Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Derzh_spit_MT.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
757.25 Кб
Скачать

27.Особливості контрактів на поставку комплектного обладнання, сировини та напівфабрикатів

Особливістю контрактів купівлі-продажу комплектного обладнання є складність їх змісту та умов, збільшення переліку зобов`язань продавця, в тому числі і зобов`язань щодо поставки обладнання. Іншою особливістю є встановлення зв`язків не лише між двома основними контрагентами, а й між спеціалізованими фірмами-субпостачальниками, як дочірніми експортера, так і формально незалежними фірмами-субконтрагентами.

Цим зумовлена необхідність вказання в контракті зобов`язань експортера по організації комплектації поставки, своєчасності і якості поставок, відповідності їх вимогам специфікацій.

Отже, головна особливість контрактів – наявність системи взаємозв`язків між певною групою фірм, що беруть участь в поставках часто на етапі наукових і проектних робіт.

Предмет поставки в контрактах на комплектне обладнання включає:

  • проектну та технічну документацію;

  • обладнання певної продуктивності з вказанням витрат сировини, палива, виходу готового продукту;

  • комплекс технічних послуг по монтажу, налагоджуванню, пуску обладнання в експлуатацію, навчання спеціалістів.

Зв`язки між партнерами здійснюються в наступних напрямках:

- розробка технічних умов проекту і специфікацій до нього;

  • спільна розробка і обговорення проекту;

  • затвердження замовником технічного проекту;

  • контракти приймання обладнання паралельно з будівництвом окремих об`єктів;

  • відрядження спеціалістів для авторського нагляду, експлуатації і будівництва;

  • здійснення авторського нагляду за реалізацією проекту (будівництвом, шеф-монтажем, комплектацією обладнання);

  • здійснення техобслуговування обладнання, поставка запчастин.

Умови контракту по “якості” передбачають вказання технічних параметрів обладнання і порядку проведення випробувань, а також загальних вказівок на технічні умови чи стандарти.

В умовах “термін поставки” обов`язково вказують конкретний термін поставки, строки часткових поставок у відповідності до погодженого графіку. Датою поставки вважається дата акту приймання-здачі.

Умови контракту по ціні відрізняються складністю, пов`язаною зі складністю предмету поставки.

Методика передбачає встановлення цін на кожну часткову поставку в момент підписання контракту (базову ціну); коригування ціни з врахуванням динаміки цін на сировину, матеріали, зарплату (витрати виробництва) з врахуванням строку поставки.

Витрати виробництва оцінюються по трьох компонентах:

  • вартість виробництва машин, обладнання і матеріалів;

  • витрати на інженерно-консультаційні роботи;

  • витрати на будівельні роботи.

Умови платежу передбачають поєднання різних способів: готівкового і безготівкового (кредитного) чи авансового.

Авансовий платіж виплачується до початку виконання замовлення і складає від 10-15% вартості замовлення до 100% (при фінансуванні розробки і виготовлення нового товару, наприклад, літака). Може використовуватись товарна форма авансу у вигляді поставок сировини, комплектуючих для виготовлення обладнання.

Готівковий платіж здійснюється по частинах (за техдокументацією, обладнання, будівництво та ін.) або по готовності товару (наприклад, судна).

Поставки комплектного обладнання передбачають переважно безготівкову форму оплати в формі цільового кредитування. Термін виконання контрактів та суми контрактів обумовлюють використання залучених коштів, як правило, комерційних кредитів постачальників (в Західній Європі – 20-30%, в Японії – 70-75% всіх кредитів). Фірмові (комерційні) кредити надаються до 10-15р. і покривають до 80% суми контракту. Інша форма залучення коштів – банківські кредити знаходять поширення в останній час в зв`язку зі збільшенням масштабів угод, посиленням конкуренції. Як правило, вони надаються на пільгових умовах, поєднуються з державною підтримкою в формі гарантій та страхування.

Погашення кредитів здійснюється в грошовій і товарній формах (як правило, в розмірі 20-40% вартості контракту).

Авансовий платіж по кредитах складає від 10-20% суми контракту, пільговий період звільнення від сплати процентів, процентні ставки в розмірі 10-14% річних.

Переваги довгострокових контрактів визначаються наступними моментами. По-перше, сировинні товари мають стабільну якість і не підлягають моральному старінню (на відміну від переробленої готової продукції). В значній мірі незмінність умов довгострокових контрактів на сировину і півфабрикатів обумовлюється орієнтацією на певні технології переробки. Через це покупець часто не зацікавлений в покращенні якості сировини.

По-друге, шляхом укладення довгострокових угод задовольняються потреби виробництва в стабільних джерелах сировини.

По-третє, потреба в довгострокових контрактах визначається зростанням капіталомісткості розробки нових родовищ корисних копалин і необхідністю гарантій збуту для добуваючи компаній.

В сучасних умовах терміни дії довгострокових контрактів суттєво скорочуються внаслідок невизначеності господарської кон`юнктури, особливо в країнах, що розвиваються (наприклад, для вугілля – з 10 до 5 р.). Найбільш тривалі терміни для ринку газу і стабільного газоконденсату (до 20 р.). Особливістю сучасного стану довгострокових контрактів на сировину і матеріали є застосування методів поточних цін або цін з помірними обмеженнями (на відміну від фіксованих чи мало змінних цін в попередні роки).