Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Derzh_spit_MT.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
757.25 Кб
Скачать

25.Поняття та види торговельно-посередницьких операцій

Торговельно-посередницькі операції відносяться до непрямого (опосередкованого) методу здійснення міжнародної торгівлі. В залежності від характеру взаємовідносин між виробником-експортером і торговельним посередником, функцій посередника розрізняють: операції по перепродажу, комісійні та консигнаційні операції, агентські та брокерські операції.

Операції по перепродажу здійснюються посередником від свого імені і за свій рахунок. Отже, посередник є власником товару після оплати поставки і виступає як самостійна сторона договорів з експортером та остаточним покупцем.

Використовують в практиці два види подібних договорів. До першого відносяться традиційні операції купівлі- продажу, коли посередник виступає як покупець, а відносини між контрагентами завершуються після виконання зобов`язань по договору. Термінологічні визначення таких посередників залежать від країни (купці – merchant в Англії, США, händler – в ФРН, handland – в Швеції), виду товару (стокхолдери – stockholders на ринку чорних металів в Англії); ( оператори – operator на ринку цукру в США, ділери - dealer на ринку какао в Лондоні, принципали –principal на ринку кольорових металів в Англії).

Другий вид операцій перепродажу передбачає надання посереднику (торговцю по договору) права продажу своїх товарів на певній території на протязі встановленого терміну. Оформляються такі операції договором про надання права на продажу, який визначає загальні умови взаємовідносин сторін по реалізації товарів на певній території. Для здійснення цього договору сторони укладають окремі контракти купівлі-продажу. Особливістю договорів між посередником і остаточними покупцями є те, що вони обмежуються умовами основного договору на продажу між експортером і посередником.

Термінологічно посередники визначаються як: дистриб’ютор (distributor) в Англії, торговець по договору (vertragthändler), торговець за свій рахунок (eigenhändler) в ФРН, концесіонер (concessionare) в Бельгії і Греції.

Суть посередницьких послуг в операціях з перепродажу полягає в сприянні просуванню товару до остаточного споживача на визначеній території, а також в організації техобслуговування, забезпечення запчастинами. В обов’язки посередника може входити отримання замовлень від імпортерів і їх розміщення у виробника і за свій рахунок. Суттєво, що при цьому він дотримує інтересів експортера і діє відповідно до визначених повноважень.

Комісійні операції теж можна віднести до операцій з використанням торговельних посередників.

Суть комісійної операції полягає в здійсненні однією стороною (комісіонером) за дорученням іншої сторони (комітента) угод від свого імені, але за рахунок комітента.

Оформляється така угода договором комісії, у відповідності з яким комісіонер не купує товари комітента, а лише здійснює угоди за його рахунок і дорученням. Тобто, комісіонер не набуває права власності на товар. Ризик випадкової втрати товару несе комітент.

26.Контракти з разовою та періодичною поставкою

Контракти з разовою поставкою, які оформляють разові угоди, передбачають припинення економічних і правових взаємовідносин між контрагентами після поставки однією стороною іншій погодженої кількості товару в погоджений термін.

Разові угоди можуть передбачати короткий термін поставки (наприклад, для сировинних товарів) або тривалі терміни (поставки складного і комплектного обладнання).

Разові контракти з коротким терміном передбачають конкретне всановлення дати або періоду поставки чи невизначене (негайна поставка, після зняття врожаю, відкриття навігації).

Разові контракти з тривалими термінами (3-5 і більше років) застосовуються в торгівлі комплектним обладнанням, літаками, суднами та ін. Основою широкого застосування разових контрактів з тривалими термінами є швидкий розвиток машинобудування; поглиблення спеціалізації виробництва і наукових розробок; більший рівень конкурентоздатності продукції на світовому ринку через їхбільш високу прибутковість та валютну ефективність.

Зміст контрактів з тривалими термінами суттєво залежить від методів укладання: на основі прямих зв’язків між контрагентами чи шляхом участі постачальника в торгах. На основі прямих зв’язків, як правило, укладаються контракти на унікальне обладнання монопольного виробника (вузькоспеціалізованої фірми, кнсорціуму від імені якого виступає головна фірма), тому дані контракти є більш індивідуалізовані. Контракти, які укладаються за результатами торгів мають стандартизований характер, обмежену кількість умов, оскільки основні умови викладені в тендерах.

Контракти з періодичною поставкою передбачають регулярну поставку погоджених кількостей товарів на протязі встановленого терміну. Строк може бути коротким – 1 рік і тривалим 5-10, а іноді 15-20 років. Контракти з короткими термінами називаються річними або короткостроковими, з тривалими термінами – довгостроковими.

Предметом довгострокових контрактів є поставка промислової сировини і напівфабрикатів (вугілля, нафта і нафтопродукти, газ та ін.). Перевагою довготермінових контрактів є можливість пристосування процесу виробництва на підприємствах виробниках до сировини певної якості, асортименту; можливість забезпечення постійного збуту для підприємств, що видобувають сировину.

Широке розповсюдження набули контракти з періодичною поставкою, в яких встановлені проміжні терміни поставок на весь період дії договору. Вони бувають короткотерміновими (річними) і довготерміновими (5-10 і більше років).