Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Derzh_spit_MT.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
757.25 Кб
Скачать

19.Міжнародна аукціонна торгівля

Від прямих і опосередкованих зв’язків відрізняються міжнародні аукціонні, біржові операції і торги. Торги можна віднести до прямих, аукціони і товарні біржі – до опосередкованих. Коротко можна охарактеризувати:

аукціон – один (декілька) продавець, багато покупців;

біржа – багато продавців, багато покупців;

торги – один покупець – декілька продавців.

Міжнародні товарні аукціони представляють собою спеціально організовані, періодично діючі в певних місцях ринки, на яких шляхом публічних торгів по черзі проводиться продаж попередньо оглянутих покупцем аукціонних товарів. Товар переходить у власність того покупця, який запропонував за нього найвищу ціну не перекриту іншими учасниками торгів.

Аукціонним називається товар з індивідуальними властивостями, що виключають можливості заміни партій однакових по найменуванню товарів, з однаковими родовими ознаками. Звідси випливає необхідність попереднього огляду як визначальної умови аукціонної угоди. Після продажу товарів претензії по якості не приймаються (окрім прихованих дефектів).

До основних аукціонних товарів відносяться немита вовна, чай, тютюн, прянощі, риба, фрукти, ліс, предмети розкошу, антикваріат, мистецькі витвори, щетина, квіти, тропічні породи деревини. Причому для хутра, немитої вовни, чаю, тютюну аукціонний метод торгівлі є основним. Так, через аукціони реалізуються від 70% (США, Канада) до 85% (кол. СРСР) та 95% (Швеція, Норвегія) всього хутра; 70% чаю; 90-95% немитої вовни експортованої Австралією та Новою Зеландією.

Найважливіші аукціонні центри: по немитій вовні – Лондон, Ліверпуль, Сідней, Антверпен; по хутру – Санки-Петербург, Лондон, Нью-Йорк, Монреаль; по чаю – Лондон, Амстердам, Калькутта, Коломбо; по тютюну – Амстердам, Нью-Йорк, по прянощах – Лондон, Амстердам.

Аукціонна торгівля характеризується значною спеціалізацією не лише по групах товарів, а й по підгрупах. Наприклад при 150 щорічних хутрових аукціонах, по торгівлі норкою спеціалізуються Нью-Йорк, Монреаль, Осло, Санки-Петербург; каракулю – Лондон і Санки-Петербург; шкірки голубого песця – Копенгаген, Осло, Лондон та ін.

20.Міжнародна біржова торгівля

Міжнародні товарні біржі – ринки масових товарів, які мають якісно рівноцінні родові признаки, і по яких угоди здійснюються без їх пред’явлення, а по ф’ючерсних угодах – без передач і оплат товарів.

Основна перевага біржової торгівлі – можливість концентрації попиту і пропозиції товарів в певних географічних пунктах без обов’язкового завозу туди товарів.

Центри біржової торгівлі:

  • по кольорових металах (олову, міді, свинцю) – Лондон, Нью-Йорк;

  • по цукру - Нью-Йорк, Лондон, Гамбург;

  • по шкірі – Нью-Йорк, Амстердам;

  • кава – Нью-Йорк, Лондон, Ліверпуль, Роттердам, Гамбург;

  • по чесаній вовні – Нью-Йорк, Лондон, Антверпен;

  • бавовна – Нью-Йорк, Нью-Орлеан, Чикаго, Ліверпуль, Бомбей.

По сфері охоплення біржі поділяються на міжнародні і національні. Міжнародні обслуговують конкретні світові товарні ринки; учасниками є ділові кола різних країн, забезпечуючи вільний переказ прибутків та ін.

Міжнародні торги – представляють собою спосіб здачі підрядів на виконання певних робіт, продажі чи купівлі товарів згідно об’явлених умов організаторами торгів, причому угода заключається з тим учасником, який пропонує найбільш вигідну ціну і кращі умови (комерційні та технічні).

21-22.Міжнародні торги та ярмарки/виставки

Торги відіграють важливу роль в пошуку і відборі контрагентів при поставках комплектуючого обладнання, будівництва об’єктів “під ключ”.

Застосовуються найчастіше країнами, що розвиваються, - біля 80% всього обсягу торгів на машини і обладнання. Чому – державне втручання. Наприклад, такі країни, як Бірма та Єгипет весь обсяг імпорту здійснюють через торги (державна монополія на зовнішню торгівлю). Використовується широко в Індії, Пакистані, Ірані, Іраці. В цілому від 20 до 40% вартості імпорту ввозиться в країни, що розвиваються на умовах торгів.

Використовуються також для здійснення закупівель і підрядних робіт державними організаціями – шахтами, залізницями, електростанціями.

Ярмарок - це міжнародна економічна виставка зразків, яка діє на протязі визначеного терміну в одному і тому ж місці з метою укладання торговельних угод між експонентами і іноземними партнерами.

Головна мета ярмарку – укладання прямих торговельних угод по зразках продукції

Виставка - це публічна демонстрація досягнень у певній галузі економіки, науки і культури.

Головна мета виставки – розповсюдження інформації з кінцевою метою стимулювання.