Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Derzh_spit_MT.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
757.25 Кб
Скачать

55.Форми платежу.

Основними формами платежу є платіж готівкою, як протиставлення платежу з авансом чи в кредит, платіж з авансом і платіж в кредит. При поставках обладнання з тривалим терміном виготовлення використовують поєднання цих трьох способів.

Платіж готівкою (англ. – “cash payment”) здійснюється через банк до чи проти передачі експортером товаророзпорядних документів або самого товару в розпорядження покупця. Він передбачає оплату товару в певній вартості в період від його готовності для експорту до переходу в розпорядження покупця і може здійснюватись одноразово чи по частинах за однією з перерахованих умов:

1)отримання телеграфного повідомлення від експортера про готовність товару до відвантаження;

2)отримання телеграфного повідомлення від капітана судна про закінчення завантаження товару на борт судна;

3)проти вручення імпортеру комплекту товарних документів, перерахованих в контракті (англ. – “against delivery of shipping documents”);

4)проти вручення комплекту товарних документів з наданням для оплати декількох пільгових днів чи годин або з наданням банківської гарантії від імпортера на період приймання товару імпортера в порту призначення.

З точки зору інтересів імпортера найбільш вигідна остання умова, експортера – перша.

Готівковий платіж по частинах передбачає, в залежності від умов поставки, здійснення основного платежу (80-95%) після відвантаження або вручення товарних документів і решти – після приймання товару імпортером, закінченні гарантійного строку, введення в дію комплектного обладнання (5-10% суми платежу).

При поставках капіталомісткого обладнання з тривалими термінами виготовлення, коли готівковий платіж здійснюється по частинах по мірі готовності товару, окремі частини платежу встановлюються в процентах від загальної суми.

Для поставок на комплектне обладнання платіж розбивається на такі частини: за технологічну документацію, за обладнання (окремо за кожну позицію) і гарантійну суму, яка сплачується після досягнення експлуатаційних характеристик або після закінчення гарантійного строку.

Аванс (англ. – “advance”) застосовується при поставках на умовах кретиту і складає 5-40% вартості контракту, яка зараховується при остаточних розрахунках. При невиконанні зобов`язань аванс підлягає поверненню. На відміну від завдатку він не вважається способом забезпечення виконання зобов`язань експортером. В крупних контрактах повернення авансу забезпечується банківською гарантією.

Платіж з авансом (англ. – “advance payment”) передбачає виплату імпортером погоджених в контракті сум в рахунок платежів по контракту до моменту передачі товару в його розпорядження або до початку виконання замовлення.

Функції авансового платежу – кредитування експортера та гарантування виконання зобов`язань імпортера по прийманню товару (аванс може бути повернений на відшкодування збитків).

Формами надання авансу є товарна – надання експортеру сировини, комплектуючих для виготовлення об`єкту купівлі-продажу та грошова – в процентах від вартості розміщеного замовлення.

Погашення авансу (англ. – “repayment of an advance”0 здійснюється шляхом зарахування при поставці товару в процентах від кожної поставки. Можливий варіант зарахування авансу при остаточному розрахунку. В обох випадках за аванс нараховується процент в користь імпортера за період з дати видачі до поставки товару.

Аванс забезпечується гарантією банку або в контракт вноситься застереження про повернення авансу імпортеру в повній сумі при невиконанні зобов`язань експортером.

Аванси видаються солідним фірмам для поставок товарів з тривалими термінами виготовлення, що виготовляються за індивідуальними специфікаціями або дефіцитних.

Платіж в кредит (англ. – “payment by instalments”) передбачає розрахунок по угоді на основі наданого імпортеру фірмою (комерційного) кредиту (англ. – “granted commercial credit”). За термінами кредити поділяються на: короткотермінові (до 1 року), середньотермінові (5-10) та довготермінові (більше 5 і 10 років), які надаються при поставках складного капіталомісткого обладнання та гарантуються урядами чи банками країни експортера.

Фірмові кредити надаються в товарній формі шляхом відтермінування чи розстрочки платежу та грошовій формі. В другому випадку в контракті детально формулюються його умови:

-вартість, яка визначається в річних процентах;

-термін використання;

-термін погашення і пільговий період, на протязі якого погашення процентів не проводиться.

Середньо- і довгострокові кредити в грошовій формі надаються найчастіше в поєднанні з видачою покупцем авансу і оплати частини замовлення готівкою.

Модифікацією платежу в кредит можна вважати розповсюджені в останній час угоди про “розподіл продукції”, коли оплата вартості обладнання проводиться поставками продукції, як правило, сировини, виготовленої (добутої) з використанням експортованого обладнання.