалтерського облiку в обсягах, що визначаються чинним законодавством, за повiдомленням правоохоронного органу або керiвницт ва об’єкта контролю ревiзiя (перевiрка) продовжуеться.

3.5. Ревiзiя (перевiрка) проводиться за оригiналами або належним чином оформленими копiями первинних бухгалтерських документiв, даними облiку i звiтностi, документами розпорядчого характеру та iншими документами, якi вiдповiдають вимогам наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 24.05.95 № 88 „Про документальне забезпечення записiв у бухгалтерському облiку i звітності”. При виявленнi недостач коштiв, матерiальних цiнностей та iнших порушень з ознаками зловживань за умов, коли збереження пiдтверджувальних докумевтiв на об’єктi, який перевiряється, не гарантується, а також у випадках виявлення фiктивних документiв, пiдробок i фальсифiкацiй ревiзори вилучають оригiнали необхiдних документiв на строк до закiнчення ревiзiї (перевiрки). У справах пiдприємства, установи, органiзацiї залишається акт вилучення та копiї або реєстр вилучених документiв, завiренi пiдписами ревiзора i головного бухгалтера чи iншої вiдповiдальної особи об’єкта, що ревiзуеться. Копiї зазначених докумевтiв робляться за рахунок об’єкта контролю. Про вилучення в перiод ревiзiї (перевiрки) оригiналiв необхiдних документiв керiвником контрольно-ревiзiйного пiдроздiлу невiдкладно письмово повiдомляється iнiцiатор ревiзiї (перевiрки), який вирiшує питания щодо забезпечення їх збереження, а пiсля завершення ревiзiї (перевiрки) потреби в приєднаннi їх до справи. Якщо правоохоронним органом до часу завершення ревiзiї (перевiрки) не буде прийнято рiшення про виїмку документiв у органу ДКРС, то останнiй не пiзнiше наступного дня пiсля пiдписання акта ревiзiї або перевiрки має повервути цi документи керiвництву об’єкта контролю пiд розписку з перелiком повернених документiв. Виїмка правоохоронним органом в органу ДКРС вилучених останнiм в об’єкта контролю документiв оформляється протоколом iз зазначенням в ньому всiх тих даних, що мiстяться в актi вилучення.

3.6. У ходi ревiзiї (перевiрки) працiвники органiв ДКРС здiйснюють контрольнi дії, керуючись при цьому Інструкцiєю про порядок проведения ревiзiй i перевiрок органами державної контрольно-ревiзiйної служби в Україні затвердженою наказом ГоловКРУ України вiд 03.10.97 № 121 та зареестровано в Мiнiстерствi юстиції України 24.10.97 за № 497/2301 (iз змiнами i доповненнями).

3.7. У разi потреби ревiзори iнформують правоохороннi органи про доцi льнiсть проведення контрольних обмiрiв, контрольних запускiв сировини у виробництво, призначення лабораторних аналiзiв, що потребують спеціальних знань. Проведення зазначених робiт, при неможливостi забезпечити їх оперативне виконання силами органу ДКРС, органiзовує правоохоронний орган - iнiцiатор ревiзії (перевiрки). Матерiали роботи залучених спецiалiстiв подаються в письмовiй формi до органу ДКРС, який проводить ревiзiю (перевiрку).

3.8. Результати контрольних обмiрiв, контрольних запускiв сировини у виробництво, лабораторних аналiзiв за належно оформленими спецiалiстами i пiдписаними керiвництвом об’єкта контролю довiдками стисло викладаються в основному актi.

3.9. При потребi перевiрки стану збереження коштiв i товарно-матерiальних цiнностей та здiйснення розрахункiв проводяться iнвентарвзації.

Керiвник ревiзiйної групи забезпечує раптовiсть проведення iнвентаризації та присутнiсть при цьому вiдповiдних посадових i матерiально вiдповiдальних осiб. Інiцiатор ревiзії (перевiрки) при потребi забезпечує залучення до iнвентаризацiй вузькогалузевих спецiалiстiв (експертiв, мистецтвознавцiв тощо).

У разi вiдсутностi керiвника, матерiально вiдповiдальних осiб, що унеможливлює проведення iнвентаризацii за наказом керiвництва об’єкта контролю, органiзацiю проведення iнвентаризацiї iз залученням незалежних спецiалiстiв забезпечує iнiцiатор ревiзiї (перевiрки).

3.10. За фактами виявлених порушень та недостач готiвки i товарно-матерiальних цiнностей, а також в iнших випадках, коли є потреба, ревiзор запрошує письмовi пояснення вiд посадових та матерiально вiдповiдальних осiб об’єкта, який ревiзується (перевiряється). Пояснення, конкретнi й вичерпнi по сутi поставлених питань, запрошуються на iм’я керiвника органу ДКРС, яким призначена ревiзiя (перевiрка), з обов’язковим позначенням дати. З огляду на цi вимоги рекомендується вручати особам, вiд яких запрошуються пояснення, питання в письмовiй формi. Копiї перелiкiв цих питань нарiвнi з одержаними поясненнями слiд долучати до матерiалiв ревiзiйної справи.

3.11. Якщо в перiод проведення ревiзiї (перевiрки) посадова (матерiально вiдповiдальна) особа не з’явилася на запрошення ревiзора, вiдмовилася вiд надання письмового пояснення або не дала вичерпних вiдповiдей на поставленi питания, ревiзор письмово iнформує про це вiдповiдний правоохоронний орган для реагування у вiдповiдностi з чинним законодавством.

3.12. При встановленнi фактiв недостач, знищення або умисного псування товарно-матерiальних цiнностей розмiр збиткiв визначається згiдно з чинними законами або iншими нормативно-правовими актами.

3.13. При виявленнi фактiв використання коштiв i товарно-матерiальних цiнностей не за призначенням їх вiдшкодування i поновлення, а також усунення інших порушень фiнансової дисциплiни проводиться згiдно з чинним законодавством.

3.14. Якщо в ходi ревiзii (перевiрки) встановленi випадки недостач, знищення, псування товарно-матерiальних цiнностей, якi були виявленi до початку її проведення при iнвентаризацiях силами працiвникiв самого пiдприємства, установи, органiзацiї чи iншими контрольними органами, то ревiзором обов’язково перевiряється правильнiсть визначення й вiдображення в бухгалтерському облiку розмiру збиткiв у вiдповiдностi до чинного законодавства; у випадках його порушення визначається i вiдображається в актi ревiзiї (перевiрки) рiзниця в оцiнцi майна, що пiдлягає вiдшкодуванню.

3.15. У перiод проведення ревiзiї (перевiрки) представники правоохоронного органу - iнiцiатора ревiзiї (перевiрки), при потребi, сприяють одержанню в установленому порядку ревiзором вiд Нацiонального банку України та його установ, комерцiйних банкiв та iнших кредитних установ потрiбних вiдомостей, копiй документiв, довiдок про банкiвськi операцiї й залишки коштiв на рахунках об’єктiв, що ревiзуються (перевiряються).

3.16. Для встановлення достовiрностi здiйснених фiнансово-господарських операцiй на об’єктi, який ревiзується (перевiряється), правильностi їх вiдображення в його бухгалтерському облiку ревiзори при необхiдностi за сприяння правоохоронного органу отримують документальнi пiдтвердження цим операцiям на iнших пiдприємствах, в установах чи органiзацiях. Для цього на об’єкти, якi мали правовiдносини з об’єктом контролю, направляються або письмові запити про надання довiдок, копiй документiв про операцiї та розрахунки з пiдприємством, установою, органiзацiєю, що ревiзується або перевiряється, або на такi об’єкти для ознайомлення з вiдповiдними ориiгiналами документiв, одержання їх копiй чи пояснень за посвiдченнями про проведення зустрiчних перевiрок направляються ревiзори, якi оформляють результати такого контролю актом. При цьому зустрiчнi перевiрки у суб’єктiв господарювання, непiдконтрольних органам ДКРС, в ходi ревiзiї (перевiрки), що проводяться за постановою прокурора, слiдчого чи особи, що проводить дiзнання, здiйснюються органами ДКРС на пiдставi постанови про призначення таких зустрiчних перевiрок.

Зустрiчнi перевiрки на непiдконтрольних пiдприємствах за межами регiону (Автономної Республiки Крим, вiдповiдної областi, мiст Києва чи Севастополя), в якому з iнiцiативи правоохоронного органу проводиться основна ревiзiя чи перевiрка, доцiльно щоб органiзовували правоохороннi органи адмiнiстративних центрiв, де вони мають бути проведенi.

3.17. Органом ДКРС при сприяннi правоохоронного органу протягом термiну ревiзiї (перевiрки) вживаються заходи щодо максимального вiдшкодування завданих державi збиткiв та усунення iнших фiнансових порушень.

3.18. На вимогу правоохоронних органiв для з’ясування додаткових питань щодо фiнансово-господарської дiяльностi об’єкта ревiзiї (перевiрки), якi не були поставленi в попереднiй постановi (iншому зверненнi), може проводитися додаткова ревiзiя (перевiрка) на пiдставi окремо винесеної постанови (по даного iншого звернення) за пiдписом прокурора, слiдчого, особи, яка проводить дiзнання, чи керiвника органу МВС або СБУ, в якiй визначаються додатковi питання або уточнюються попереднi. Проведення додаткової ревiзiї (перевiрки) за зверненням правоохоронного органу здiйснюється тим самим або iншим ревiзором (ревiзорами) виключно за рiшенням керiвника органу ДКРС.

3.19. Залучення посадових осiб органiв ДКРС на пiдставi пункту 2.6 цiєї Iнструкцiї до участi в ревiзiях (перевiрках), що проводять iншi органи державного фiнансового контролю, може здiйснюватися на строк до 15 робочих днiв. За погодженням з керiвництвом контрольно-ревiзiйного пiдроздiлу цей строк може бути продовжено. При цьому залученi до ревiзiї (перевiрки) ревiзори можуть перевiряти: у разi проведення ревiзiї (перевiрки) за постановою прокурора, слiдчого або особи, що проводить дiзнання, - всi питання, якi входять до компетенцiї органiв ДКРС; у разi залучення до проведення ревiзiї (перевiрки) на пiдконтрольному органу ДКРС пiдприємствi, в установi, органiзацiї - лише питания стосовно використання бюджетних позик, позик та кредитiв, гарантованих коштами бюджетiв, цiльового використання дотацiй та субсидiй, iнших бюджетних асигнувань, коштiв позабюджетних фондiв, а також належного виконання державних контрактiв, проавансованих за рахунок бюджетних коштiв.

3.20. Пiдставою для допущення працiвникiв органу ДКРС на об’єкт контролю для проведення чи участi в проведеннi ревiзiї (перевiрки) є посвiдчення контрольно-ревiзiйного пiдроздiлу та письмове звернення правоохоронного органу, якi пред’являються керiвнику об’єкта контролю.