Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
POSIBNIK-_Sarakhman.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

5. Поняття грошової маси. Грошовий мультиплікатор.

Грошова маса виступає як сума купівельних та платіжних засобів, що обслуговують господарський обіг і належать державі, фірмам та окремим особам. У грошовій масі розрізняють: активні гроші, що застосовуються у готівковому та безготівковому обігу і пасивні (нагромадження, резерви, залишки на рахунках), які лише потенційно – можуть використовуватися в угодах.

Грошову масу в залежності від ліквідності поділяють на певні грошові агрегати, або грошові комплекси.

Ліквідність – це можливість використання грошових засобів, або всіх фінансових активів в якості платіжного засобу.

Якщо грошові засоби безпосередньо використовувалися як засіб платежу (дуже легко), такі грошові засоби вважаються високоліквідними. Абсолютно ліквідними виступають гроші в своїй первинній формі – тобто готівка.

Всі грошові засоби за рівнем ліквідності поділяють на грошові агрегати. Причому агрегат з більш високим рівнем ліквідності входить в комплекс з більш низьким рівнем ліквідності. Ухвалена ціла система агрегатів, які вкладаються один в одний.

Кожен з комплексів характеризується певними показниками і кількістю грошової маси. В кожній країні є своя кількість грошових агрегатів: в США, Японії, Італії, - 4; Німеччині – 3 ; Франції – 10.

Загальні риси грошових арегатів :Мo, М1, М2, М3, L.

Мо – входять монети і паперові гроші. Цей агрегат абсолютно ліквідний

М1 – включає готівкові гроші, що є в обігу Мо + частина безготівкових грошей а саме гроші на банківських рахунках, до запитання, інші чекові вклади і дорожні чеки.

М2 – складається з усіх видів грошових засобів, які вводять в М1, а також гроші на термінових вкладах, нечекові ощадні вклади, М2 охоплює високоліквідні грошові засоби і страхові депозити, але невнликих розмірів. В США до них відносяться вклади до 100тис$.

М3 – утворюється з агрегата М2 + термінові ощадні вклади великих розмірів і вони належать різним організаціям і приватним фірмам.

L – включає віс грошові кошти, що входять в М3 + різноманітні цінні папери. В США до цінних паперів включають ощадні облігації, казначейські векселі і інші кредитні папери, які випускаються державою. Мають термін погашення 18 місяців. Платіжні властивості найбільш притаманні Мо. М1 в 90-хр. США- 15%.

Отже, основну частину грошової маси становлять різні види банківських депозитів (кредитних грошей), а також деякі види цінних паперів, які мають таку ж купівельну спроможність як і банківські рахунки. Грошова маса у розвинутих країнах формується у наш час на основі кредитів. Це означає, що банківська система, надаючи кредит під-ваш та окремим особам, тим самим збільшує грошову масу, оскільки в обіг при цьому надходить додаткова кількість заг. купівель. сили.

Грошовий мультиплікатор базується на тому, що резерви і рахунки загублені одним банком, отримуються іншим.

Процес мультиплікації пов’язаний з надходженням нових грошей (депозитів) у систему комерційних банків.

Таке надходження мож здійснюватися різними методами:

  • надходженням готівки;

  • проведення операції на відкритому ринку цінних паперів скарбниці;

  • надходження чеків, виписаних на інший банк;

  • отримання прямих кредитів від ЦБ.

Припустимо, що у банк А розміщено на дипозитний рахунок поточний вклад у 1000$. Дійсна форма обов’язкового резерву становить 20%. У цьому випадку, 200$ має бути переховано банком на резервний рахунок, решта суми у 800 доларів становитеме наднормативний резерв банку, його власний емісійний фонд.

Оскіль банкові невигідно утримувати в сейфах надлишкову готівку, банк А прагнутиме розмістити цих 800$ в іншому банку, надавши свому клієнтові відповідну позику.

Банк Б отримає від банку А депозитну суму 800$. 160$ - йде в резервний фонд, 640$ в інший банк В.

Наднормативні резерви, що їх втрачає здійснюючи інвестиції, окремий банк, не втрачає банівська система в цілому. У нашому випадку депозитні рахунки збільшуються у 5 разів (з 1000-5000$).

20% 800 20% 640 20% 512

Б1 200 Б2 160 Б3 128

Новід депозити: 1000 – 5000; обов’язкові депозити: 200 – 1000; позики та інвестиції: 800 $ -4000.

Гроші вкладчих вкладе в банк на депозит. Банк виписує чек на 1000$. Вкладчик здійснює платежі через чеки (купівля телевізора). Виробник бере чек і користується ним у купівлі матеріалів для нових телевізорів. Через певний час чек попавши в економіку обертається розом з грошима.

Величина мультиплікатора є оберненою величиною до норми обов’язкового відсотка.

m = 1/N (норм. обов. резерв.)

m = 1/0,2=5 (пройшовши банківську систему гроші зросли в 5 разів).

М – мах кількість нових кредитних грошей, якаможе бути створена 1$ надлишків резервів при даній величині N.

ΔМ=Е · m

Мах збільшення на поточному рахунку = надлишкові резерви · на грошовий мультиплікатор.

800$ · 5 = 4000$

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]