Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Derzh_spit_MT.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
757.25 Кб
Скачать

48.Строк і дата поставки.

Під терміном (строком ) поставки розуміють момент, коли продавець повинен передати товар у власність покупця чи, за його дорученням, особі, що діє від його імені. При поставці по частинах вказуються проміжні строки поставки.

Строк поставки визначається точною календарною датою або опосередковано – періодом (місяць, квартал, рік, інтервал між певними датами). В цьому випадку додаються слова «протягом» (англ. - “within”) “не пізніше” (англ. - “prior to…“). При періодичних поставках строк визначається як «щомісячно», «щоквартально». Найчастіше у міжнародних комерційних угодах використовується встановлення строку шляхом визначення періоду.

Терміни «негайна поставка» (англ. – “immediate delivery”); «без затримки» (англ. – “ delivery nvithout delay”), “товар в наявності на місці”, “ зі складу” (англ. – “ brom stock”) застосовуються в угодах на наявний товар, коли між датою укладення і виконання контракту невеликий інтервал.

Найчастіше зустрічається термін “негайна поставка” – тобто поставка протягом певної кількості днів ( 1-14 ) в залежності від торгових звичаїв. Застосовується при укладенні контрактів на товарних біржах, аукціонах, продажу зі складу. В цьому випадку, як правило, термін включає строк, необхідний для здійснення митних формальностей і транспортування.

Термін (строк) поставки може визначатись як кількість днів (тижнів, місяців) з моменту здійснення однією (обома) стороною передбаченої в контракті дії (напр.: “ через 3 тижні після поставки попередньої партії”, “ після випуску першої партії”). Можуть застосовуватись формулювання умовного типу: «у міру готовності», при нагромадженні партії – не менше ... тон», «при відкритті навігації», або нечітко визначені «якнайскоріше» (продавець зобов`язаний вжити заходи по найшвидшій доставці товару). В особливих випадках термін не вказується, а визначається торговими звичаями та практикою (“ по збиранні врожаю”, “після відкриття навігації”). Іноді передбачається право покупця вимагати поставки протягом тривалого періоду (тижні, місяці) з попередженням продавця за певний термін про бажання прийняти товар.

Довгострокова поставка товару (англ. – “prior early delivery”) можлива лише за згодою покупця і передбачає дострокову оплату. Здебільшого це обумовлюється: “ дозволяється дострокова поставка товару”.

Датою поставки називають дату передачі товару у розпорядження покупця. У залежності від способу поставки як дата поставки визнається:

1)дата перетину кордону, відображена у вантажній митній декларації;

2)дата документу ( англ. -“date of grant”), виданого транспортною організацією-перевізником, дата коносамента, штурманської розписки, авіанакладної, штемпеля прикордонної служби на залізничній станції;

3)дата розписки транспортно-експедиторської фірми про прийом вантажу;

4)дата підписання приймально-здавального акту та видачі сертифікату на право власності (у контрактах на судна);

5)дата підписання приймально-здавального акту після поставки останньої партії, без якої раніше поставлене обладнання не може бути використане.

Дата поставки особливо важлива для складського свідоцтва ( англ. – “warehouse receipt” –WR, “warehouse warrant “ – WW) у випадку, коли продавець передає товар на склад для зберігання за рахунок покупця при несвоєчасному наданні останнім транспортного засобу.

Як приклади формулювань строку поставки можуть бути:

1.“Поставка товару, вказаного в п.1.1 цього Договору, буде здійснена протягом..................(вказується період часу)”.

2.“Товари, вказані в п.1 цього Договору, будуть поставлені в строки, визначені графіком виконання поставки, що є невід’ємною його частиною.”

3.“Допускається часткове відвантаження товару при дотриманні загального графіка поставки.”

4.“Датою поставки вважається дата накладної, виписаної на ім’я Покупця.”

У випадках, коли у Договорі чи у додатках до нього строк поставки чітко не визначений і немає вказівок щодо його визначення сторони керуються законами і звичаями країни, право якої застосовується до Договору. Віденська Конвенція 1980 р. (ст. 33) передбачає виконання зобов’язань по поставці в “розумний строк”, під яким розуміють строк, що склався в практиці купівлі-продажу товарів даного виду. Слід мати на увазі, що законодавством деяких країн (Німеччини, Швейцарії та ін.) у цьому випадку передбачена “негайна поставка” (на протязі 14 діб з дати підписання).