Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Derzh_spit_MT.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
757.25 Кб
Скачать

71.Заключні умови контракту.

До заключних умов Договору відносяться арбітраж, мова контракту і кореспонденція, умови вступу контракту в дію, внесення змін і доповнень, юридичні адреси і підписи. В контракті повинен передбачатись порядок розгляду суперечок, які в більшості випадків розв`язуються в порядку третейського суду чи арбітражу. Регулюється такий порядок Європейською конвенцією про зовнішньоторгівельний арбітраж 1961 р. і конвенцією про визнання і приведення в дію іноземних арбітражних рішень 1958 р. Крім того, слід враховувати термін позовної давності, який регулюється Конвенцією ООН про позовну давність 1974 р.

Порядок розв`язання суперечок, з яких сторони не досягли домовленості визначається арбітражним застереженням (обумовленням) – (англ. – “arbitration clause”) – тобто домовленістю щодо розв`язання спірних питань, які можуть виникнути в майбутньому. Зміст арбітражного застереження повинен включати: визначення кола суперечок, які підлягають розгляду в органах міжнародного комерційного арбітражу; вказівку на те, який орган буде розглядати суперечки; порядок розгляду суперечок і застосовуване до Договору право. Слід підкреслити, що арбітражна домовленість має автономний характер, тобто її дійсність не залежить від дійсності того договору, по відношенню до якого вона укладена.

Можуть бути передбачені альтернативна підсудність, розгляд суперечок в постійно діючому третейському (арбітражному) чи ізольованому третейському суді. Не виключається і розгляд суперечок в державних судових органах. Проте перевагою арбітражного суду є швидкість розгляду, відносна дешевизна і висока компетентність. Крім того, рішення арбітражних судів не підлягає оскарженню.

Варіантами арбітражного застереження можуть бути:

1)альтернативної підсудності – “будь-яка суперечка, яка виникає в зв`язку з цим договором чи з нього безпосередньо, підлягає розгляду в арбітражному суді відповідача”;

2)в постійно-діючому суді – “N.1... підлягає розгляду в Міжнародному комерційному арбітражному суді при торгово-промисловій палаті України, згідно його регламенту”.

N.2.Сторони погодились, що для вирішення суперечок, що виникли з цього Договору чи в зв`язку з ним буде застосовуватись матеріальне право України.

N.3.Сторони зобов`язуються виконати рішення у встановлений строк. В цьому випадку сторони вибирають арбітрів зі списку, що існує в суді.

Договір вступає в дію, як правило, з моменту підписання його сторонами чи повноважними представниками. При цьому чітко формулюється умова про дату вступу в дію “... вважається дата, вказана в правому верхньому куті першої сторінки контракту.Заключна частина договору включає вказівку на кількість примірників для кожної з сторін, мову примірників, юридичні адреси і банківські реквізити сторін, підписи і печатки.

72.Укладення договорів про надання права на продаж.

Характер (обсяг) прав, що передаються, визначається як просте, виняткове чи виняткове з обмеженями. Просте право дозволяє експортеру продаж на вказаній території самостійно чи через посеоредників. При цьому не передбачається відшкодувань чи компенсацій посереднику. В цих умовах останній не зацікавлений в розвитку збутової мережі, тому такі договори укладаються при виході на нові ринки з декількома посередниками. Результати їх роботи застосовуються при обгрунтуванні комплексу міжнародного маркетингу в частині збутово-розподільчої політики, закріплення на новому ринку і розширення його.

Виняткове (англ. – “exclusive”) або монопольне право порад – експортер позбавляється права прямого чи опосередкованого продажу на визначеній території. В договорі може передбачатись зобов`язання передачі торговцю пропозицій про купівлю, що поступають до експортера від покупців на цій території. В цьому ж розділі вказуються застереження щодо відшкодувань збитків, винагороди або штрафів монопольному продавцю при невиконанні цього зобов`язання.

Для прикладу, це застереження можна сформулювати як:

“Експортер не сплачує посереднику винагороди по контрактам з третіми особами, укладеними до вступу в дію угоди з посередником”,

“Експортер не виплачує посереднику винагороду по контрактах, укладених з урядовими організаціями, а також при поставках запчастин до машин і обладнання по контрактах, укладених до вступу в дію угоди”.

Подібні застереження звужують область монопольних прав і розгядаються як виняткове право з обмеженнями або напіввиняткове (англ.-“semiexlusive”).

При наданні виняткового права слід зважати на небезпеку блокування ринку посередником через низьку конкурентоспроможність товарів чи невисоку винагороду. Для усунення негативних наслідків цього (значних штрафів при порушенні монопольних прав) в договір включаються застереження щодо мінімальної кількості продажу на вказаній території, пов`язане зі зміною характеру (обсягу) прав (перевід на умови невиняткового (простого) права, розірвання угоди). Зі сторони посередника такі застереження можуть пов`язуватись з вимогою зниження цін експортера чи збільшення розміру винагороди. Крім того, з точки зору інтересів посередника можуть формулюватись умови „права першої руки”, коли експортер може пропонувати товар третім особам лише при відмові посередника від купівлі (без сплати штрафу чи винагороди). В цьому випадку небезпека блокування ринку посередником незначна, проте він недостатньо мотивований до збільшення продаж. Тому такі умови застосовуються при виході на нові ринки, вивченні контрагентів.

Договір про надання права на продаж може поєднуватись з зобов`язанням торговця продавати товар зі складу третім особам від свого імені і за свій рахунок. В цьому випадку укладається спеціальна угода про консигнаційний склад, яка розглядається як додаток до основного договору і втрачає свою силу при його розірванні. На відміну від консигнаційного договору торговець самостійно визначає ціни реалізації, а винагороду складає різниця між ціною поставки на склад і ціною продажу третім особам.