Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
POSIBNIK-_Sarakhman.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Види підприємств за розміром

Розрізняють підприємства малі, середні та великі.

Згідно з Законом України «Про підприємства» до малих відносять такі підприємства:

- у промисловості і будівництві – з числом працюючих до 200 чол.;

- у науці і науковому обслуговуванні – до 100 чол.;

- в інших галузях виробничої сфери (крім роздрібної торгівлі) – до 50 чол.;

- у галузях нематеріального виробництва – до 25 чол.;

- у роздрібній торгівлі – до 15 чол.

В Італії малий бізнес охоплює до 500 зайнятих (в більшості використовується праця менше 20 робітників). В Японії – від 50 чол. в сфері послуг до 300 чол. в юридичних компаніях.

Засновниками малих підприємств можуть бути орендні, колективні, спільні підприємства, кооперативи, акціонерні товариства та громадяни.

Малі підприємства мають багато рис, які не можуть бути притаманні великим підприємствам:

- мале підприємство здатне найоперативніше реагувати на кон’юнктуру ринку і надавати таким чином ринку необхідної гнучкості;

- малий бізнес мобілізує значні фінансові й виробничі ресурси населення (трудові, сировинні).

Наприклад: в країнах економічно розвинутих на малий бізнес припадає до 90-95% усіх підприємств і дол. 20-60% ВНП.

- малий бізнес значно впливає на формування конкурентного середовища, що для нашої високо монополізованої економіки має велике значення;

- велика роль малого бізнесу у здійсненні прориву на важливіших напрямках НТП у галузях електроніки, кібернетики, інформатики, інформатики. У США на малий бізнес припадає 50% НТ розробок;

- розвиток малого бізнесу є фундаментальною основою формування «Середнього класу», що послаблює соціальну диференціацію.

За даними Міністерства статистики в Україні на початку 1996 року було зареєстровано 91601 малих підприємств. Це порівняно небагато. За експертними оцінками в них працює близько 2 млн. чол., або 10% всього зайнятого населення. Частина прибутку малих підприємств в загальній суті прибутку господарств становить лише 5 %.

Підприємство набуває прав юридичної особи з дня його державної реєстрації, яка проводиться в органах місцевої державної виконавчої влади. Для цього подаються такі документи: рішення власника майна; статус, в якому зазначають власника, найменування підприємства, місцезнаходження, предмет діяльності, органи управління і порядок їх формування, компетенція трудового колективу, порядок утворення майна, умови реорганізації та припинення діяльності; письмове підтвердження про юридичну адресу; квитанцію про сплату реєстраційного збору – 119 грн. Підприємці що, здійснюють діяльність без права юридичної особи подають тільки заяву.

Всі названі документи є засновницькими.

Реєстрація проводиться до 15 днів, після чого видається посвідчення про реєстрацію та надсилаються відомості в податкову, та відділ статистики. Направляється в банк заява про відкриття розрахункового рахунку, після цього повідомляється податкова інспекція в 3-ий строк.

Також надсилається заява в органи внутрішніх справ про виготовлення печатки, ескізи мають бути вже готові.

Негативні риси: нижча продуктивність, вища інтенсивність за рахунок продовження робочого дня, більші труднощі з фінансуванням, отриманням кредиту.

Для того, щоб стати невід’ємним елементом економіки України, з тими позитивними функціями, які вони виконують в розвинених країнах, треба стимулювати їхній розвиток.

Середні підприємства здійснюють виробництво невеликої, але стійкої номенклатури у значних кількостях. Вони швидше реагують на кон’юнктуру ринку завдяки оснащеності сучасною технікою. Переваги перед малими підприємствами у тому, що їм не завжди вистачає коштів для застосування НТД, а великим – мобільності для переналагодження виробництва.

Великі підприємства виготовляють масову продукцію стабільного асортименту. Це зменшує витрати, дає змогу знижувати ціни.

Переваги: активно формують ринок, створюють нові види товарів і послуг, здійснюють фінансування у технічні досягнення, на них зосереджено виробництво найновіших наукомістких галузей.

Підприємства класифікуються також за сферою, видом господарської діяльності. Зумовлено це суспільним поділом праці, відповідно до якого утворюються підприємства с/г, промислові, будівельні, транспорті, фінансові, торговельні, наукові сфери обслуговування.

Їх можна згрупувати на види: виробничі, посередницькі, фінансові, страхові.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]