Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Derzh_spit_MT.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
757.25 Кб
Скачать

63.Контрактні умови транспортування вантажів.

Зміст цього розділу (транспортні умови угоди) передбачає окреслення зобов`язань сторін при завантаженні, розвантаженні товарів і їх транспортуванню. Доцільно ще до укладення контракту, при формуванні комплексу міжнародного маркетингу, зокрема обгрунтуванні збутово-розподільчої політики визначити транспортні умови, оцінити вірогідні витрати на транспортні операції, визначити транспортну складову в ціні контракту. Слід враховувати, що вона може складати до 50% ціни товару.

В транспортних умовах повинно бути вказано:

- зобов'язання продавця повідомити покупця про готовність товару до відвантаження за певне число днів до дати відвантаження, про здійснення такого відвантаження, термін виконання цього зобов'язання;

- перелік відвантажувальних документів;

- вид, спосіб і строк транспортування;

- назва перевізника;

- назви пунктів, портів завантаження-вивантаження, перевалки і передачі вантажу;

- вибір проформи чартера, або коносамента чи інші перевізні документи для оформлення договору перевезення;

- порядок повідомлення про прихід транспорту на місце чи судна в порт завантаження чи інші визнання готовності до вантажних операцій;

- умови, що забезпечують виконання контракту і застосування санкцій при порушенні зобов'язання однією із сторін;

- порядок страхування транспорту;

- норми завантаження-розвантаження, порядок визначення сталійного часу (протягом якого вантаж повинен бути завантажений на судно). Контрсталійний час - визначений сторонами для завершення вантажних робіт, які почались на протязі сталійного часу;

- умови визначення транспортних експедиторів, стивідорів, тобто призначення осіб, які здійснюють завантаження, укладку в трюми, вивантаження, перевалку на берег, складування;

- ставки, умови і порядок оплати перевізнику демеріджу чи діспечу (дімерідж - плата за простій судна понад сталійний час, діспеч - премія за дострокову обробку судна).

Транспортування оформляється окремими контрактами, які укладаються стороною купівлі продажу. Транспортні контракти базуються на торгових звичаях для окремих видів транспорту. Не всі транспортні умови вказуються в контракті. По замовчуванню діють правила "Інкотермс"

64.Морські перевезення.

Особливостями морських перевезень є відносно нижча собівартість, мобільність зміни маршрутів, велика вантажопідйомність, необмежена пропускна здатність морських шляхів. В той же час є певні обмеження на пропускну здатність портів і каналів, а також обумовлені георозміщенням сторін.

В практиці морських перевезень найбільш поширені лінійні та чартерні перевезення.

Лінійні перевезення передбачають планомірну діяльність перевізника на зафіксованому маршруті з вказанням заходу і відносно регулярні терміни. Для лінійних перевезень характерні стабільні тарифи.

Чартерні рейси передбачають фрахт судна на певний рейс, який оформляється договором. За чартером одна сторона - фрахтовик, зобов'язується подати судно у вказаний пункт і забезпечити перевезення на умовах надання всього судна, його частини чи окремих приміщень фрахтувальнику. Поняття чартеру використовують у комерційній практиці в цілях:

- визначення виду морських перевезень;

- визначення двостороннього контракту морських перевезень як документу в якому викладено умови перевезення.

В практиці використовують такі види чартеру:

- рейсовий договір, за яким фрахтувальнику надається все судно, або його частина. Розміщення вантажу здійснюється капітаном, який несе відповідальність за розміщення, кріплення вантажу;

- time-чартер - фрахт судна, належним чином оснащеного з несенням експлуатаційних витрат фрахтувальником;

- дімайс-чартер передбачає фрахт судна на строк за певну винагороду на протязі якого фрахтувальник стає фактично власником цього судна;

- бербоут-чартер передбачає найм судна фрахтувальником без екіпажу і з повною оплатою всіх витрат.

Офіційним транспортним документом, який перевізник дає відправнику при морських перевезеннях є коносамент.

Поняття коносаменту - визначено Кодексом торгового мореплавства закріплено Гаазькою угодою і міжнародною Конвенцією про уніфікацію умов коносаментів від 25.08.24 p. За своєю суттю коносамент засвідчує наявність договору на перевезення вантажу і конкретизує умови перевезення включаючи перевалку. В практиці розрізняють лінійний, чартерний, береговий, бортовий коносаменти.

Лінійний - передбачає викладення волі відправника на укладення контракту перевезення.

Якщо коносамент видається як підтвердження приймання вантажу на основі чартеру, він називається чартерним. В цьому випадку він не розглядається як документ для оформлення договору перевезення, а укладається окремий контракт на фрахт судна.

Лінійний і чартерний коносаменти крім того визначають відносини між перевізником і третьою особою так званим сумлінним власником коносаменту. Тоді коносамент розглядається як розписка про прийом вантажу та перевезення і як товарно-розпорядчий документ, або цінний папір, що засвідчує право власності на вантаж.

Березовий коносамент видається в підтвердження прийому вантажу на березі як правило на складі перевізника.

Бортовий коносамент видається в підтвердження прийому вантажу на борт судна.

Основні реквізити коносаменту:

- назва судна, перевізника, відправника;

- місце прийому чи завантаження товару;

- місце призначення і напрямок руху судна;

- назва вантажу;

- число місць;

- належні перевізнику платежі;

- інші умови, включаючи перевалку;

- час і місце видачі;

- число примірників;

- підпис капітана чи іншої особи, уповноваженої на видачу коносаменту.

Річковий транспорт характеризується високою провізною здатністю, невисокою собівартістю перевезень масових вантажів, можливостями використання в районах з нерозвиненими залізничною і автошляховою інфраструктурою. В той же час річкові перевезення ускладнюються сезонністю роботи, неоднорідністю суднохідних умов, неспівпаданням водних шляхів і напрямів вантажопотоків.

Договір перевезення на внутрішньому водному транспорті укладається в письмовому вигляді і оформляється накладною і квітанцією про прийом вантажу до перевезення. Накладна супроводжує вантаж і видається пароплавством разом з вантажем в порту (на пристані) призначення. На підставі накладної порт (пристань) відправлення складають дорожну відомість, яка також супроводжує вантаж і після його видачі в пункті призначення залишається у пароплавства.