Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
POSIBNIK-_Sarakhman.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать
  1. суспільний поділ праці (спеціалізація виробництва);

  2. Економічне вілособлення окремих виробників;

Необхідною умовою ефективного функціонування ринку є також багатоманітність форм власності і видів господарювання, серед яких чільне місце посідає приватна власність.

Отже, ринкова економікаце відпрацьований механізм об’єктивної координації виробничої діяльності мільйонів людей і фірм з допомогою системи цін і ринків. Це така форма організації товарного господарства, за якої кожний окремий споживач взаємодіє через ринки з фірмами, щоб роз’язати три основні проблеми економічного життя – “що”, “як” і “для кого”.

Ринкова економіка – це засіб зв’язку, що пов’язує знання і діяльність мільйонів індивідів. Без будь-якого централізованого прийняття рішень ця економіка розв’язує такі завдання, які, не зміг би роз’язати і найбільший комп’ютер. Коли ж у ринковому механізмі виникають збої, настають економічні і політичні кризи.

2.Попит і пропозиція. Ринкова рівновага

У ринковій економіці на більшість запитань що? як? для кого виробляти? дають відповідь ринкові ціни. Сили, що визначають рівень цін – це попит і пропозиція.

Попит – це бажання і можливість споживача придбати товар чи послугу у пкевному місці і впевний час.

Попит – це виражені у формі таблиці наміри покупця щодо купівлі продукту. На кожний певний відрізок часу існує свій попит.

Таблиця

Показники

Ціна

Обсяг попиту

 

P

Qd

А

5

9

Б

4

10

В

3

12

Г

2

15

Д

1

20

Р

D

Q

Зв’язок між ціною і кількістю товару що купляється називають графіком попиту або кривою попиту (D).

Закон попиту – це обернений зв’язок між ціною і величиною попиту.

Важливо усвідомити, що у будь-який період часу кожен покупець продукту отримає менше задоволення, вигоди або користі від кожної наступної одиниці продукту, оскільки споживання підлягає дії принципу спадної граничної корисності – тобто принципу згідно з яким наступні одиниці даного продукту приносять все менше і менше задоволення. Споживачі купляють додаткрві одиниці продукту лише за умови, що ціна його знижується.

Приклад

Закон граничної корисності можна пояснити ефектами доходу і заміщення.

Ефект доходу вказує на те, що за нижчої ціни людина може дозволити собі купити більше даного продукту, не відмовляючись від придбання якихось альтернативних товарів. Тобто зниження ціни продукту збільшує купівельну спроможність грошового доходу.

Вища ціна призводить до протилежного результату (за низької ціни покупець придбає більше товару ніж потрібно – про запас).

Ефект заміщення виражається в тому, що із зниженням ціни у людини з’являється стимул придбати дешеві товари замість аналогічних, але дорожчих.

Споживачі схильні замінювати дорогі продукти дешевими (низька ціна на морозиво – частина людей віддасть перевагу морозиву перед цукерком чи лимоном, за високої ціни люди замість морозива придбають інші солодлщі).

Ефект доходу і ефект заміщення сполучаючись призводять до того, що у споживачів з’являється можливість і бажання купувати більшу кількість продукту за нижчу ціну, ніж за високу.

Отримана крива, побудована, виходячи із даних таблиці називається – кривою попиту і позначимо її буквою d – попит. Зв’язок між ціною і величиною попиту від’ємний або обернений.

Закон попиту означає, що за нижчої ціни люди купляють більшу кількість продукції, ніж за високої.

Яким чином впливають на криву попиту нецінові фактори?

До нецінових факторів відносяться:

  • смаки або переваги споживачів (стиль);

  • число споживачів на ринку;

  • грошові доходи (доходи зросли і попит зріс);

  • ціни на супутні товари (товари, що використовуються разом – взуттєвий крем і взуття – зросли ціни на взуття, знизився попит на крем);

  • ціни на товари замінники (2 товари призначені для задоволення майже однакових потреб – чорне взуття подорожчало, попит на коричневе зріс);

  • спиживчі очікування, щодо майбутніх цін і доходів;

  • зміни в навколишньому середовищі (спекотно – попит на соки зріс);

  • зміна корисності речі (надрукували, що морозиво корисне і люди стають красивішими).

Коли ціна стала, а попит змінюється: збільшується попит – крива попиту переміщується вправо П2; під впливом нецінових факторів попит зменшується, крива зміщується ліворуч П3.

Зміна величини попиту означає переміщення з однієї точки на іншу точку на постійній криві попиту.

Зміна попиту виражається у зміщенні кривої вправо або вліво.

Важливо зрозуміти різницю між попитом і величиною попиту.

Зміна попиту означає, що вся шкала змінилася і що крива змінила своє положення.

Зміна ж величини попиту означає переміщення з однієї точки на іншу точку на постійній кривій попиту.

Пропозиція – це та кількість речей, яку продавці готові запропонувати покупцеві у конкретному місці і в конкретний час.

Таблиця

Показники

Ціна

Обсяг

пропозиції

 

P

Qs

А

5

18

Б

4

16

В

3

12

Г

2

7

Д

1

0

P S

Q

Закон пропозиції – це прямий зв’язок між ціною і об’єктом пропонованої продукції. Підвищується ціна – зростає величина пропозиції. Це пояснюється прагненням виробників до прибутку. Чим вища ціна, тим більше стимулів для виробництва і продажу. При низькій ціні виробникам недоцільно більше випускати більше товарів, інакше витрати будуть більші від доходів.

Крім ціни, яка регулює пропозицію існують нецінові фактори:

  • зміни в технології виробництва (якщо витрати виробництва знизяться завдяки застосуванню нових технологій, це дозволяє виробникові запропонувати більше товарів на ринку);

  • зміни цін на ресурси (зменшується ціна – збільшується пропозиція);

  • податки (зменшуються – збільшується пропозиція);

  • перспективні чекання.

Якщо під впливом нецінових факторів пропозиція збільшується – крива зміщується вправо; пропозиція зменшується – крива зміщується вліво.

Зміна величини пропозиції означає рух по кривій з точки в точку.

Рівновага попиту і пропозиції.

Крива попиту і пропозиції дає уявлення скільки товарів покупці могли б придбати, а продавці запропонувати за різну ціну.

Але саме по собі вони не можуть показати за яку ціну справді відбудеться купівля-продаж. Однак взаємодія попиту і пропозиції врешті спричиняється до встановлення рівноваги, або ринкової ціни.

Ринкова ціна – ціна за якої обсяг попиту абсолютно дорівнює обсягу пропозиції.

P D S

Q

При ціні, що перевищує рівновагу, пропозиція більша попиту і виникає надлишок товару, що спонукає продавців до зниження ціни, доки пропозиція дорівнює попиту. Зниження ціни скорочує пропозицію і одночасно настрої покупців купляти їх у великій кількості.

За нижчої ціни попит більший пропозиції і виникає нестача товару. Конкуруючі покупці запропонують надбавки до ціни і будуть штовхати її в бік рівноваги. А таке підвищення ціни заставляє виробника підвищувати пропозицію, а споживач купить запропонований продукт і нестача щезає.

У стані рівноваги попиту і пропозиції ринок вважається збалансованим, цей стан зумовлює конкуренція.

Ціна рівноваги виконує такі функції:

  1. інформує товаровиробників про шляхи раціонального розподілу економічних ресурсів (вища ціна – потрібно збільшити обсяги виробництва);

  2. формує механізм ринкового співвідношення між індивідуальними і суспільно необхідними витратами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]