Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Derzh_spit_MT.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
757.25 Кб
Скачать

17.Економічна суть та поняття експорту (реекспорту), імпорту (реімпорту).

Під експортно-імпортними операціями (export – transaction) розуміють діяльність, пов’язану з купівлею – продажем товарної продукції (послуг) і ввозом-вивозом цієї продукції за кордон чи з-за кордону.

Імпортна оборудка (import) – це сукупність комерційних операцій по закупівлі і ввезенню іноземних товарів для наступної їх реалізації на внутрішньому ринку країни.

В митній статистиці розвинутих країн облік імпорту ведеться за окремими групами країн надходження і призначення товарів, що ввозяться.

Виділяються наступні види імпорту товарів:

  • іноземного походження, що ввозяться для споживання всередині країни (основна категорія імпорту);

  • іноземного походження, що пройшли через країну транзитом без поміщення їх на митні склади;

  • товари іноземного походження, що ввозяться для переробки (під митним наглядом) з наступним їх експортом;

  • вітчизняні товари, що ввозяться після їх переробки за кордоном;

  • вітчизняні товари, тимчасово вивезені за кордон на виставки, ярмарки, для здійснення підрядних робіт і знову ввезені в країну;

  • іноземні товари, що ввозяться тимчасово (наприклад для виставки, виконання будівельних та ін. робіт) і повинні бути вивезені через певний час, а також тара, транспортні засоби тощо.

Експортна оборудка (export, exportation) – сукупність комерційних операцій по продажу і вивозу товарів за кордон з передачею їх у власність іноземних контрагентами.

В залежності від походження чи призначення товарів, що вивозяться в статистиці розвинених країн розрізняють наступні види експорту:

  • вивіз товарів, що вироблені чи перероблені в країні експортера (основна категорія);

  • вивіз іноземних товарів після їх переробки в даній країні під митним наглядом;

  • вивіз вітчизняних товарів для переробки за кордоном під митним наглядом з наступним поверненням;

  • вивіз іноземних товарів, що пройшли транзитом через країну без розміщення їх на митних складах;

  • тимчасовий вивіз вітчизняних товарів;

  • вивіз за кордон іноземних товарів, ввезених в країну тимчасово.

Загальна схема експортної операції наведені вище (2.1.). Міжнародні послуги розглядаються як “невидимий” експорт – надання інтуристам та інтурфірмам сукупного туристського продукту (екскурсійних, готельних, транспортних страхових послуг тощо).

За законодавством деяких країн (РФ) як експорт зараховується продаж товарів інофірмам, фірмам за участю інопартнера без вивозу товарів (послуг) за кордон.

Реекспорт – вивіз товарів, раніше ввезених з-за кордону без їх переробки. Тобто, основна ознака ре експортного товару – відсутність їх переробки в реекспортуючій країні.

Реекспортні операції характерні для країн, в яких знаходяться посередницькі ринки, міжнародні товарні аукціони і біржі. Реекспорт здійснений без завозу в країну реекспортера по суті не відноситься до імпорту (експорту) цієї країни, хоча і обліковується митною статистикою. В основі поширення реекспортних операцій – цінова диференціація на різних покраяних товарних ринках внаслідок дії економічних або позаекономічних факторів (наприклад, реекспорт енергоресурсів українськими недержавними підприємствами на внутрішньому ринку за більш низькими цінами внаслідок міждержавних угод з РФ).

Особливо поширення реекспортні операції в межах вільних економічних зон, в межах яких діють спеціальні режими митного регулювання. Товари, ввезені на територію зон (складів) не обкладаються митом та ін. Зборами, податками на час перебування до моменту їх імпорту в країну або реекспорту. В останньому випадку товари вивозяться без будь-яких митних формальностей. Як супутні до реекспорту на території зон можуть здійснюватись операції по завершенню процесу виробництва (фасування, розлив напоїв, формування асортименту, наклеювання етикеток, сушіння сировинних товарів тощо); сортування і перевантаження товарів; ознайомлення покупців з товарними зразками.

Реімпорт – ввіз з-за кордону вітчизняних товарів, які не підлягають там переробці, (не проданих на аукціоні, з консигнаційного складу, забракованих і ін.), тобто товарів, які призначені для продажу. Товари які не призначені для продажу в реімпорт не зараховуються.