Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
POSIBNIK-_Sarakhman.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

3.Виробництво і його фактори

Виробництво – не тільки процес створення благ, необхідних для задоволення різноманітних потреб людини. Це ще й виробництво самого життя людей, оскільки при цьому забезпечується їх фізичне існування, а також реалізація і розвиток їх здібностей для здійснення їх господарської діяльності люди використовують необхідні засоби, які прийнято називати економічними ресурсами (факторами виробництва).

Економічні ресурси – це усі природні, людські і виготовлені людиною ресурси, які використовуються для виробництва товарів і послуг.

Вони поділяються на:

  1. Матеріальні ресурси – земля, а також сировинні матеріали і капітал;

  2. Людські ресурси – праця і підприємницькі здібності (талант).

Розглянемо ці ресурси більш конкретно.

Земля. Земля – це усі природні ресурси, що застосовуються у виробничому процесі (ґрунти, ліси, родовища корисних копалин, водні ресурси – усе це дає природа).

Природа постачає людині матеріали з яких вона виробляє необхідні блага, й ті сили які людина використовує в процесі виробництва (сила вітру, води, атома). Земля основний і вихідний фактор виробництва, однак це пасивний фактор. Пасивний тому, що наявність тільки його не може привести до процесу господарської діяльності, поки в процес виробництва не включається людина. Основними природними умовами, які впливають на розвиток господарства, є: кліматичні умови, наявність корисних копалин, географічне положення.

Капітал.

Звичайно під капіталом розуміють суму грошей, яка приносить прибуток у вигляді відсотка. Капітал у науковому розумінні охоплює усі виготовлені засоби виробництва, які будучи результатами попередньої праці, призначені для подальшого виробництва. Тобто капітал має дві особливості:

1.він завжди є результатом попередньої праці людей;

2.він призначений не для безпосереднього споживання, а для подальшого виробництва. З цього погляду до капіталу відносять будівлі, устаткування, інструменти, транспортні засоби, сировину.

З народногосподарського боку капітал виступає як продуктивний капітал. Застосовуючи його в процесі праці, людина в надзвичайно великих масштабах збільшує свою силу і може виконати ту працю, яку без капіталу вона не змогла б ніколи зробити.

Гроші не належать до продуктивного капіталу, оскільки гроші нічого не виробляють, а є тільки представником капіталу, що можуть за певних умов перетворюватися на капітал (коли за них купляють засоби виробництва ).

ПРАЦЯ.

Людська праця включає сукупність усіх фізичних і розумових здібностей людини, які витрачаються для досягнення якихось господарських цілей. Людська праця є джерелом усіх дій щодо перетворення матерії і сил природи для задоволення людських потреб, є свідомим джерелом усіх економічних цінностей. Тільки завдяки праці людське суспільство досягло того надзвичайно високого ступеня матеріальної культури, який ми маємо зараз. Господарство тієї чи іншої країни дуже залежить від кількості та якості праці.

Кількість праці визначається абсолютною чисельністю населення, його віковим та статевим складом, степенем фізичного здоров’я і господарською активністю.

Якість праці залежить від таких факторів:

    1. загальні культурні умови (освітній і професійний рівень);

    2. економічні умови (суспільний і технічний поділ праці);

    3. правові умови (ступінь особистої свободи, законодавче забезпечення праці);

    4. фізіологічно-психологічні умови.

Усі фактори, які впливають на кількість та якість праці, знаходять своє відображення у поняттях продуктивності та інтенсивності.

Під продуктивністю праці розуміють кількість продукції, виробленої за одиницю часу: чим більше виробленої продукції, тим вища продуктивність.

Під інтенсивністю праці розуміють витрати робочої енергії за одиницю часу. Збільшення цих двох показників означає прогресивні тенденції в розвитку господарства.

В сучасному виробництві кожне підприємство поєднує в собі всі три фактори. Зовнішньою оболонкою, в якій відбувається об’єднання й організація усіх трьох факторів з метою виробництва життєвих благ, виступає підприємство.

Нарешті виділяється ще один економічний ресурс: ПІДПРИЄМНИЦЬКІ ЗДІБНОСТІ- риса людського ресурсу, яка включає:

  1. ініціативу;

  2. уміння приймати рішення;

  3. новаторство;

  4. ризик.

Ці чотири економічні ресурси – праця, земля, капітал і підприємницькі здібності – прийнято називати ще факторами виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]