Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
POSIBNIK-_Sarakhman.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Дайте визначення міжнародного поділу праці, назвіть причини його виникнення і форми прояву.

  2. Що таке інтернаціоналізація господарського життя та які головні форми її прояву?

  3. Дайте визначення поняття «світове господарство».

  4. Сформулюйте найважливіші суперечності сучасного світового господарства.

  5. Дайте коротку характеристику суті, форм і напрямів вивозу капіталу.

  6. Що таке науково-технічне співробітництво, яких форм воно набуває?

  7. Чим відрізняється світовий ринок від національного?

  8. Чим зумовлена еволюція теорії зовнішньої торгівлі ?

  9. Розкрийте суть і назвіть особливості етапів розвитку МВС.

  10. Визначте причини і розкрийте форми міжнародної міграції робочої сили.

  11. Які тенденції властиві сучасному періоді міжнародної міграції робочої сили?

Тема 15: “Економічні аспекти глобальних проблем”

Перед людиною відкривається величезне майбутнє, якщо вона зрозуміє це і не стане використовувати свій розум і свою працю на самознищення.

Володимир Вернадський

План

  1. Причини виникнення та суть глобальних проблем.

  2. Екологічна криза та форми її вияву.

  3. Паливно-енергетична та сировинна проблеми.

  4. Роззброєння та його роль у вирішенні глобальних проблем.

Основні терміни і поняття

Глобалізація. Фактори глобалізації. Глобалізація економіки. Глобальна економіка. Індекс глобалізації. Рівні глобалізації економіки. Форми прояву глобалізації економіки. Виклики глобалізації. Неоліберальна модель глобалізації. Синергетична модель глобалізації. Класифікація глобальних проблем. Екологічна криза. Екологічний неоколоніалізм. Технологічний та інформаційний неоколоніалізм. Екологічний протекціонізм. Стратегія екорозвитку. Форми міжнародного співробітництва у вирішені глобальних проблем. Концепція сталого розвитку. Ноосфера парадигма цивілізаційного розвитку.

1.Причини виникнення та суть глобальних проблем

В останні десятиріччя виник ряд проблем, які безпосередньо стосуються долі всього людства, зачіпають інтереси всіх народів і вийшли на загально планетний рівень. Від їх своєчасного розв’язання залежить існування цивілізації на Землі. Цього можна досягти лише спільними зусиллями всіх країн, міжнародних організацій. До цих проблем належить забезпечення стабільного миру, необхідність ефективної та комплексної охорони навколишнього середовища, ліквідація відсталості країн, що розвиваються, продовольча, сировинна, енергетична та демографічна проблеми, ліквідація хвороб, раціональне використання глибин світового океану, проблема розвитку самої людини, перспективи забезпечення її гідного майбутнього.

Поняття “глобальні проблеми” походить від французького слова global, що означає “всезагальний, охоплюючий всю земну кулю”. Кожна із названих проблем породжена комплексом специфічних причин, які зумовлені з одного боку, специфікою розвитку продуктивних сил, географічного середовища, рівня прогресу техніки, природно-кліматичні умови, тобто речовим змістом суспільного способу виробництва, а з іншого – специфічною суспільною формою, особливістю розвитку відносин власності.

Найбільшою загальною причиною загострення глобальних проблем, яка характеризує технологічний спосіб виробництва, є:

  1. Швидке зростання народонаселення в останнє десятиріччя, або демографічний вибух, який супроводжується не рівномірністю зростання населення у різних країнах;

  2. Низький рівень впровадження ресурсу – та енергозаощаджуючих, екологічно чистих технологій;

  3. Швидка урбанізація населення, зростання гігантських мегаполісів, що супроводжується скороченням сільськогосподарських угідь, лісів, бурхливою автомобілізацією;

  4. Нищівне ставлення людини до природи – винищення лісів, забруднення річок, прісної води, надмірне використання шкідливих хімічних добрив;

  5. Непродумана регіональна політика держави.

Глобальні проблеми людства – комплекс проблем, які вийшли за межі окремих держав і зачіпають інтереси всього людства. Це відвернення світової ядерної війни та забезпечення стабільності миру; необхідність подолання екологічної кризи та ефективної й комплексної охорони навколишнього середовища; продовольча, сировинна, енергетична криза; проблема розвитку самої людини, перспективи забезпечення її гідного майбутнього.

Основна причина загострення глобальних проблем – демографічний вибух, який супроводжується не рівномірністю зростання населення у слаборозвинутих країн. це зумовлює злидні, масовий голод (щорічно вмирає понад млн.. чол.; у 1991 році із 5,6 млрд. жителів планети лише 500 млн. чол.; жили добре, 900 млн. жили у злиднях, 1,7 млрд. не мали нормальної питної води).

Важливою причиною загострення глобальних проблем є не продумане ставлення людини до природи, що виявляються у винищенні лісів, природних річок, створенні штучних водойм, втраті величезних масивів землі, не помірному використанні шкідливих хімічних добрив.

Температура земної поверхні за останні 100 років підвищилась на 0,5º, вміст вуглекислого газу в повітрі щорічно зростає на 0,5%, концентрація шкідливих речовин в повітрі багатьох міст перевищує норму у 10 і більше разів. Близько 80% всіх видів захворювань пов’язані із споживанням не якісної води. В результаті екологічної кризи Україна щорічно втрачає 15-20% ВНП.

Сутність глобальних проблем людства визначається як комплекс зв’язків і відносин між державами та соціальними системами, суспільством і природою у загально планетному масштабі, які торкаються життєвих інтересів народів усіх країн і можуть бути розв’язані шляхом їх взаємодії. Різні глобальні проблеми людства пов’язані між собою. Так, гонкаозброєнь супроводжувалося колосальними витратами, які могли бути використані для розв’язання екологічної, продовольчої проблеми, подолання відсталості країн третього світу.

Першочерговою проблемою людства є відвернення термоядерної війни. Для цього необхідні демілітаризація економіки, переведення значної частини військового виробництва на випуск мирної продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]