Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Derzh_spit_MT.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
757.25 Кб
Скачать

24.Операції зустрічної торгівлі.

Розповсюдження в міжнародній практиці угод “про розподіл продукції” про торговельну чи виробничу компенсацію, угод “під ключ” з цільовим кредитуванням обумовило зростання зустрічних експортно-імпортних операцій, які оформились в окрему підгалузь зустрічної торгівлі.

Особливістю будь-якої форми зустрічної торгівлі є ув’язка експорту з зустрічними закупівлями товарів імпортуючої сторони.

Мета і характер угод зустрічної торгівлі визначаються:

    1. зацікавленістю експортера в отриманні сировини і півфабрикатів з побудованого за його участю підприємства;

    2. зобов’язанням експортера закупити і перепродати третій стороні сировину і напівфабрикати з побудованого підприємства;

    3. зацікавленості обох сторін в здійсненні угод без валютного обміну.

З обсягу подібних операцій бартерні угоди складають біля 4%, зустрічні закупівлі – 55%; компенсаційні операції – 9%; клірингові – 8%.

В останній час зустрічний імпорт набуває вимушеного характеру. Під тиском імпортерів експортери змушені купувати частину виготовленої на імпортному обладнанні продукції і перепродувати їх в треті країни через власну збутову мережу.

В світовій практиці операції зустрічної торгівлі регламентуються “Керівництвом по складанню міжнародних договорів про компенсаційні угоди” та додатком до нього “Типовим договором про торгову компенсацію (зустрічну закупівлю)” розроблені Комітетом по розвитку торгівлі ЄЕК ООН.

В світовій практиці експерти ООН виділяють три основних види зустрічних оборудок:

    1. бартерні оборудки (barter transaction)

    2. торгові компенсаційні угоди (commercial compensation)

    3. промислові компенсаційні оборудки (industrial compensation).

До першої групи оборудок (product exchange agreement) в залежності від характеру поставок і терміну дії відносяться угоди з одночасною поставкою і угоди з тривалими термінами поставок.

Угоди з одночасно поставкою бувають бартерні (barter transaction) та прямі компенсаційні угоди (direct compensation transaction). Бартерні поставки передбачають обмін узгодженої кількості одного товару на іншій шляхом обмовлення кількостей або вартостей взаємної поставки (з врахуванням цін світових ринків і витрат на товаропросування). Поставки здійснюються одночасно в погоджені сторонами пункти призначення.

Прямі компенсаційні угоди на відміну від бартерних передбачають погодження між сторонами цін товарів за списками, які прикладаються до угоди. В таких угодах може передбачатись неконвертоване грошове сальдо, яке повинно бути витрачене в країні кредитора. За строками поставки практично співпадають. Укладаються подібні угоди між універсальними торговими фірмами, експортно-імпортними компаніями тощо.

Товарообмінні угоди з тривалими термінами здійснення або загальні (глобальні) угоди (global agreements, global contertrade) укладаються між ТНК і державними організаціями, фірмами тощо.

Угоди носять форму протоколів зі списками товарів, що поставляються, технологій, послуг. Широко використовуються такі угоди в товарообмінні продукцією, гірничодобувній, автомобільній, харчовій, фармацевтичній, текстильній промисловості.

Глобальні угоди можуть носити форму базових угод (framework agreements), угод про товарообмін на основі листів-зобов’язань (product agreements based on letter of intent), протоколів про товарообмін.

Базові угоди підписуються ТНК з однією з організацій в країні імпортера з метою концентрації зустрічних закупок з використанням спеціальних банківських механізмів безвалютних розрахунків, враховуючи потреби виробничих підрозділів.

Угоди на основі листів зобов’язань передбачають обмін списками (переліками) товарів, в яких партнери зацікавлені протягом наступних 3-5 років. В листах вказується лише кількість товарів, ціни не вказуються, як і інші умови поставки. Ціни, умови поставки, платежу погоджуються щорічно (щоквартально) в кінці кожного року. Продажа і купівля проходить незалежно в рамках визначеного об’єму товарообороту.

Протоколи про товарообмін служать основою для збалансування об орудки на протязі тривалого періоду.

Компенсаційні оборудки на комерційній основі представляють собою оборудки в яких поставка (delirary) і зустрічна поставка (counterdelirary) здійснюються на протязі встановленого періоду на основі одного контракту купівлі-продажу або контракту і угоди про зустрічні чи авансові закупки. На практиці договори купівлі-продажу не відрізняються від звичайного договору міжнародної купівлі-продажу.

Виділяють три види таких оборудок:

  1. короткострокові компенсаційні оборудки;

  2. зустрічні закупки;

  3. авансові закупки.

Короткотермінові компенсаційні оборудки поділяють на оборудки з частковою компенсацією і з певною компенсацією, трьохсторонні.

Оборудки з частковою компенсацією передбачають компенсацію зустрічною закупівлею частини експорту, з оплатою залишку готівкою.

При повній компенсації розмір зустрічної закупки за вартісною оцінкою співпадає з обсягом прямої експортної операції (з точки зору експортера).

Трьохстороння компенсаційна оборудка передбачає участь в ній посередника і третьої сторони. Зустрічна поставка здійснюється в третю країну, а експорт оплачує отримувач товару, причому, якщо це передбачено угодою, в ВКВ.

Оборудки на основі угод про зустрічні закупівлі – найчастіше застосовуються три пов’язаних:

  1. контракт купівлі продажу;

  2. базовий або парасольковий , який є додатком до основного;

  3. контракт індивідуальної закупівлі.

Виділяють два типи угод про зустрічні закупівлі: паралельні угоди, джентльменські угоди, угоди з передачею фінансових зобов’язань.

Дострокові або авансові закупівлі або зв’язані попередні закупки або угоди ЮНКТІМ – представляють собою паралельну зустрічну угоду, отримали своє поширення з початку 80-х років.

Угоди типі “switch”- зміст в передачі експортером своїх зобов’язань по зустрічному імпорту третій стороні, як правило, спеціалізованій торговельній фірмі. По суті “switch” – чисто фінансова реекспортована операція, зміст якої – позбавити виконання невластивих експортеру функцій.

Зустрічна торгівля в рамках промислового співробітництва. Попередні типи не передбачають довгострокових зв’язків. Якщо ж зустрічна торгівля пов’язується з виробничою сферою, то:

співробітництво на компенсаційній основі – поставка на кредитних основах комплектного обладнання, інжинірингових послуг з погашенням кредиту за рахунок зустрічних поставок.